• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emekli Işçi Kıdem Veya Ihbar Tazminatı Alabilir Mi ?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Emekli olduktan sonra 4/1-a (SSK) kapsamında çalışmak isteyenler için iki seçenek bulunmaktadır.
15 Ocak 2016

Birinci seçenek: Emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmak.

İkinci seçenek: Emekli aylığını almaya devam edin sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmak.

Birinci seçeneğe göre emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan kişi emekli işçi sayılmaz. Dolayısıyla bu durumdaki kişi kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakları yönünden normal işçi statüsündedir.

İkinci seçeneğe göre emekli aylığını kestirmeyip sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan işçi ise emekli işçi statüsündedir. Ancak kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı yönüyle emekli işçi de diğer işçiler gibi aynı haklara tabidir. Yani iş Kanunu gerek ihbar tazminatı, gerekse kıdem tazminatı yönünden emekli işçiyle diğer işçiler arasında hiçbir ayrım yapmamıştır.

Dolaysıyla emekli işçinin işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alabilmesi için aynen diğer işçiler gibi en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması, ayrıca kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması gerekmektedir. Aynı şekilde emekli işçinin işten ayrılması halinde ihbar tazminatı alabilmesi için aynen diğer işçiler gibi kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması, işveren tarafından da İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen haklı sebepler dışında işten çıkarılmış olması gerekmektedir.

Yasal düzenleme bu şekilde olmakla birlikte, uygulamada emekli işçilerin kayıt dışı yani sigortasız olarak çalıştırılması uygulaması yaygındır. Sigortasız olarak çalışıyorken işten ayrılan veya işten çıkarılan işçiye ise haketmiş olsa dahi işveren kıdem ve/veya ihbar tazminatını ödemek istemeyebilir. Bu durumda işçinin şikayet ve dava yoluna başvurması, çalışmalarını ispatlaması gerekmektedir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst