• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Topraklama Direnç Değerleri Kaç Ohm Olmalı?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Topraklama bir tesisin can ve mal güvenliğinin sağlanmasında temel unsurlardan biridir. Topraklama sayesinde bir tesiste hem cihazların sağlıklı şekilde çalışması sağlanırken, hem de insan sağlığı korunur. İyi bir topraklama aynı zamanda aşırı gerilimlerden korurken, tesis boyunca gerilim dengesini sağlar. Topraklama temel olarak işletme topraklaması, koruma topraklaması ve fonksiyon topraklaması olarak 3e ayrılır. Örneğin yıldırımdan korunma topraklaması bir fonksiyon topraklamasıdır. Tesisin yıldırımdan korunma fonksiyonunu yerine getirir. Yasalara göre topraklama ölçümleri düzenli olarak yapılmalıdır.

TOPRAKLAMA DİRENÇ DEĞERLERİ

Topraklamadaki bir diğer önemli unsur, topraklama direnç değerlerinin değeridir. Uluslararası standartlara göre tavsiye edilen topraklama direnç değerleri;

  • Ana enerji dağıtım panoları 0.5 Ohm
  • Büyük tali dağıtım panoları = 1 Ohm
  • Küçük tali dağıtım panoları = 2 Ohm
  • Nötr ucu = 2 Ohm
  • Bağlantı yerleri = 4 Ohm
  • Orta gerilim ağları = 2 Ohm
  • Yıldırım darbe koruyucu = 4 Ohm
  • Kule 20-30 Ohm
topraklama-direnci.jpg

Topraklama direnç değerleri düzenli olarak takip edilmelidir.

TOPRAKLAMA DİRENCİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI
  • Bağlantı kısımlarında oluşan korozyonları ortadan kaldırın. Yine bağlantı yerlerinde meydana gelen deformasyonları engellemeye çalışın.
  • Direnç düşürücü kimyasal kullanın
  • Daha büyük topraklama elektrotu kullanın

Tarih 17 Nisan 2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 

Paratoner Topraklama Ölçümü Kaç OHM Olmalıdır​


TS EN 62305-3 standartına göre tavsiye edilen paratoner topraklama direnci üst sınırı 10 ohm dur.


Makina Gövde Topraklaması Kaç OHM Olmalıdır​


Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği Madde 10/c-2 de tavsiye edilen koruma topraklama değeri 1 ohm olarak belirtilmiştir.

Yönetmelik veya TSE Standartları dışında özel kurum şartnameleri bulunmaktadır.

Topraklama Direnci Kaç Ohm Olmalıdır?

Bilindiği üzere prizler sigortalar üzerinden beslenir. Makinalar şalterler veya sigortalar üzerinden enerji alır. Biz bu sigorta ve şalterleri devre kesiciler olarak adlandıralım. Devre kesicilerin piyasada en çok kullanılanları ve ani açma akımları şu şekildedir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

  1. B Tipi : Ani açma nominal akımın 5 katı
  2. C Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
  3. D Tipi : Ani açma nominal akımın 15 katı
  4. TMŞ Tipi : Ani açma nominal akımın 10 katı
Kaçak akım röleleri için ise 30mA , 300mA veya toroidal ise ayarlandığı kaçak akım miktarı baz alınır. 500mA, 1A , 2A gibi.
Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.

C16 ani açma akımı nominal akımın 10 katıdır. 16×10=160A lik kaçak anında direkt atacak ve devreyi kesecektir. Peki bu 160A akımın akabilmesi için gerekli direnç nedir? Tehlikeli dokunma gerili 50V tur. 50V / 160A=0.3125 ohm değerinden daha düşük olmalıdır.

Ana mantık bu şekildedir. Özellikle TMŞ ve C Tipi sigortalarda ani açma akımları yüksek olduğu için Kaçak Akım Rölesi kullanılması durumunda bu direnç değerleri daha yüksek değerleri kabul edilebilir kılmaktadır.

Örneğin C16A sigorta ile beslenen priz için 30mA kaçak akım rölesi bulunsun topraklama direnç sınır değeri şu şekilde hesaplanır.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Bu sefer sınır değer hesabı kaçak akım rölesine göre yapılır. 50V / 30 mA = 1.666,7 ohm değerinden düşük olmalıdır. Bu değer çok büyüktür gerçekte böyle değerler göremezsiniz ama 2 ohm değeri bile kaçak akım rölesi kullanılması durumunda sınır değer hesabına göre uygun kabul edilmektedir.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
sınır değer hesapları kesiciler, toroid röleler, tmş, gibi tüm şalt malzemelerde yapılmaktadır. Merak ettiklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst