• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Neden Işçi Beslenmesi Önemli?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Sağlıklı beslenemeyen işçinin üreteceği iş kalitesi ve iş verimi düşer. Hastalıklara direnç azalır, iş kazaları artar, meslek hastalıklarının oluşumu yükselir. Bu nedenle işçinin verimliliğinin artmasındaki etkenlerin başında sağlıklı beslenme gelir.

Bursa işçi nüfusunun yüksek olduğu bir şehir, 3 otomobil fabrikası, yan sanayisi, tekstil, gıda, giyim, sektörlerinde yüzbinlerce işçi çalışmakta. Yapılan bilimsel araştırmalarla, yeterli enerji ve besin öğelerini alamayan işçilerin iş kazası yapma, hastalık nedeni ile iş günü kayıpları, ürün kalitesinin düşüklüğü ve süreğen hastalıklara yakalanma ile erken emeklilik gibi hem bireysel hem de kurumsal anlamda büyük kayıplara neden olduğu saptanmış. Bunun farkında olan kuruluşlar beslenme konusunda önlemlerini almış diğer kurumların da bunu fark etmelerini diliyorum.

Konuyu biraz daha açalım:
İşçi beslenmesinde iki konuda
odaklanılır.
1. İş yerinde beslenme
2. İş dışında beslenme

İş yerlerinde işçi sayısı belli bir rakama ulaştığında yemek servisinin konu göz önüne alınmalıdır. İşçi beslenmesinde günlük enerjinin yarısı iş yerinde verilen menü ile sağlanmalıdır.
İşçinin enerji gereksinmesi yaşına ve çalışma durumuna göre değişir. Genellikle 8 saat ayakta bedeniyle çalışan işçinin günlük enerji gereksinmesi 3400 Kalori olarak hesaplanır. Bunun yarısı yaklaşık 1400 - 1700 kaloridir ve iş yerinde verilen yemekle karşılanır. Bu menüler ile enerjinin yanı sıra karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral gereksinmeleri de karşılanmalıdır.
1400 - 1700 Kalorilik dengeli bir menü için gerekli temel
besin grupları şöyle olabilir:
Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller:
125 gr (4 köfte kadar)
Pirinç, makarna, bulgur, un 75 gr
Taze sebze ve meyve 225 gr
Süt ve yoğurt 250 gr
Yağ (yarısı katı, yarısı sıvı) 30 gr
Şeker, bal, pekmez gibi tatlı 50 gr
Ekmek 225 gr( 6-8 dilim)
Bu besinleri yemek olarak tanımlarsak:
1. 1 porsiyon et, etli sebze veya kuru baklagil yemeği,
2. 1 porsiyon pilav veya makarna,
3. 1 porsiyon sebze yemeği veya salata-meyve,
4. 1 Kase yoğurt.
5. Şeker aralarda çay, kahve veya limonata gibi içecek içinde
kullanıldığı gibi bazı günlerde pilav yerine tatlı yapılarak
verilir.
6. Yemekte sebzelerden patates kullanıldığında
pilav-makarna yerine tatlı olabilir.
İş yerindeki yemeklerde çoğu kez sebzeye önem verilmez. Özellikle toksik maddelerle çalışan iş yerlerinde işçilerin A, E ve C vitaminlerini yeterince almaları gereklidir. Kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin kullanıldığı sanayi dallarında çalışan işçilerin diyetleriyle yeterince demir, kalsiyum ve C vitamini almaları, bu metallerin toksik etkisinin azalmasında yarar sağlar. Bunun yanında yağlı besinlerin kurşunun toksik etkisini arttırdığı bildirilmiştir.
Yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde temizlik, sağlık ve beslenme kurallarına uyulmalıdır. Hatalı hazırlama ve pişirme ile besinlerin besleyici değerlerinin azaldığı unutulmamalıdır. Pişirmede kızartmadan sakınılmalı, çelik tencerelerde nemli sıcaklıkta veya fırında pişirme tercih edilmelidir.
İş dışında beslenme:
İşçinin günlük besin ihtiyacının ancak yarısı işyerinde karşılanabilir. İşçinin iş dışı zamanlarda beslenmesi de sağlık ve verimliliği etkiler, işçi ailelerinin beslenme sorunlarına neden olan faktörlerin başında ekonomik yetersizlik ve bilinçsizlik gelir. Fiyatların artmasından en çok maaş veya ücretle çalışan sabit gelirliler etkilendiğinden ücret-fiyat dengesi kurulma zorunluluğu vardır.
İşçinin evindeki beslenmesinde aile kalabalığı ve bilinçsizlik de etkilidir. Çok çocuklu ailelerde görülen ekonomik yetmezlik en çok beslenmeyi etkiler. Bu nedenle işçi ailelerine aile planlaması konusunda etkin ve sürekli eğitim verilmelidir. Bilinçsiz beslenme ve gereksiz besinlerin tüketilmesi için harcanan para beslenme yetersizliğinin en önemli nedenidir. Cips, bisküvi, gofret, gazlı içecekler, renkli şeker ve şekerlemeler, kutulanmış/paketlenmiş besinler bunların başında gelir. Bu raf ömrü uzun besinler sanıldığı gibi ucuz değildir. Koruyucu gıda katkı maddelerinin de sağlığı bozucu oldukları unutulmamalıdır. Bunların kilogram ederlerine ve harcanan lüzumsuz paraya bakmak gerekir. Bunun çözümü yaygın ve örgün eğitimle halkın bilinçlendirilmesinde yatar. Sürekli beslenme eğitimi yapılmalıdır.


Tarih: 27.12.2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst