• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iş Güvenliği Açısından Yüksekte Çalışma

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Yüksekte Çalışma çalışanların düştüğünde yaralanmasına neden olabilecek yükseklikteki çalışmalardır. Yüksekte çalışma yapı sektöründe en yaygın görülen çalışmalardır. Genel olarak yükseklik seviye farkı olan yerler olarak tanımlanabilir.İnsanın ikinci bel omurunu geçen yerler yüksek olarak kabul edilir.

Yüksekte çalışma, düşme tehlikesi olduğundan dolayı ciddi yaralanmalara neden olabilecek çalışmalardır. Kazaların oluşmasında bilgi eksikliği, iş güvenliği kurallarına uyulmaması, güvensiz çalışma yöntemleri, yetersiz kontrol ve bakım, düşük kaliteli malzeme alımı ve kullanımı gibi faktörler sayılabilir.

Yüksekte çalışma zorunluluğu söz konusu ise toplu koruma önlemlerine öncelik verilmelidir. Tehlikeli bölge en az 1 metre yükseklikte korkulukla çevrilmeli, en az 15 cm lik tekmelik olmalı ve korkuluklar 125 kg lık yüke dayanıklı
olmalıdır. Güvenlik ağları çekilmeli, çalışanlarla mesafesi en fazla 6m olmalıdır. Toplu koruma önlemleri yanı sıra yüksekte yapılan çalışmalarda kişilere yönelik korumada gereklidir. TS EN 397 standardında çeneye bağlı baret kullanılması, iş faaliyetine uygun ayakkabı kullanılması gerekir. Toplu koruma önlemlerinin düşme riskini ortadan kaldıramadığı, uygulamasının mümkün olmadığı durumlarda yapı işlerinde uygun bağlantı noktaları ve yaşam halatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri ve standartlara uygun bağlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzer bağlantı tertibatları kullanılmalıdır. İniş çıkış ekipmanları, enerji sönümleyici aparatlar yatay dikey yaşam hatlarına bağlantıyı sağlayan halat tutucular ve benzeri donanımlar kullanımı sağlanmalıdır.

a-61x300.png


Yüksekte çalışmalar önceden planlanmalı, işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişinin gözetim ve kontrolü altında gerçekleştirilmelidir. Eğitimli personel yükseğe çıkarılmalıdır ve personel sağlık kontrolünden geçmiş olmalıdır. Yüksekte çalışma iş güvenliği eğitimleri dışında özel eğitim gerektiren bir çalışmadır. Tüm ekipmanların yönetici tarafından ilgili kontrol formu ile çalışma öncesi kontrol edilmesi şarttır. Yüksekte çalışma yapmadan önce;

İş izin talimatı var mı?

Yapılacak çalışma için risk analizi yapılmış mı?

Yüksekte çalışacak personel eğitim almış mı?

Eğitim sonrası sınav yapılmış mı?

Kişisel koruyucu donanım zimmet formu düzenlenmiş mi?

Kullanılacak ekipmanların ‘’periyodik bakım kayıtları ‘’formu var mı?

Yüksekte yapılacak çalışma için kurtarma planı yapılmış mı?

gibi soruları cevaplamadan yüksekte çalışma yapılmamalıdır. Yükseklik fobisi olanlar ,sağlık durumu uygun olmayanlar (şeker, tansiyon hastası, kalp rahatsızlığı gibi) yüksekte çalışamaz. Kötü hava koşullarında da çalışma uygun değildir.

Yüksekte yapılan çalışmalarda mevzuat gereği proaktif önlemlerin alınması ve risk değerlendirmeleri, saha ve iş başı eğitimlerinin yapılması iş kazalarının yaşanmamasını sağlayacaktır.

30 Kasım 2015
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst