• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Exproof Ve Atex Nedir? Kullanım Alanları Ve Koruma Sınıfları

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Atex-Exproof etiket.jpg
Exproof Explosion Prof kelimesinin kısaltılmışı dır. Petrol, petrol ürünleri, İlaç Fabrikaları, doğal gaz, kömür madenleri ve Demir Çelik Sanayi gibi tehlikeli ve Patlayıcı çalışma ortamlarında güvenlik amacı ile kullanılan elektrikli ürünlerdir.

Bu tarz çalışma ortamlarında dışarıya sızan gazlar, atmosferin birleşmesiyle beraber patlayıcı ortam meydana getirebilirler ve kullandığımız elektrikli cihazlar çalıştıkları süre boyunca statik ısınma ve çalışma esnasında çıkardıkları ark bulununan bölgeyi tehlikeye düşürür; ve can güvenliğini tehlikeye sokacak bir patlamaya neden olabilir; ve bu tehlikeleri göz önünde bulundurarak tehlikeli tesislerde kullanılan elektrikli malzemelerde farklıdır. Kullanılan bu malzemeler, alev almayacak ve patlamaya sebep vermeyecek olması yönetmeliklerde belirtildikleri için Ex standartlarında lisanslı olarak üretilmelidirler. Ex-Proof (Alev sızdırmaz) elektrik malzemeleri olarak isimlendirilir. Patlama riski taşıyan tesislerde ex-proof malzemelerin kullanım zorunluluğu 30.12.2006 tarihli ve 26392 sayılı resmi gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir.

TEHLİKE BÖLGELERİNİN SINIFLANDIRILMASI

ZONE 0: Normal çalışma koşullarında patlayıcı riski yüksek alanlar ZON 0 bölgesine girer.
ZONE 1 : normal çalışma koşullarında patlama riskinin belirli zaman aralıklarında olma ihtimalinin olduğu alanlar ZONE 1 bölgesine girer.
ZONE 2 : normal çalışma şartlarında patlama riskinin çok az olduğu alanlar ZONE 2 bölgesine girer.

EX-PROOF CİHAZLARIN GURUPLANDIRILMASI
I Gurubu : Metan gazının bulunduğu ortamlarda kullanılan cihazlar. (maden ocakları)
II Gurubu : Metan gazının dışındaki gazlı ortamlarda kullanılan cihazlar.
1. Zone 0 : Tipi ia, s 2. Zone 1 : Tipi d, e, ib, o, p, g, m 3. Zone 2 : Tipi n
EXPROOF MALZEMELERİN TİPLERİ
D : Alev sızdırmaz E : Emniyeti yükseltilmiş İ : Emniyetli İa : Birden fazla arzılara karşı emniyetli
O : Yağlı ortamlardan korunma P :Basınçtan koruma N : Sızdırmaz koruma S : Özeltip koruma
M : Kapsül içine alma

ATEX NEDİR?
Atmospheres Explosibles Patlayıcı atmosferlerin fransızca terimin adından gelmektedir. Avrupa Birliğinde 9/94/EC sayılı direktif ile tesis edilmiş bir standarttır. Avrupa Birliğinde malların serbest dolaşımının sağlanmasına yardım etmektir. 1 mart 2003 tarinden itibaren Atex kuralları uygulanmaktadır. Patlama riski bulunan ortamlarda kullanılan elektrikli cihazların bu kurala uymaları gerekmektedir; ve kullanılan bu cihazlarda ATEX onayı ve sembolü taşıması gerekmektedir.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst