• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Her Derde Deva Risk Değerlendirmesi: 5x5 Matris Ve Fine-kinney???

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Her işletme ve her iş kolundaki tehlike ve riskler farklı farklıdır. Buna rağmen neden sadece işletmelerde 5 x 5 MATRİS VEYA KINNEY risk değerlendirmesi uygulanıyor, üstelikte MATRİS yöntemi de YANLIŞ uygulanıyor.

Şayet bir risk değerlendirmesi sadece MÜFETTİŞ SAVAR (yani işyerine gelen müfettişe gösterilmek maksadı ile) yapılıyor ise hiçbir anlamı yok ve zaman kaybıdır.

Önemli olan risk değerlendirmesinin metodolojisinden de öte kullanılan yöntemin tehlike ve riskleri analizi yapan uzmana gösterebilme kabiliyeti gösterebilmesidir.

Örneğin; HAZOP metodolojisi analizi yapan uzmana proses risklerini P&ID üzerinden gözden geçirme konusunda zorlar. Normalde bakmayacağınız konularda beyin fırtınası yapmanızı sağlar.

Yine Makine Emniyetinde kullanılan; EN 12100 standartı risk değerlendirmesini makineler için tarif etmiştir, makineler için FMEA yapılmasını önerir. EN 13849-1 standartı Elektrik/Elektronik/Programlanabilir sistemleri gözden geçirmenizi ve PL(Güvenilirlik) seviyelerini seçmenizi ve diagnostik kısmını çek etmenizi sağlar. Bunların hiçbirini tek bir method ile yapamazsınız. Zaten yöntemler sadece sizi yönlendirir ve tehlike ve risklere odaklanmanızı sağlar.

Bir örnek daha verecek olursam FMEA analizinde makine veya proses ekipmanlarının MTTF, MTBF, MTTR değerlerini ve parça bazında ekipmanların Kullanılabilirlik (availability) ve Güvenilirlik (reliability) değerlerini hesaplamak ve kontrol etmek zorunda kalırsınız. Baskın hata modunu yanlızca bu yöntemle keşfedebilirsiniz. Zaten otomotiv ve beyaz eşya firmalarının bu yöntemi tercih etmelerinin nedeni de budur.

Yine Kimya sektöründe HAZOP, HAZID, Proses FMEA vb.. yöntemlerin yaptığı analizi 5x5 matris ile yapamazsınız.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Üst