• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Alınmayan Her Önlem Seni Iş Kazasına Bir Adım Yakınlaştırır,

Homeland

Kayıtlı Üye
Katılım
16 Aralık 2015
Sertifika
Diğer Belge
Firma
çsgb
Alınmayan Her Önlem Seni İş Kazasına Bir Adım Yakınlaştırır,
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

i%C5%9F-kazas%C4%B1.gif
 
Recep bey,

Lütfen burayı facebook gibi bir ağ olarak değerlendirmeyiniz. Forum sistemlerinin amacı birçok kişinin bir araya gelerek ilgi alanlarında tartışmalarını ve çeşitli kaynakların daha kolay şekilde tek bir noktada toplanmasını sağlamaktadır.

Hazırladığınız konular çok faydalı buna itirazımız yok fakat sitede paylaşırken lütfen içeriğin tamamını paylaşarak daha sonra sitenizi kaynak gösteriniz.

İyi çalışmalar..
 
Kaynak.:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
,

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda iş kazası “İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay” olarak tanımlanmaktadır. İşyerinde çalışanı yüksekten düşmesi, ekipmana elini kaptırması veya zararlı gazdan zehirlenmesi birer iş kazasıdır. Bunlarla beraber her ne kadar ilk bakışta iş kazası gibi görünmese de bazı olaylar 6331 sayılı Kanunda yapılan tanıma ve yargı kararlarına göre iş kazası olarak kabul edilmektedir.

Örnek olarak işçinin işyerinde kalp krizi geçirmesi bir iş kazasıdır[1]. Meydana gelmiş olayda
288417.jpg
işverenin veya üçüncü bir kişinin kusuru olması şart değildir. Yargı kararında ve 6331 sayılı Kanunda yapılan tanımda “İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana” gelmesi yeterlidir. Bir başka örnek olarak intihar eylemi eğer işyerinde gerçekleşmiş ise, olayın sadece işyerinde meydana gelmesi durumunda bile, intihar eden çalışanın gördüğü işle ilgili ve işvereninin kusurundan kaynaklanması şartı aranmaksızın olay iş kazası olarak değerlendirilir[2]. Çalışanın işyerine servisle götürülmesi sırasında kaza geçirmesinin de iş kazası olarak değerlendirildiği aşikârdır. Çalışanın servisle taşınmasının yanı sıra servisi beklerken kaza geçirmesinin de iş kazası sayıldığı yargı kararlarında şu şekilde ortaya konulmuştur; “Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülmesi sırasında, başka bir anlatımla, servis aracına binmek üzere işveren tarafından belirlenen yerde beklediği sırada oluştuğuna göre, sigorta olayının iş kazası sayılması gerektiği hukuksal gerçeği ortadadır”[3]. Bunların yanı sıra;

  • Çalışanın işyeri bahçesinde düşerek yaralanması
  • Ara dinlemede oyun oynarken sakatlanması
  • İşyerinde yediği yemekten zehirlenmesi veya yemek yerken elini kesmesi
  • İşyeri içerisinde başka bir işçi tarafından veya üçüncü bir kişi tarafından saldırıya uğraması
  • İşverenin sağlamış olduğu uçakla iş seyahati sırasında uçağın düşmesi birer iş kazasıdır.
    is-kazasi.jpg
Çalışana fiziki zarar veren olayların yanı sıra çalışanın ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açan olaylarda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş kazası olarak sayılmaktadır. İşyerinde silahlı saldırı olması, her hangi bir yaralanmaya sebep olmamasına rağmen çalışanların psikolojisini bozabilecek bir patlamanın veya yangının meydana gelmesi gibi olaylarda 6331 sayılı Kanuna göre iş kazası olarak değerlendirilmektedir.

[1] Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas No: 2004/21-529 Karar No: 2004/527: “Dava, zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması gerektiğinin tespiti istemine ilişkin olup, olayın iş yerinde oluştuğu konusunda taraflar arasında uyuşmazlık yoktur. Uyuşmazlık davacı murisinin kalp krizi sonucu ölümünün iş kazası sayılıp sayılmayacağı noktasında toplanmaktadır… Dava konusu olay davacının elektrikçi olarak görevini yürüttüğü ve işyerinde bulunduğu sırada meydana gelmiştir. Davacı işyerine ait lokalde elektrik arızasını gidermek için görevli olarak bulunduğu sırada kalp krizi neticesinde ölmüştür. Bu durumda meydana gelen olayın iş kazası sayılmasında yasal zorunluluk olduğu açık iken, mahkemece davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedendir.”

[2] Yargıtay 10. Hukuku Dairesi 05.07.2004 tarihli Kararı, Esas No: 2004/4465 Karar No: 2004/6425: “…davaya konu olayda sigortalının intihar ettiği yerin (kendisine ikameti için tahsis edilen işyerinin çatı katı) “işyeri”nden sayılması gerektiğinin yasal dayanağı belirtilmiştir. …sigorta olayına neden olan intihar eyleminin işçilerin ikametine ayrılan ve işyerinin eklentisi konumunda bulunan bu nedenle de işyerinden sayılan işçi yatakhanesinde diğer bir anlatımla sigortalının “işyerinde bulunduğu sırada” meydana geldiğinden ve iş kazası olduğunda kuşku yoktur.”

[3] Yargıtay 21 Hukuk Dairesi, 14.5.1996 tarihli Kararı, Esas No: 1996/2674 Karar No:1996/2738
 
Üst