• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

100 Asansörden 64’ü Riskli

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
...

asansor-300x180.jpg


Her gün 50 milyon kişinin kullandığı asansörler can güvenliğini tehdit ediyor. Türkiye’de bulunan 400 bin asansörden 152 bini denetlendi ve sadece 44 bini risksiz görüldü. Geriye kalanlar ise gerektiği biçimde kontrol edilemiyor. Sektör yetkilileri bina yöneticilerinin mutat kontrolleri yaptırmamasından şikayetçi.

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) verilerine göre 2006-2014 döneminde 213 asansör kazası meydana geldi. Bu kazalardan geriye 93 ölü, 203 yaralı kaldı. AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, toplumun asansör muayenesine duyarlı olmadığından yakındı. Türkiye’de 400 bin asansörün hizmet verdiğini belirten Targıt, “Bundan daha net bir rakam vermek mümkün değil. Bu 400 bin asansörü belirlemelerimize göre 50 milyon kullanan var. Bu önemli bir rakam.” dedi.Targıt, kamunun denetimlerin ardından asansörlerin yüzde 64’ünün riskli bulunduğuna temas etti. Sefa Targıt, ayrıca binalarda oturanların asansörlerinin sorunlarına duyarlı olmadığından söz etti. Muayene bedelinin ayda 150 liraya denk geldiğine, her bir daireye 15 liraya mal olduğuna temas etti. Targıt, asansörlerin yüzde 70’inin denetlendiğini; bu oranın yüzde 100 olması gerektiğini dile getirdi. Asansör kazalarının giderek arttığını vurgulayan Targıt, ayrıca şu bilgileri paylaştı:

“2006-2014 döneminde 213 kaza vuku buldu. 157 kazada 55 yolcu öldü, 181 yolcu yaralandı. Bu kazaların en önemli nedeni asansörlerin kabin ve kat kapılarının olmaması. 56 kazada da 38 çalışan yaşamını yitirdi. Bir karşılaştırma var. Avrupa Asansörler Birliği’nin verisi var. Birliğin 25 üyesi bulunuyor, ama 18 üye veri vermiş. Buralarda 835 asansör kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 17 ölüm var. Bunun 12’si Türkiye’de ölmüş. Bütün Avrupa’da 5, Türkiye’de 12 ölüm. Bu durum emniyet zafiyeti olduğunun işareti.”

2015’te riskli asansörlerin kapatılacağını söyleyen Targıt, “Kapatılacak asansörler şu an kapatılamıyor. Belediyeler de kapatılamadığını itiraf ediyor. 15 katlı bina var, asansörü kapatmak demek binayı kapatmak demek. Şu an kırmızı etiketli asansörler illegal kullanılıyor. Biz kırmızı etiketi önleyeceğiz. Devlet kırmızı koyuyorsa asansörü kapatmalıdır. O da olacak.” dedi. Bina sorumlularının asansör bakımlarını yaptırmamasından yakınan Targıt, “Maalesef asansör firmalarını ve muayene elemanlarını ayartmaya çalışarak, onları, mevcut riskleri görmezden gelip yeşil etiket vermeleri konusunda yoldan çıkarmaya çalışıyorlar. Şu andaki duruma göre bina sorumluları, emniyeti artırmanın değil kontrolü atlamanın peşindeler.” eleştirisinde bulundu.

ŞANTİYE ASANSÖRLERİNİ ÇALIŞMA BAKANLIĞI DENETLİYOR

Mecidiyeköy’de meydana gelen kazanın verilerinde yer alıp almadığı sorulan Targıt, “Hayır, yok. Mecidiyeköy kazasında makine bir şantiye asansörü söz konusuydu. Onun ayrı bir durumu var. Asansör yönetmeliğinde yük ve yolcu asansörü var, vinçli raylı asansör bunun dışında. Bu asansörler bizim söz ettiğimiz muayenelerin dışında. Onlar iş donanımı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı denetlenen makineler. Burada söz ettiğimiz muayenelerin yapılması ile onlara katkı ilave olmayacağı için bunu onun dışında bırakıyoruz. Biz, her şeyi yapsak da kazanın sebebi olan asansör bu kapsamda değil. O bir şantiye asansörü.” şeklinde cevap verdi.
 
Üst