• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıcak Işlem Sırasında Dikkat Edilecek Unsurlar

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Sıcak işleme ilişkin alınabilecek önlemler 3 ana başlık altında toplanmakta olup her ana başlığın alt maddeleri de aşağıda belirtilmiştir.

***Yanıcıların Ortamdan Uzaklaştırılması...
+Kumaş, talaş, kağıt parçacıkları gibi bütün yanıcı cisimler kaynak yapılacak alanın 35 ft (10.6 metre) uzağına götürülmelidir. Yer ve etrafta duvar mevcut ise, duvarlarda ve zemin yüzeyinde kıvılcımların geçebileceği çatlak veya deliklerin olmamasına dikkat edilmelidir.
+Sıcak işlem yapılacak alanda özellikle kömür tozu veya parçalarının, yağın, pamuğun, parlayıcı madde ve parlayıcı maddeye sıvanmış, bulanmış malzemenin bulunmamasına özellikle dikkat edilmelidir.
+Eğer mümkün ise sıcak işlem yapılan alanın, etrafında hiç yanıcı malzeme bulunmayan güvenli bir alana taşınması gerekmektedir.

Yanıcı malzemelerin, sıcak işlemin 35 ft (10.6 metre) uzağına taşınamadığı durumlarda;

+Yanıcı yüzeyin metal levha, kum veya yangın battaniyesi ile örtülmesi
+Sıcak işlem alanının özellikle yağ ve çöplerden temizlenmesi
+Kaynak battaniyesi veya yangın battaniyesi ile etrafta depolanan ürünlerin örtülmesi, kaplanması
+Hava girişlerinin, menfezlerin kıvılcımları taşımasını önlemek veya hava kanalı içinde kalan yanıcıların tutuşmasını önlemek için örtülmesi
+Alev durdurucu veya yanıcı olmayan malzeme ile duvarlarda ve döşemelerdeki delikler, açıklıklar ve çatlakların örtülmesi veya doldurulması
+Sıcak işlem alanının etrafında kapı var ise kapıların kapatılarak alanın izole bir alana çevrilmesi, kapı altlarında kalan boşlukların kapatılması
+Eğer sıcak işlem asma katta yapılıyorsa ve asma katın altına kıvılcımın kaçma, sızma ihtimali mevcut ise sıcak işlem alanının altının yanmaz battaniye ile örtülmesi,

***Özel Riskler ve Durumlar...

Yanıcı toz (magnezyum, kömür, şeker, ahşap gibi), yanıcı sıvı veya gaz ile yüklü alanlarda sıcak işleme başlanmadan evvel muhakkak özel önlemler alınmalıdır. Bütün makineler kapatılmalı ve ortam, bütün yanıcı malzemelerden arındırılmalıdır. Patlayıcı gaz karışımlarının, buharlarının, sıvılarının olduğu alanlarda ve kumaş ile kaplı yüzeylerde, ahşap duvar, paneller, bölmelerde sıcak işlem yapılmamalıdır.

***Tesis Yönetiminin Sorumlulukları...

+Sıcak işlemlerin usulüne göre yapılıp yapılmadığını denetleyecek, denetleyici ile sıcak işlem esnasında sürekli hazır bulunarak bir yangın çıkması durumunda hemen müdahale edecek bir yangın gözetleyicisi belirlenmelidir.
+Tesis yönetimi kaynak kesme gibi işlemlerin sürekli yapıldığı yerler için özel alanlar tasarlamalıdır. Söz konusu alanların tabanı ve etrafı yanıcı olmayan duvarlar ile çevrilmelidir.
+Sürekli sıcak işlem yapılmayan alanlarda yapılacak kaynak, taşlama gibi işlemler için yazılı iş izni oluşturulmalıdır. İfade edilmeye çalışılan iş izninin benzeri (söz konusu iş izni taslak niteliktedir, hiç bir koşulda örnek teşkil etmemektedir.) devamda bulunmaktadır. Lakin her işletmenin faaliyet konusu ve sahip olduğu yangın ihbar, algılama ve söndürme sistemlerine göre kendine özel bir sıcak iş izni oluşturulmalıdır.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst