• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Etkin Bir Iş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı Olmak Için

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
a-b-c-is-guvenligi01_12_2014_13_54_33.png
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak başarılı olmanız için çalışanların güvenini, saygısını ve işbirliğini kazanmanız gerekmekte. Başarınızı direk etkileyen ve okullarda, eğitimlerde öğretilmeyen bu özellik için tek yöntem tecrübe etmek. Çalışanların güven ve itimadını kazanmak için:
  • Zamanınızın önemli bir kısmını sahada geçirin. Çalışanlara kendi alanlarındaki tehlikeleri, daha önce yaşanmış vakaları sorun. Tesisinizdeki iş sağlığı ve güvenliği gelişimini sağlamak için fikirleri olup olmadığını tartışın.
  • Çalışanları dinleyin, onlara önem verdiğinizi, işle ilgili tavsiye ve tespitlerini ciddiye aldığınızı gösterin. Olumlu tespitlerini destekleyerek, olumsuz bulduklarınızı neden takip etmeyeceğinizi açıklayın.
  • Saha ziyaretleri, denetimler ve toplantılar dışında da çalışanlarla zaman geçirin. Çay-kahve molalarında, öğle yemeklerinde onlarla birlikte olun.
  • Sıra olduğunda (yemek, çay, sahaya giriş-çıkış) çalışanlara öncelik verin, en son çalışan geçene kadar bekleyin.
  • Sahaya çıktığınızda üst düzey bir yönetici gibi değil, sahada görev yapan bir çalışan gibi giyinin. Ceket, kravat, parlak ayakkabılar sizi güzel gösterse de, farklı olduğunuzu vurgulayacaktır.
  • Yönetim ve çalışanlar arasında taraf olmayın, köprü olun. Yönetimin aldığı bir karara katılmıyorsanız, bunun için çaba harcayın ve dile getirin.
  • Kaza incelemelerinde operasyonel ve yönetsel sebepler üzerinde yoğunlaşın. Bu prosesi kesinlikle suçlu arama, çalışanda hata arama (dalgınlık, kurallara uymama, ihmalkarlık…vb) çalışması haline getirmeyin.
  • Çalışanlar arasında ayrım yapmayın, hepsine eşit mesafede olun. Cinsiyet , bölgesel, yaş grubu, hemşehri vb odaklı tercihler, bir gruba yakınlaşırken diğerlerinden uzaklaşmanıza, uzak görünmenize sebep olabilir.
  • Çalışanların yaptığı işleri, kullandığı ekipman ve makineleri öğrenin. Hergün kaynak yapılan bir tesiste iş sağlığı ve güvenliği uzmanı iseniz, nasıl kaynak yapıldığını siz de bilmelisiniz!
  • İş güvenliği ve paradan aynı anda bahsetmeyin. Sürekli kaza ve yaralanmaların maliyetinden, aldığınız önlem ve ekipmanların ücretinden, sigorta primleri vs maliyetleri dile getirmek, çalışanlardan çok maliyet odaklı olduğunuz izlenimini verebilir.
  • Her bir çalışanın sağlık ve güvenliğini gerçekten önemseyin. Hedeflerinizden konuşma imkanı bulduğunuz her an, temel amacınızın tüm çalışanları evlerine işe geldikleri gibi sağlıklı göndermek olduğunu yineleyin.
Bu tavsiyelerin işe yaramasını sağlamanın tek yolu, onlara gerçekten inanarak uygulamak.

Kazasız günler dilerim.

Sertaç Güven
 
Üst