• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Madenlerin Yükünü Devlet Çekecek

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Son yıllarda yapılan düzenlemelerle özel sektör maden işyerlerinin maliyetleri de arttı. Bundan böyle ekstra maliyetin yükünü devlet üstlenecek.

Madencilik sektörü son yıllarda en çok göz önünde olan ve değişikliğe uğrayan sektörlerden biridir. Nitekim geçmişte gerek Soma gerekse de Ermenek faciaları sonrası bu sektör sıkça gündem yapıldı ve birçok yasal düzenleme getirildi. Bu yasal düzenlemeler ile maden işçilerine çalışma şartları ve imkânlar açısından bazı ayrıcalıklar tanındı.

Hiç kuşkusuz getirilen bu düzenlemeler maden işyerlerini olumsuz etkiledi. Bu süreçte maliyetlerin artması gerekçe gösterilerek birçok maden işyerinin kapısına kilit vuruldu. Bu sebeple de birçok maden işçisi işsiz kaldı.

Geç de olsa bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanan 6661 sayılı Torba Kanun ile maden işyerlerinin mali yükünü azaltmaya yönelik bir düzenleme getirildi.

MADENLERİN MALİYETİ NEDEN ARTTI?

2014 ve 2015’te çıkartılan torba kanunlarla maden işyerleri ile ilgili önemli düzenlemeler yapılmıştı. Yapılan bu düzenlemeler maden işyerlerinin maliyetinin artmasına neden oldu.

Haftalık 45 saat olan çalışma süresi yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler için haftalık 37 buçuk saat olarak değiştirilmişti.

Yıllık ücretli izin süreleri maden işlerinde çalışanlar için diğer çalışanlara göre 4’er gün arttırıldı. Maden işyerlerinde fazla çalışma yaptırılması yasaklandı.

Linyit ve taşkömürü çıkartılan işyerlerinde asgari ücret 2 kat olarak belirlendi.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR ARASINDA HAKSIZ REKABET

Maden sektöründeki çalışma hayatına yönelik yapılan düzenlemelerden sonra, maden işyerlerindeki maliyet artışı, işçi çıkarmaları ve işyeri kapanışlarının önüne geçmek için Şubat 2015’te 6592 sayılı kanun çıkartıldı ve Maden Kanunu’na bir madde eklendi.

Ancak söz konusu madde ile sadece devlete ait maden işyerleri için maliyetin karşılanması uygulaması getirildi. Böylece meydana gelen maliyet artışları fiyat farkı olarak ödenmeye başlandı. Bu durum da kamu ile özel sektör maden işyerleri arasında haksız bir rekabetin ortaya çıkmasına ve özel maden işyerlerinin sektörde tutunamamasına neden oldu.

ARTIK ÖZEL SEKTÖR DE BU KAPSAMDA

Ocak 2016’dan itibaren asgari ücretin yaklaşık yüzde 30 artması ile birlikte maden işyerleri iyice zor duruma düştü ve bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanan 6661 sayılı Torba Kanun ile devlete ait maden işyerlerine sağlanan maliyet karşılama uygulamasının özel sektör maden işyerleri için de uygulanması öngörüldü.

Getirilen düzenlemeye göre linyit ve taşkömürü çıkartan özel maden işyerlerinin çalışma süreleri ve asgari ücret nedeniyle oluşan maliyet artışları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesine konan ödenekten karşılanacak.

Uygulamanın ne şekilde olacağı ise önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek.

BRÜT ÜCRET 5100 TL ALTINDAYSA DESTEK DE VAR

Linyit ve taşkömürü çıkartan maden işyerleri asgari ücret desteğinden de faydalanabilecek. Buna göre, 2015 yılının aynı ayında SGK’ya aylık brüt 5100 TL ve altında bildirimi yapılan sigortalıların yarısını geçmemek üzere 2016 yılında sigortalı başına aylık 100 TL destek verilecek.

2016 yılı içinde ilk defa kurulan işyerlerinde ise SGK’ya bildirilen tüm sigortalılar için sigortalı başına aylık 100 TL destek verilecek.


01 Şubat 2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst