• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ve Süreci (e.konyaligil/haberexen)

Engin KONYALIGİL

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Ekim 2014
Sertifika
A Sınıfı
Firma
Sağlık Bakanlığı
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VE SÜRECİ
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Çalışma Bakanlığı ülkemizde ki iş kollarına yönelik çeşitli kurallar getirmeye devam ediyor. İşyerlerinde çalıştırdığınız kaynakçı veya bacacı sertifikalı olmak zorunda!

Ülkemizde son yıllarda artış göstermeye başlayan iş kazaları ve sonucunda oluşan anti-popülist durum hükümeti çeşitli önlemler almaya yönlendirdi.

Son dönemde meydana gelen ve birçok vatandaşımızı yitirdiğimiz maden kazaları nice zamandır dile getirilen sertifikalı çalıştırılma söylemini faaliyete döktürdü. Bundan sonra ki süreçte Bakanlığın yayınladığı listede yer alan bir meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmadan kişi çalıştırılamayacak.

Bence oldukça güzel ve yerinde bir uygulama.

Fakat gerek patronlar gerekse çalışanlar bu durumdan “bi” haber. Haberdar olanlarda gerekli belgeyi nasıl ve kimden temin edeceğini bilmemekte. Ve katıldığım Bakanlık denetlemeleri ve işyerlerimde gördüğüm üzere ateşleyici belgesinin haricinde bu belgelere sahip meslek grubu sayısı yok denecek kadar az.

Bir meslek dalında yeterlilik ne anlama gelir?

Mesleksel yeterlik uluslar arası meslek standartlarının tüm detayları ile oluşturulduğu ve mevcut iş kollarının standartlarını belirleyen bir sistemdir.Esas olan temel mesleklerin tanımlanması işlemidir.İlgili mesleklerin bilirkişilik anlamında iyi ve sağlıklı yapılabilmesi için bir dizi eğitimden oluşan bir programda denilebilir.

Mesleki yeterlilik belgesini hangi kurum ve kuruluşlar verebilir?

Süreç mesleki yeterlilik kurumu (MYK) tarafından takip edilmektedir. Çalışma Baklanlığı tarafından tanımlaması yapılan meslek dalları 400 civarında. Bakan’ın açıklamasına göre tüm meslek dalları ile ilgili eğitimler verilecek. Fakat doktor, hemşire, mühendis, öğretmen ve bunun gibi özellik gerektiren meslek dalları kapsam dışında bırakılmış.

Umarım çalışanın meslek hayatında oldukça önemli bir yere sahip olacağı düşünülen bu belgeler gelişi güzel dağıtılmaz. Eğitim sonucunda sınavı başarı ile bitiren kursiyerlere verilir.

Dikkat edilmesi gereken husus belgelerin MYK tarafından onaylanması.

Hangi meslek gruplarının belge alması gerekmekte?

Bakanlığın yayınladığı ilk listede kırk adet meslek grubuna değinilmiş fakat süreç devam etmekte yeni listeler yavaş yavaş açıklanacağını bilmekteyiz. Özelikle mesleki yeterlilik belgesini alma yükümlülüğü bulunan işletmeler tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri.

Ahşap kalıpçı,

Isı yalıtımcısı,

İnşaat boyacısı,

Panel kalıpçı,

Ses yalıtımcısı…

Kapsam içerisinde yer alan kurum ve işyerleri için son tarih Mayıs/2016 bu tarihe kadar belgelendirme işlemleri tamamlanmalı. Denetimler esnasında belgesi olmayan çalışan başına 500tl para cezası kesilecek.

İlgili meslek dallarında daha önceleri üniversite, yüksek okul, lise ve dengi veya mesleki eğitim kurumlarından aldıkları belgeler geçerli sayılacaktır.

Belgenin işverene sağladığı fayda nedir?

Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması bir yana işveren belge aldırıldığı her bir çalışanı için sosyal sigorta ödemelerinden azalmaya gidecek. Ayrıca belgelendirme sürecinde ortaya çıkacak maliyet işsizlik fonundan karşılanmakta. Belge sahibi olan çalışan işverenine teşvik sağlamakta.

Yani belgeli bir işçiyi çalıştıran işverene devlet 48 ay boyunca işçi prim borcunu karşılıyor. Şayet çalışırken bu belgeyi alırsa 12 ay boyunca devlet sigorta primleri üslenmekte.

Bu nedenle mesleki yeterlilik belgesinin tüm sektörlerde uygulanmasının sağlanması oldukça önemli, Bu çalışmada işverenin veya işçinin kaybedeceği bir şey söz konusu değil. Önemli olan meslek odalarının MYK ile görüşmelerini sıklaştırarak yerinde bilgi akışının ve standartların oluşması hususunda görüş bildirmesidir.

Saygılarımla.
 
Üst