• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Işyerinde Sigara Içen Çalışan Tazminatsız Kovulabilir Mi?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İşyerinde sigara içen çalışan tazminatsız kovulabilir mi?
15 Eylül 2015
Bir işyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçinin yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içtiği tespit edilmişse, tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur.

İŞVERENİN işyerinde yönetim hakkı kapsamında alabileceği çeşitli önlemler söz konusudur. Örneğin işveren işyerinde işçilerin sigara içmelerini yasaklayabilir. Ancak bunun için bazı şartların varlığı gereklidir. İşveren bu şartlara uymadan işyerinde sigara içmeyi yasaklayamaz. İlk olarak işverenin işyerinde işçilerin sigara içmesini yasaklayabilmesi için bu durumun sözleşmede belirtilmiş olması gerekmektedir. İş sözleşmesinde, personel ve disiplin yönetmeliğinde bu yönde bir hüküm bulunmuyorsa işveren bu yasağı uygulayamaz. İşyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçi yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içmişse tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur.

YANGIN riski olabilir

İşverenin işyerinde sigara içilmesini yasaklayabilmesinin arkasında bir neden olması gerekir. Eğer işyerinde yangın tehlikesi söz konusu ise, işyerinde gerçekleştirilen faaliyet ve üretim tekniği yangın riskini artırıyorsa bu durumda işveren sigara içilmesini yasaklayabilir.

ALAN OLUŞTURULMALI

İşyerinde yangın riskine karşılık sigara içilmesi yasaklanmış ve bu yasağa rağmen işçinin sigara içtiği tespit edilmişse işçi tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. İşveren direkt olarak Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’a dayanarak da işyerinde sigara yasağı uygulayabilir. Bu durumda kanunun öngördüğü şekillerde kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanabilir. İşveren bu şekilde sigara yasağı uyguluyorsa işyerinde sigara içilebilecek uygun bir ortam da oluşturmak durumundadır.

Yasaklara dikkat

Kanunun öngördüğü yasaklara uygun şekilde sigara içilebilecek bir alan oluşturan işveren, bu alan dışında sigara içen işçinin iş sözleşmesini tazminatsız olarak feshetme hakkına sahiptir.

Ücreti de kesilebilir

İŞVEREN işyerinde sigara içmeyi yasaklamakla birlikte sigara içen işçiye ücret kesme cezası da uygulayabilir. Ancak ücret kesme cezası bir ayda iki günün üzerinde olamaz. İşveren kestiği paraları, işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hesabına yatırmalıdır.

Ofiste verimlilik düşüyorsa…

İşveren işyerinde verimin düşmesini engellemek için de sigara içilmesini yasaklayabilir. İşyerinde gerçekleştirilen faaliyetin kısa duraklamalara izin vermemesi veya sigara içilmesinin işyerindeki verimi düşürdüğünün ispatlanması durumunda işveren sigara içilmesini yasaklayabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst