• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çatı Üzeri Ges’lerin Yıldırımdan Korunması

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
cati-uzeri-ges-lerin-yildirimdan-korunmasi.jpg


Yıldırım riski, arazi kurulumlarında olduğu gibi çatı üzeri GES'lerde de önlem alınmasını gerektiriyor. Yılkomer, çatı üzeri GES'lerin yıldırımdan korunması konusunda hazırladığı faydalı içeriği sizlerle paylaşıyoruz.

Çatı üzeri ve arazi kurulumlarında yıldırımdan korunma tasarımları benzerlik gösteriyor. Bu noktada panel arkası kurulumlarda gölge faktörünün de hesaplanması gerekiyor.

Yuvarlanan küre metoduna göre yapılan sistemlerde ise çit ve köşe noktalar eş potansiyel bağlantı düşünülerek yakalama uçlarının konumlandırılması için en ideal alanlar olarak karşımıza çıkabiliyor.

Koruma açısı oluşturma yönteminde ise panel arkalarına yerleştirilen yakalama uçlarının koruma açıları panelleri koruma kapsamına alması gerekiyor. Bu durumda ‘s’ koruma mesafesi dikkate alınıyor.

Risk analiz programlarıyla da gerçekleştirebilecek risk analizi lokasyon bilgisi, zemin etüt bilgisi, tesis boyutları, tesis çevresinde yer alan OG ve AG hatları, tesis etrafındaki yapılar, tesis çevresindeki dağlık alanlar, yıldırım gelme açısı, bölge yıldırım yoğunluğu gibi verileri kapsıyor. Bu veriler sonucunda santralin kurulacağı alanın yıldırım risk hesabı yapılmış oluyor.

Hesap sonucunda karşımıza 4 seviye çıkıyor. Seviye I, II, III, IV olarak sıralanan risk tablosu bize koruma açılarını ve yuvarlanan kürelerin yarıçapını veriyor. Yuvarlanan küre metodunda kullanılacak yarıçap risk analizi ile direk kıyaslanıyor. (IEC 62305 standardı sunulan tabloda da görülüyor.)

Dış yıldırımlık sistemlerinde paralel olarak inişi yapılan çıplak bakırlar yerine tek izoleli paratoner iniş iletkeni sistemde kullanılabilir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle Almanya’da çıplak bakır inişler artık tercih edilmiyor.

Tesisat ve yapı güvenliği için izoleli yıldırım iniş iletkenlerini tercih edilebilir. Özellikle yanıcı ve patlayıcı tesislerde, hastanelerde, okullarda, endüstriyel tesislerde, data ve bilgi kaybının çok önemli olduğu bilgi işlem merkezlerinde kuplaj etkileri sonucu sistemlerin zarar görmemesi ve yangın riskine güvenli sistemler sağlar.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst