• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Grip Değil Neden Olduğu Hastalıklar Öldürebilir

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Grip değil neden olduğu hastalıklar öldürebilir...
Grip, her yıl dünyada 600 milyon kişiyi etkilemektedir.
ic_hava_kalitesi_gribin_yayilmasini_onluyor_1420796798_7254.jpg

Eklenme: 13 Ekim 2015, 12:00

Grip; yaşlılarda, çocuklarda ve kronik hastalıkları olanlarda kontrol altına alınmadığında larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjitin yanı sıra zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit edebilen önemli sağlık sorunlarına neden olabilir

Tüm yaş gruplarında, özellikle de çocuk ve yaşlılarda ağır seyreden grip, önemli hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Hastalık, virüsler yoluyla bulaştığı ve solunum sistemini etkilediği için zatürre ve menenjit gibi önemli sağlık sorunlarına da yol açmaktadır. Bu durum her yıl yaklaşık 500 bin kişinin yaşamını tehdit etmektedir.

Uzm. Dr. Murat Apaydın, halk arasında kafa karışıklığına neden olan grip, soğuk algınlığı, üşütme ve nezle arasındaki farklar ile gribin neden olabileceği önemli sağlık sorunları hakkında bilgi verdi...

SOĞUK ALGINLIĞI GRİBE GÖRE DAHA KISA SÜRER
Soğuk algınlığı; solunum yollarını ve organlarını etkisi altına alan, yalnızca influnza değil, parainfluenza ve rinovirüs gibi diğer farklı etkenlerin rol aldığı, gribe göre daha kısa kuluçka ve hastalık süresine sahip bir hastalıktır. Toplumun yaklaşık yüzde 20'sini ilgilendiren hastalık, özellikle çocukluk çağında diğer solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabileceği için önemli bir sağlık sorunudur. Grip kadar yaşamı tehdit edici olmasa da şikayetleri, gribe göre daha şiddetlidir. Belirtileri grip ile karıştırılan nezle de daha çok alerjenlerin, bazen de solunabilen zararlı etkenlerin yol açtığı, hava yollarının aşırı hassasiyet durumudur. Yapısal bir durum olduğu için tamamen tedavisi mümkün değildir. Solunum yolu ile alınan, tetikleyici çevresel faktörlere maruziyet engellendiğinde, tamamen kontrol altına alınabilir.

ÜŞÜTMEK HASTALIĞA ZEMİN HAZIRLAR
İnsan vücudu biyotermal bir enerji reaktörüdür. Yani vücudun yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ısıyı 36.5 derecede sabit tutmak zorunda olan bir soba gibidir. Vücut ısısı çevre ısısıyla sürekli etkileşim halinde olduğundan, soğuk havalarda kaybedilen ısıyı tamamlayabilmek için daha fazla enerji harcanır. Solunum yollarındaki yerel bağışıklık mekanizmasının soğuk havalardan olumsuz etkilenmesi, vücuttaki enfeksiyon riskini ortaya çıkarır. Bu durum, üşütme olarak adlandırılır. Üşütmek bir durum tespitidir ve hastalığa zemin hazırladığı için önüne geçilmelidir.

RİSK GRUBUNDAKİLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ HEMEN ALMALI
Genç ve sağlıklı kişiler, mevsimsel grip için tehlike altında değildir. Kişi kendini kötü hissetmesine rağmen gribal enfeksiyon genellikle çok önemli sağlık sorunlarına neden olmadan geçer. Ancak bazı risk gruplarındaki erişkinler, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ve çocuklarda; zatürre, bronşit, burun iltihaplanması ve kulak enfeksiyonları görülebilir. Bu nedenle özellikle risk grubu altındaki kişilerin, gribin en çok salgın haline geldiği Kasım ve Mart ayı arasındaki tarihlerde hastalığın önemli boyutlara ulaşmadan gerekli önlemleri alması çok önemlidir. Grip erken dönemde kontrol altına alınmadığında larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjitin yanı sıra; zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit edebilen önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

ÖKSÜRÜK VE AKSIRIKTA DAMLACIKLARA DİKAT!
Grip mikrobu, insanların yakın temasları ile bulaşabildiği gibi öksürük ve aksırık gibi vücut sıvılarının havaya yayıldığı damlacıkların etkisiyle de insandan insana geçebilmektedir.

Özellikle kış aylarında havanın bağıl nem oranın artmasıyla havada asılı olan damlacıklar, virüs ve mikropların canlılığını koruyarak bir yerden bir yere taşınmasına neden olur. Buna bir de hava kirliliğinin yol açtığı nemli partiküllerin taşıma kapasitesi de eklendiğinde, kış aylarında viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının görülme riski artar. Hapşırık sırasında ağızdan çıkan damlacıklar, solunum yolu ile başka insanların vücuduna atlayarak, gribal enfeksiyonların yayılmasına neden olur. Bu nedenle hapşırırken ya da öksürürken mutlaka ağız ve burnun bir mendil ile kapatılması, eğer mendil yoksa en azından kola doğru hapşırılması; bu mikrobun yayılma riskini önleyecektir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üst