• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Işçinin Tazminatını Ödemeyen Yandı

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İşçinin tazminatını ödemeyen yandı
İşçiler dikkat! Kıdem tazminatına hak kazanmasına rağmen bunu alamayanlar çaresiz değil.

Eklenme: 28 Aralık 2014, 11:23 / Güncelleme: 28 Aralık 2014, 11:23

Kıdem Tazminatı alamayan ya da taksitlendirmeyle, geç ödemeyle karşılaşan işçiler dikkat! Bu tür durumlarda yapmanız gerekenleri bilin, hakkınızı arayın...

İşverenin taksitlendirme yapmasının da şartları var. Kıdem tazminatının geç ödenmesi durumunda da faiz alacağı ortaya çıkıyor. Kıdem tazminatı konusuna ışık tutan TAKVİM, merak edilen soruları da yanıtlıyor:

İş akdi feshedildiği halde tazminatı ödenmeyen işçi ne yapabilir?

2009/10 sayılı genelge gereği incelemenin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılması, uzlaşma sağlanmadığı takdirde konunun iş mahkemesine götürülmesi gerekir.

Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse faiz istenilebilir mi? İstenilebilir. Çünkü, kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedileceği 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesinde belirtilmektedir.

Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi durumunda ne olur?

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davalarda, hakim, gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre akdin feshi tarihinden itibaren bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedecektir.

İhbar ve kıdem tazminatlarında zamanaşımı süresi ne kadardır?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu md. 146 uyarınca, tüm tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ihbar ve kıdem tazminatlarında zamanaşımı akdin feshi tarihinden itibaren 10 yıldır.

Kıdem tazminatı taksitle ödenebilir mi?

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak öden- mesi gerekmektedir. Ancak, işçi ile işveren anlaşırsa taksitle ödeme de mümkündür.

Daha önce çalıştığı kamu kurumundan kıdem tazminatı alarak ayrılan çalışan, daha sonra başka bir kamu kurumunda çalışmaya başlarsa, kıdem tazminatına esas süre ne kadar olur?

Daha önceki süre dikkate alınmayarak, ikinci kamu kurumundaki hizmet üzerinden kıdem tazminatına hak kazanılır.

Kaynak : TAKVİM
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst