• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gıda Güvenliği, Gıdaların Korunması Ve Gıdaların Saklanması...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Gıda güvenliği herkesin dikkat etmesi gereken bir konudur. Alışveriş aşamasından gıdaların hazırlanıp da sofralara uzanan her adımda gıda güvenliğinin sağlanması için uygun hijyen koşullarının sağlanması gerekir. Peki, gıda güvenliği nasıl sağlanır? Gıdaları korurken ve saklarken nelere dikkat edilmelidir?

Gıda güvenliği beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Besin maddelerinin satın alınmasından yıkanmasına, pişirime koşullarından saklanmasına kadar dikkat edilmesi gereken bir dizi uygulama mevcuttur.
  1. Hijyenik Koşulların Sağlanması: Gıda güvenliği için hijyenik koşulların sağlanması gerekir. Eller, pişirme, yıkama, ön hazırlık evresinin tamamlanacağı ortam, saklama noktasında tercih edilen alan ve bu alanda bulunan diğer gıdalarla etkileşim koşullarının doğru sağlanmış olması lazımdır.
  2. Çiğ ve pişmiş ürünlerin saklama koşullarına dikkat! Çiğ ve pişmiş ürünlerin bir arada saklanmaması önemlidir. İşleme tabi tutulmuş gıdalar ile işlem görmemiş gıdaların tepkimeleri farklıdır. Bu nedenle de bir arada saklanmamaları gerekir.
  3. Pişirilmiş gıdalar buzdolabına konulmadan evvel soğutulmalıdır. Gıda güvenliği açısından en önemli noktalardan biri sıcak ile soğuk dengesi arasındaki geçişin doğru zamanlama ile yapılmasıdır. Aksi durumda gıda içindeki mikroorganizmalar farklı tepkimeler yaratabilir ve bu da gıdanın bozularak sağlığı olumsuz etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarmasına neden olur.
  4. Gıda güvenliğinin sağlanması için gıdaların temizlenme aşamasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Gıda maddelerinin temizliğinde deterjan, sabun ve benzeri temizlik maddelerinin kullanımı gıda güvenliği açısından yanlıştır. Gıdaların temiz su ile yıkanması önemlidir.Gıda güvenliğini sağlamak için gıdaların pişiriminde ve yıkanmasında içme suyu tercih ediniz.
  5. Gıda maddelerinin saklanmasında dikkat edilmesi gereken bir takım temel kurallar vardır. Gıda maddeleri temizlik malzemeleri ile aynı ortamda saklanmamalıdırlar. Gıda güvenliği açısından kimyevi maddelerin yaydığı tepkimeler gıdaların bozulmasına dolayısıyla da sağlığınız üzerinde tehdit yaratmalarına neden olur.Gıda güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer gıda saklama kuralı ise; et, tavuk, balık ve yumurta gibi besin maddelerinin çiğ gıdalarla aynı alan içinde saklanmaması gerekliliğidir. Aksi durumlarda çapraz bulaşma dediğimiz sorun kendini gösterir ve gıdaların bozulmasına neden olur. Gıdaların saklanması söz konusu olduğunda gıdaları gazete gibi malzemelere sarmamak önemlidir. Gazete ve benzeri malzemelere sarılarak saklanmaya çalışan gıdalar, hızlı bozulmaya uğrarlar ve istenmeyen mikro organizmalarla tanışırlar.
  6. Pişirilmiş Gıdaların Tüketimi: Pişirilen gıdaların tüketimi ya hemen yapılmalıdır ya da pişirme işleminin ardından gıdanın soğutulduktan sonra buzdolabında saklanması gerekir.
  7. Dondurulmuş Gıdaların Tüketimi: Dondurulmuş gıdaların tüketiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken kural, ürünlerin çözme işleminin gıda güvenliğine uygun gerçekleştirilmesidir. Donmuş ürünleri buzluktan çıkardıktan sonra buzdolabının alt bölümünde yavaş yavaş çözmeye bırakmak en doğrusudur. Eğer var ise dondurulmuş gıdaların çözümünde mikrodalga fırın kullanımı da doğrudur. Yapılmaması gereken buzluktan çıkan ürünün oda sıcaklığında çözülmeye bırakmaktır. Dondurulmuş gıda çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Gıda güvenliği açısından dondurulmuş ürünlerin tüketiminde son dondurulan üründen değil ilk dondurulan üründen başlamak önemlidir. Uzun süre gıdaların dondurulmaması da önerilir.
  8. Gıda Güvenliği Açısından Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler: Satın aldığınız eti pişirmeden evvel yıkamayın. Etin sadece bıraktığı suyu süzmek yeterlidir. Etin bozulduğunu renk değişikliğinden anlamaya çalışmak yetersizdir. Taze etlerde de renk değişikliği gözlemlenir. Bu yüzden etlerin kokusunda ya da dokusundaki değişiklikler söz konusu ise gözlemlenmeli ve bozulduğuna karar verilmelidir. Etin yüzeyi yapışkan hatta sümüksü bir yapı içindeyse renk ve kokuda değişiklik söz konusu ise o et tüketilmemelidir.
  9. Küflenme Dikkate Alınması Gereken Bir Sorun: Gıda güvenliği açısından küflenmiş gıdaların tüketilmemesi önemlidir. Küflenen bölgenin gıdadan uzaklaştırılması da bir çözüm değildir. Küflenme işlemi başlamış ise bu diğer alanlara da sirayet etmiş demektir. Küflenen gıdayı tüketmeyin!
  10. Konserve Gıdaların Yapımı ve Tüketimi: Konserve gıda tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri konserve kabının iç yüzeyinin sağlam olmasıdır. Gıda güvenliği açısından iç yüzeyi aşınmış, çizilmiş, kararmış konserve gıdalar son tüketim tarihi geçmemiş dahi olsa kesinlikle tüketilmemelidir. Konserveyi evde üretecekseniz ısı işlemine dikkat etmeniz gerekiyor. Isı sorunu gıdanın hazırlanma aşamasından saklanmasına kadar profesyonelce takip edilmesi gereken bir süreç aksi halde gıda zehirlenmesine kadar uzanan sonuçların ortaya çıkması mümkün oluyor.
  11. Reçel Hazırlarken ve Reçel Kaynatırken Dikkat! Gıda güvenliği açısından evde hazırlanan reçeller de doğru pişirme yöntemleri uygulanmadığında ciddi birer tehdit yaratıyor. Fazla kaynatılan reçellerde sağlığı etkileyecek kimyasalların oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle evde reçel yapımında fazla kaynatma işleminin yapılmayacak olmasına dikkat edilmelidir.
  12. Gıda güvenliği açısından sebze ve meyvelerin kurutularak saklanmasında dikkat edilmesi gerekenler: Sebze meyve gibi gıdaların kurutularak saklanması söz konusu olduğunda kurutma için seçilen alanın hijyenik olması koşulu devreye girer. Gıdaları kurutarak saklayacaksanız, saklama işleminin gerçekleşeceği alanın temiz, sirkülasyonun az alanlar olmasına dikkat etmelisiniz.
Uygun Saklama Kaplarını Seçmek:

Gıdaların korunması ve uzun süre dayanıklılığını sağlamak için mutlaka ihtiyacınıza uygun saklama kapları satın alın. İnternette birçok seçenek bulunuyor ve piyasadaki fiyatlarından çok daha uygun. İhtiyacınıza uygun saklama kaplarını alabileceğiniz birkaç adres önerebilirim.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst