• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kule Vinçlerin Kurulum Aşamaları

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Kule vinçler inşaat sahası hazır olunca sahaya getirilmekte ve teknik ekip tarafından kurulmaktadır. Bu esnada genellikle saha boş olduğu için çalışma şartları nispeten daha kolay olmaktadır. Ancak her ne olursa olsun kule vincin kurulumunda çalışılan yüksekliğin asgari 40-45 m civarında olması işin ciddiyetinin en açık göstergesidir. Kule vinç çalışmaları kusursuz bir ekip çalışması gerektirmektedir. Yapılacak bu çalışmanın aşamaları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
Kule vincin modüller halinde parçaları ortalama 6-7 tır ile çalışma sahasına getirilmektedir. Mobil vinç ile sahanın kule vinç montajına en elverişli yerine indirilmektedir.
İnşaat firması tarafından, kurulacak vincin üreticiden alınan özelliklerine uygun altyapı betonarmesi hazırlanmaktadır.
Altyapı üzerine vinç parçaları yeterli kapasiteye sahip mobil vinç ile teknik talimatlar doğrultusunda sırası ile yerleştirilerek, betonarme kaide ile mekanik bağlantılar yapılmakta ve modüller arasında cıvata-somun bağlantıları uygun tork değerlerinde sıkılarak vinç gövdesi oluşturulmaktadır.
Taban çerçevesi üzerine marka ve modele göre miktarı değişiklik gösteren beton taban ağırlıkları uygun şekilde yerleştirilmektedir.
Değişik uzunlukta modüller birer birer mobil vinç ile üst üste yerleştirilerek her bir modülde dört köşede ikişer adet cıvata-somun bağlantıları uygun tork değeri ile sabitlenmektedir.
Ana gövde üzerine teleskop adı verilen vincin kendi kendine modül ekleyerek yükselmesini sağlayan hidrolik sisteme sahip gövde parçasının mobil vinç ile yerine montajı yapılmaktadır. İlerleyen zamanda yapı yüksekliğine bağlı olarak ihtiyaç doğrultusunda şantiye sahasında hazır bulunan modüller teleskop yardımıyla gövdeye eklenerek vincin yüksekliği kademeli olarak artırılmaktadır. Belirli bir yükseklikten sonra vincin gövdesinin salınımını azaltmak ve gövdeyi kuvvetlendirmek için inşaat yapısının uygun yerlerinden vinç-bina bağlantı kolonları yapılmaktadır.
Gövde üzerine dönüş grubu, kabin ve kule tepesi mobil vinç yardımı ile
yerleştirilmektedir.
Kuyruk adı verilen halat tamburu ve denge ağırlıklarını taşıyacak olan parçanın montajı mobil vinç ile taşınarak ana gövdenin üzerine sabitlenen kabinin arka tarafına, iki adet pim ile sabit mafsal bağlantısı şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca kule tepesinden kuyruğun bitimine uzanan iki adet gergi demiri pimler yardımı ile bağlanarak kuyruğu tamamen gövdenin taşıması sağlanmaktadır.
Bom adı verilen vincin burun tarafının montajına geçilmeden ağırlığı dengelemesi için bir adet beton ağırlık kuyruk üzerindeki yerine mobil vinç ile yerleştirilmektedir.
Zemin üzerinde boma ait parçalar bir araya getirilerek yekpare halde mobil vinç ile yukarıya taşınmaktadır.
Kuyruğun simetriği olarak bom kabinin ön tarafına iki adet pim ve kule tepesinden bomun ucuna uzanan bir adet gergi demiri ile bağlanmaktadır.
Bom bağlantısının ardından vincin kapasitesine göre kuyruk üzerine betondan imal edilmiş olan denge ağırlıklarının kalan kısmı mobil vinç ile yerleştirilmektedir.
Kule vincin elektrik bağlantısı ve topraklama bağlantısı teknik ekip tarafından yapılıp, motorlar çalışır duruma getirilmektedir.
Bom üzerinde bulunan kanca mekanizmasına kuyruk kısmındaki tambur ile hareket verilen halat birbirine bağlanıp, kanca hareketli hale getirilmektedir.
Kumanda kabininde göstergeler, sinyaller, uyarı işaretleri, vincin kapasitesine göre belirlenmiş kaldırma, taşıma limit sistemleri gibi sistemlerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmektedir.
Kule vincin en yüksek noktasına yerleştirilen anemometre ile rüzgâr hızı ölçümleri alınarak operatör ekranına yansıtılmaktadır.
Kule vincin tepesine uçak uyarıcı kırmızı ışıklandırma montajı yapılmaktadır.
Periyodik bakım ve kontrolleri yapılmaktadır.
Kullanılacak kanca, zincir, bez sapan, halat, kilit ve sepetler kontrol edilerek vinç çalıştırılmaya başlanmaktadır.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst