• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Isg Kültürü

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Kişilerin, kendi sağlıklarını koruma ve geliştirme, güvenliklerine önem verme bilincine erişerek

toplumsal düzeyde; sağlık ve güvenliğin yaşam boyu sürekliliğinin sağlanmasıdır.

Hayat için Güvenlik Kültürü, iş hayatı için ise İSG Kültürü bizim için bir yaşam biçimi olmalıdır.

GÜVENLİK KÜLTÜRÜ “BİR DAVRANIŞ BİÇİMİDİR” “ÖĞREN VE ÖĞRET”

Güvenlik Kültürü herkes içindir…

En başında bizim iş güvenliği kültürümüz yok. Çalışanlar, işçiler olarak önce İSG Kültürün ne olduğunu benimsememiz lazım.

Bunu nasıl yaparız;

Atalarımızı bir sözü vardır…

“Ağaç yaşken eğilir.”

Bunun anlamı siz küçükken çocuklarınıza evde ya da öğretmenler eğitim kurumlarında gerekli olan bilginin verilmesi gerektiğini anlatan sözdür.

İş Sağlığı ve güvenliği de önceden verilmesi gereken bir eğitim sistemine dâhil olmalıdır. Çünkü hayatın her aşaması tehlikeler ve risklerden ibarettir. Bunun için de eğitim şarttır diyoruz.

İş Güvenliği Kültürü;

İş Güvenliği kültürünün geliştirilmesinde;

  1. Devlet,
  2. İşveren,
  3. Çalışanlar/sendikalar,
  4. Üniversiteler,
  5. Meslek örgütlerinin görevleri,
İş Güvenliği geliştirilmesinde hepsinin ayrı ayrı görevleri vardır. Hepsi bir bütündür ve birbirinden ayrılamazlar.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NASIL KOLAYLIKLAR SAĞLADI MI ?

Tehlikeler ve riskler iş hayatında da mevcut olmasından dolayı 30 Haziran 2012’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkmıştır.

Bu kanunla iş hayatında tam olarak değişti diyemeyiz. Çünkü evvelden gelen alışkanlıklar bir anda bitmiyor. Usta uzun yıllar emniyet önlemi almadan çalışmaya alışmışken ona bu işte çalışıyorsan emniyet kemeri, baret, ayakkabı takmalısın deme şansımız hemen olmuyor. O anda taktığını görüyorsunuz, kafamızı çevirince çıkarıyor.

Geçmişten gelen algıları değiştirmeliyiz. KKD’lerimizi kullanarak “İş kazası diye bir şey yoktur, iş kazasını oluşturan faktörler vardır.” diyerek bu algıyı yıkmalıyız ve anlatmalıyız.

İş kazasını oluşturan faktörler nelerdir?
GÜVENSİZ HAREKETLER
...........................................................................GÜVENSİZ ŞARTLAR
Tecrübesizlik..............................................................................................Gece vardiyası

Stres........................................................................................................Erken vardiya

Dikkatsizlik................................................................................................Gürültü

Uygun olmayan tekniklerin kullanımı..............................................................Yetersiz ısı ve ışık

Risklerin önlenememesi..................................................................Koruma araçlarının yetersizliği

Uygun olmayan araçların kullanımı................................................................Eğitim yetersizliği

Güvenlik kurallarına uyulmaması...............................................................Makinelerin bakımsızlığı

Sadece tabloda belirtilenlerle bitmiyor. Görme ve duyma kusuru, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, ağrıya olan değiştirilmiş davranış cevabı ve bilinç kaybı olmaksızın ağrı impulslarının algılanmasının engellenmesi veya azaltılmasıyla karakterize durum ve madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ilaçların kullanılması ile reaksiyon yeteneğinin zayıflaması, uyku düzeninin bozulması, kas yorgunluğu, sağ ya da sol elini kullanamama gibi bazı fizyolojik faktörler de iş kazalarında önemli rol oynamaktadır. Bunlar dışında zekâ düzeyi, özel yetenekler, algı ve reaksiyon hızı, dikkat, bellek bozuklukları, karar verme yeteneksizliği ve korunma araçlarına gereken önemi vermemek gibi diğer kişisel özellikler de iş kazası riskini arttırmaktadır.

İş kazalarının ve Meslek hastalıklarının olmaması için kanun ve yönetmeliklerin kılavuzluğunda her çalışana eğitim vermeliyiz.

Öyle yâda böyle İSG Kültürünü bir şekilde benimsetmeye çalışmalıyız. Hemen olmayacak fakat bunun için de zaman lazım. Bu kültürü kazandırmak için çok çalışmamız gerekiyor. Bizler ciddi durup bu işin sadece bakanlıkla, kanunla yâda yönetmeliklerle olmayacağını bilmeliyiz. Bizim içimizde de bu işte ciddi olmayan gruplar çıkıyor ister istemez.



Musa Kamil EKİN

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst