• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çalışanlar Mesaiye 10′da Başlamalı

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
iste-uyku.jpg


Yazar: Meslek Hastalığı / 21 Aralık 2015

Oxford Üniversitesi Uyku ve Biyolojik Saat Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Paul Kelley, sabah saat 10′dan önce mesaiye başlamanın bir tür ‘işkence’ olduğunu bildirdi. Mevcut mesai saatlerinin vücut saatleriyle uyumsuz olması nedeniyle ‘uyku yoksunu toplumlar’ oluştuğunu belirten Dr. Kelley, mesai saatlerinin en erken 10′da başlaması gerektiğini belirtti.


Bradford’da düzenlenen İngiliz Bilim Festivali’nde konuşan Dr. Kelley, “Biyolojik saatimiz gün ışığına ve yaşa bağlı olarak değişiyor. Ancak buna karşın çalışma saatlerimiz aynı kalıyor. Bu durum da çeşitli hastalıklara yol açıyor” dedi.

Uluslararası bir mesele
Bu sorunu “uluslararası bir mesele” olarak tanımlayan Dr. Kelley, dünya genelinde 9-5 arası olarak belirlenen mesai saatlerinin insanlara “büyük zararlar” verdiği, fiziksel ve duygusal sistemleri etkilediği, genel performansı düşürdüğü görüşünde.

Dr. Kelley, “Uyku yoksunluğu bir işkencedir. Eğer 30 gün uykusuz kalırsanız ölüm gerçekleşir. Bu durum tıpkı aç kalmak gibidir.” şeklinde konuştu.

Uyku yoksunu bir toplumda yaşıyoruz
Dr. Kelley ayrıca, “Çalışanlar mesaiye 10′da başlamalı. 55 yaşından itibaren mesaiye 9′da başlayabiliriz. Çalışanların birçoğu uykusuz. Uyku yoksunu bir toplumda yaşıyoruz” dedi.

Dr. Kelley, bu konuda yapılacak toplumsal bir değişimin, öğrencilerin notlarında ve sağlıklarında, çalışanların da performanslarında artış yaratacağını söylüyor.

Öğrencilerin derse başlama saatleri de değişmeli
Derse başlama saatlerinin de değişmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kelly, “18-20 yaş arasındaki gençlerin 3 saat geç uyanıp 3 saat de geç yatmaları gerekir. Bu doğal ve konrol edilemez bir durum” şeklinde konuştu.

Şu anki sistemin diyabeti ve şizofreniyi arttırdığını söyleyen Dr. Kelley, zihinsel hastalıkların yüzde 70′inin 11-24 yaşları arasında başlamasının bir tasadüf olmadığını belirtti.

Çocuklar üzerinde araştırma yapılacak
Dr. Kelley, çocukların farklı saatlerde uykudan uyanmaları üzerine bugüne kadar yapılan en büyük araştırmayı yapmaya hazırlanıyor. Araştırma ekibi, 100 okulda gerçekleştireceği araştırmada, 10 yaşındaki çocukların saat 9′da, 15 yaşındaki çocukların ise saat 10′da derse başlamasının sonuçlarını ölçümleyecek. Dr. Kelley, “Bilim, 10′da başlayanların daha iyi performans göstereceğini söylüyor” dedi.

Dr. Kelley sözlerini şöyle sürdürdü:

“10′da güne başlayanlar daha çok uyuyacak. Daha az stres ve kaygı yaşayacak. Legal ve illegal maddeleri daha az kullanacak. Okul notlarını arttıracaklarına ve bu durumdan olumlu etkileneceklerine bahse girerim. …Bu konudaki fırsatlar inanılmaz. Dünya üzerindeki milyonlarca, hatta milyarlarca insanı olumlu yönde etkileyecek bir fırsatımız bulunuyor.”

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst