• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Forkliftle Çalışmada Yaya Güvenliği...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Yayalar tasarım tarafından korunmaz
Aslında, bazen bir tesisin yerleşim şekli yayaları gerektiğinden daha savunmasız hale getirebilir. Yaya geçidi ve koruyucu adalar oluşturun- ve uygulayın. Forkliftler beklenmedik yerlerde göründüğünde, kaza potansiyeli katlanarak artar. Uygulama bu alanların kurulmasından daha zor olabilir. Tesisin her alanına sınırsız erişim kullanan yayalar ve forklift sürücüleri, güvenlik açısından kısıtlanmış bu tip hareketlere direneceklerdir. Trafik akışı kuralları, net görünür ve rutin olarak pekiştirilmelidir. Çalışma alanları metal korkulukları ile koruma altına alınmalıdır. Yaya yollarını işaretleyin ve bunları uygulamaya alın. Kör noktalar ve sınırlı görme olasılığı olan alanlarda, ya da ağır trafik geçiş noktalarının kontrolü için otomatikleştirilmiş bir yaya kontrolü kapısı düşünebilirsiniz. Bu kapılar otomatik algılama sistemleri tarafından kontrol edilir ve bir forklift yakında ise kapalı kalır.

Hız limitleri belirlenmiş ve uygulamaya konulmuş mu?
Çoğu zaman, üretim baskısı forkliftlerin hızını artırmaktadır. Bazı kaza sonrası denetimlerde, forkliftler saatte ortalama 13 km hız ile hareket etmektedir-ki bu depo operasyon kapsamında çok hızlı anlamına gelir. ISIG de hız limiti yoktur, bunun yerine şu açıklama mevcuttur;

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK II 2.2. maddesinde “İş ekipmanı bir çalışma alanı içinde hareket ediyorsa, uygun trafik kuralları ile hız sınırları konulur ve uygulanır.” belirtilmiştir. Burada anlatılmak istenen, hareket esnasındaki bir forkliftin, gerektiğinde güvenli şekilde durmayı sağlayacak hızda hareket etmesidir.

Anlamanız gereken şey hız noktasıdır. Yavaş görünümlü bir forkliftin, kitlesi nedeniyle son derece tehlikeli olduğunu unutmayın.

Moment = kütle x hız (Ağırlık x Hız x 1.5.) Saatte 8 kilometre hızla hareket eden tam yüklü bir forklift , 32 km/h hızında tam boyutlu bir araba etkisi ile oldukça benzer olduğu anlamına gelir. Fren yapıldığında forklifti zamanında durduramazsınız. Sipariş toplama operasyonuna yakın veya yaya trafiğinin mevcut olduğu raf koridorlarında, forklift direkt yaya trafiği olmadığı zamandan çok daha yavaş olması gerekmektedir. Yaya alanları için önerilen hız düzeyini kendiniz belirlemelisiniz, fakat birçok güvenlik uzmanı saat başına en fazla 5 km hızı önermektedir. Forklift sürücüleri, özellikle yoğun bir operasyonda, bu konuda direnecekti fakat konunun uygulandığından emin olunuz. Ülkemizde ISIG kuralları yeni yeni yaptırımlarla ciddiye alınırken, bu hız genellikle 10 km/h olarak deklere edilse de, iş güvenliğinin ülkemizden çok önce dikkate ve ciddiye alındığı farklı ülkelerde bu 5km/h olarak uygulamadadır.




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
5.png


Forkliftleriniz yeterli güvenlik için donanımlı mıdır?
Korna çalışıyor mu? Otomatik geri vites alarmı mevcut mu? Işıklar yeterli mi? Bombeli güvenlik aynası var mı? Mavi uyarı ışıkları?Forklift sürücüleri tüm güvenlik kaynaklarını kullanıyor mu? Kör noktalara geldiklerinde sürücüler kornalarını çalması gerektiğini öğrendikleri eğitim programları ve emniyet politikaları mevcut mu?

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Tehlikeli sürüş yüzeyleri
Yetersiz zemin veya yüzeyler araçların manevra olanaklarını kısıtladıkları ve dengelerini bozduğundan, forklift kazalarına neden olmaktadırlar. Sürüş yapılan yüzey uygun olmadığı takdirde, yüklerin düşmesi daha kolay hale gelmektedir. Pürüzsüz, beton zeminler ile ilgili olarak depo uygulamalarında, bu çoğunlukla gerçekleşmeyen bir sorun olabilir. Ancak forkliftler sıkça park alanı veya asfalt üzerinde hareket edecekse, tekerleri değişmesi gerekmekte veya ikincil bir emniyet önlemi almak zorundasınız. Pürüzsüz beton üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış forkliftler asfalt veya kir yüzeylerde batabilir ve dolaysıyla bu da yükleme ve boşaltma esnasında dengesizlik yaratarak tehlikeli durumları neden olur.


Doğru yedek parça kullanıyor musunuz?
Forkliftiniz için çıkma yedek parça kullanmak, doğru balast ağırlığını koruyamazsanız tehlikeli olabilir. Örneğin, binlerce kiloyu kaldıran elektrikli aküler sıkça değiştirilmektedir ve değiştirilen bu aküler tamamen aynı olmaz ise, taşıma kapasitesini yüzlerce kilo azalmaktadır. eğer tam aynı lira yüzlerce aracın balast ağırlığını değiştirebilir. Forklift balastındaki herhangi bir değişiklik, direksiyonun manevrasını değişikliğine neden olabilir.


Koridorlarınız yeterli genişlikte mi?
Koridorlarınız forklift ve yayaları karşılamak için yeterince genişlikte mi? Sürücüler raflar veya duvar arasında yaptığı manevralar için daha fazla dikkat etmesi gerektiğinden hatalara mı sebep oluyor? Bu koridorların forklift manevraları için gerekli olan yeterli genişlikte olması hayati önem taşımaktadır. Aynı koridorları sık sık yayalar kullanıyorsa, bu iki kat daha önemlidir. Raflara çarpmamaya dikkat eden bir sürücü veya dar alanda hareket etmesi gerektiğinde, etrafındaki insanlara daha az dikkat etme eğiliminde olacaktır.


Koridorlarınız düzensiz, dağınık mı?
Bu temizlik sorunu, forkliftlerin kırık palet, devam eden operasyon veya eski dağınıklıkların etrafından manevra yapması gerektiğinde kazalara ve yaralanmalara neden olabilir. Koridorları he zaman açık ve temiz tutun. Çalışanların koridorları geçici çalışma veya stoklama alanı olarak kullanmalarına izin vermeyin. Bir şey koridorda ise, bunu temizleyin.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst