• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Asansör Kazaları Yeni Yönetmelikle En Aza Indirilecek

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Asansör Kazaları Yeni Yönetmelikle En Aza İndirilecek...
18 Ekim 2015 Pazar 13:54
Yeni düzenlemeye göre asansörler 10 kişilik olacak ve asansörlerin Makine Mühendisleri Odasından belge sahibi olan firmalara yaptırılması kriteri aranacak.
asansor-kazalari-yeni-yonetmelikle-en-aza-7789595_x_3070_o.jpg



Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin ardından bazı değişiklikler geliyor. Kazaların ortadan kalkması için yapılan değişiklikler arasında asansörlerin etiketlendirilmesi, yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olması isteniyor.

Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin ardından yeni değişiklikler geldi. Olası kazaların önüne geçmek için asansörlere güvenilirliklerine göre etiketler konulacak. Yeni yapılan asansörler 10 kişilik olacak ve Makine Mühendisleri Odasından belge sahibi olan firmalara yaptırılması gibi kriterler aranacak.

Thyssen Krupp Asansör Türkiye Genel Müdürü Turgay Şarlı, Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin sektör adına büyük bir gelişme olduğunu belirtti. Şarlı, yönetmeliğin kazalarının azaltılmasında önemli rol oynayacağına dikkat çekerek, asansörlerin periyodik kontroller sonucu renkli etiketlerle sınıflandırılacağını söyledi. Şarlı, yönetmelikle birlikte asansör bakımlarına ilişkin bina yetkililerine önemli sorumluluklar getirildiğini de söyledi.

ETİKET SİSTEMİ GELİYOR

Periyodik kontrol sonuçlarına bağlı olarak, dört farklı renkteki etiketten birinin asansöre iliştirildiğini söyleyen Şarlı, "Yeşil kusursuz, mavi hafif kusurlu, sarı kusurlu ve kırmızı güvensiz asansör şeklinde değerlendiriliyor. Türkiye'deki 200 bini lisanssız 430 bin asansörün üçte birinin kırmızı etikete sahip olması, güvenliğe ilişkin önemli soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Yönetmelik, bina sorumlularının güvensiz olarak tanımlanan bu asansörlerin kullanılmasına izin veremeyeceğini ve bir ay içinde güvenli hale getirilmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor" dedi.

Avrupa'da asansör güvenliği konusunda önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Turgay Şarlı, "Ülkemizde yeni yönetmelikle yıllık olarak belirlenen bakım periyodu, bazı Avrupaülkelerinde aylık olarak bile yapılabiliyor. Bakımların düzenli gerçekleşecek olması üreticiler açısından da kontrolü kolaylaştıracak. Yeni yönetmeliği sektörümüzü daha ileri taşıyacak önemli bir hamle olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

KAPASİTE 10 KİŞİ OLACAK

"Yeni yönetmelikte asansör güvenliğe uygun olacak. Kapasitesi 10 kişilik olacak. 800 kilogram olacak. Bütün binalar için bu geçerli olacak" diyen Şanlıurfa Asansörcüler Derneği Başkanı Salih Demir ise Urfa'da asansörlerle ilgili sıkıntının yönetmelikten doğan yeniliklerden kaynaklandığını dile getirdi. Eski yapı olan asansörlerin akıbetinin ne olacağıyla ilgili sıkıntının yaşandığını kaydeden Demir, "İşte onlar sıkıntılı. Biz, onları belediyelerle görüşüyoruz. Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından çıkan yönetmeliğe uymuyorlar. Daha onu çözemedik. Belediyelerle görüşüyoruz, o konuda sıkıntılarımız var. Yönetmelik bunu istiyor ama belediyeler buna uymamış. Onun için 6'ıncı ayda çıkan imar yönetmeliği var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmeliğe belediyeler uymadığı için şu anda asansörler küçük olmuş. Bununla ilgili sıkıntı var" dedi.

Yönetmelikle ilgili belediyelere görev düştüğünü ifade eden Demir, her belediyenin kendi sorumluluk bölgesinde bulunan asansörlerin yönetmeliğe uygun olup olmadığından sorumlu olduğunu söyledi.

DEMİR: MUTLAKA BELGESİ OLAN FİRMALARA YAPTIRIN

Asansörlerin yapımı ve bakımı yönünden apartman yöneticilerine de uyarılarda bulunan Demir, asansörlerin mutlaka güvenilir firmalar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Demir, "Mutlaka asansörleri belgesi olan firmalara yaptırmaları gerekiyor. Sıradan kişilere yaptırmamaları lazım. Her eline çantasını alana bakımı yaptırmamaları lazım. Bunun belgesini soracak. Bunun denetimini şu anda Makine Mühendisleri Odası yapıyor. Hangi firmanın belgesi varsa onlara yaptıracaklar. Urfa'daki asansörlerin durumu iyi ama yüzde 100 güvenilir midir? Bunu diyemeyiz. Yüzde 70 oranında güvenli. Sıkıntı yok. 2005 yılından bu yana asansörler hep projeli geçiyor. Urfa merkezde sıkıntı yok da ilçeler sıkıntılı. Viranşehir'dir, Akçakale'dir, Birecik'tir, Bozova'dır, buralarda uygulama olmadığı için sıkıntılı" ifadelerini kullandı. Urfa'daki asansörlerin yüzde 70-80 civarında aylık periyodik bakımlarının yapıldığını belirten Demir, kalan diğer yüzde 20 civarındaki asansörün ise bakımlarının yapılmadığını ve bunun da bina yöneticilerinin sorumluluğu olduğunu sözlerine ekledi.

BİNA SORUMLULARI İÇİN 4 ADIMDA ASANSÖR GÜVENLİĞİ TESTİ:

1. Kapı açıkken, fotoselin çalışıp çalışmadığını elinizle test edin.
2. Basınç kontağını test edin. Bunun için kapı kapanırken, ayakucunuzla kapının kapanmasını hafifçe engelleyip, tekrar açılıp açılmadığını kontrol edin.
3. Sesli iletişim için interkom ve alarm sistemini kabin içinde kontrol edin.
4. Kabin içindeyken, kapıyı açmaya çalışarak açılıp açılmadığını test edin. Eğer açılıyorsa asansörün durması gerekir.
(Kaynak: Gazeiteipekyol)

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst