• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havai Elektrik Hatları Yakınında Emniyetli Çalışma

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Tarım bilgilendirme broşürü No: 8 (gözden geçirilmiş)
1.png

Giriş

Tarımsal işlerde çalışırken her yıl yaklaşık 5 kişi havai elektrik hatlarından kaynaklı kazalarda yaşamını yitirmektedir. Bu kazalara çoğunlukla tarım makinaları (kombinalar, damperleri römorklar, bumlu pülverizatörler, yükleyiciler gibi); ekipmanlar (sulama boruları ve merdivenler) ile muhtelif faaliyetlerin (istifleme gibi) karıştığı görülmektedir. Elektrik tellerine temas edilmesi şart değildir. İş makinası veya ekipmanı havai elektrik hatlarına yaklaştığında tellerdeki elektriğin bunlara sıçraması mümkündür.

Birçok kaza ahşap direkler üzerine yerleştirilmiş yüksek gerilim hatlarında meydana gelmektedir, ancak çelik elektrik direkleri üzerinde uzanan elektrik hatlarının tehlikeleri göz ardı edilmemelidir.

Bu bilgilendirme broşüründe havai elektrik hatları yakınında çalışırken olası riskleri azaltmak için atılabilecek adımlar açıklanmıştır. 1989 tarihli elektrik Güvenliği Yönetmeliklerinin elektrik hatları yakınında yapılacak çalışmalar için de geçerli olduğunu hatırlatırız.

Planlamayla ilgili tedbirler

  • Çelik elektrik direkleriyle desteklenmiş 275 ve 400 kV gerilime sahip (hattın işletme gerilimi direk üzerindeki levhada belirtilmiştir) havai hatlarla ilgili olarak yerel elektrik şirketine ve/veya Ulusal Izgara Şirketine başvurun. Size havai elektrik hatları yakınında çalışma yaparken alınması gereken önlemler ve emniyetli çalışma prosedürleriyle ilgili ücretsiz bilgi ve tavsiye verilecektir.
  • Size ait iş makinaları ve müteahhitlerin kullandığı iş makinalarının maksimum yükseklik değerlerini ve dikey olarak uzanabilecekleri azami mesafenin ne olduğunu öğrenin.
  • Araziniz veya arazinize komşu alanlardan geçen tüm havai elektrik hatlarının güzergahının neler olduğunu tespit edin. Bunların yerlerini tarım haritası üzerinde işaretleyin. Elektrik şirketi size bu bilgiyi verecektir.
  • Araziniz üzerindeki tüm elektrik hatları hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Emin değilseniz, elektrik hattının sahipleri ile temasa geçin.
  • Çiftlik araziniz üzerindeki ve herbir yapıya komşu havai elektrik hattının herbir kesimi altında müsaade edilen maksimum çalışma yüksekliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Bu bilgileri çiftlik haritası üzerinde işaretleyin.

Hasat ve diğer işlerlerle ilgili planlama yaparken, iş makinası operatörlerine talimat verirken, ya da yeni bir ekipman satın alırken bu çiftlik haritası başvuru kaynağı olarak kullanılabilir.

Riskin yüksek olduğu hallerde, aşağıdaki tedbirlerin elektrik şirketi ile istişare edilmesi makul olacaktır.
  • Erişim: alternatif erişim noktaları ve yolları oluşturmak – bu genellikle en hesaplı seçenektir.
  • Elektrik hattının başka güzergaha kaydırılması: elektrik hattının yer altına alınması ya da başka güzergaha kaydırılmasından istifade
edilebilir – bu seçenek özellikle çiftlik arazileri için uygundur.​
  • Bariyerler ve kale direkleri: kale direği ve bariyerler konularak, havai elektrik tellerinin altından geçmek zorunda olan iş makinalarını emniyetli bir yükseklikle sınırlamak mümkündür – bu opsiyon özellikle geçitler ve geçiş yolları için uygundur.
Makinaların Seçimi

Yerden 4 metreden daha yükseğe ulaşamayacak iş makinalarını seçmek suretiyle elektrik telleriyle temas yahut elektrik atlaması riskini büyük ölçüde azaltmak mümkündür. Sahip olduğunuz iş makinalarının çalışma yükseklikleri ile bunların katlanabilir elemanlarının maksimum ne kadar yükseğe ulaşabildiklerini kontrol edin. Gerekirse imalatçı veya tedarikçi firmanın bilgisine başvurun.

Makinaların kullanımı

Aşağıdaki faaliyetler, ahşap elektrik direklerine 9 metreden, metal elektrik 15 metreden az yakınlıkta yapılmayacak olursa kazaların önüne geçilebilir. Bu mesafeler tespit edilirken, yapılan çalışmaya en yakın elektrik iletkeninin yer zemini üzerindeki işdüşümünün alınması ve ölçümün hat güzergahına dik olarak yapılması gerekir. Söz konusu faaliyetler şunlardır:
  • Balyaların veya patates kasalarının istiflenmesi
  • Pülverizatör bumlarının katlanması
  • Römork ve kamyon damperlerinin boşaltılması
  • Malzeme indirme-yükleme araçalarının çalıştırılması
  • Kombina ve diğer yüksek iş makinaları üzerinde çalışma
Aşağıdakileri yaparak riskleri azaltmak mümkündür:
  • Bumları yatay olarak açılabilen pülverizatörler kullanmak
  • Hiçbir zaman pülverizatör bumlarını hareket esnasında açmamak
  • Elektrik direkleri ve geri tertibatlarına zarar vermemeye dikkat etmek.
  • Makinaların havai elektrik hattı yakınında emniyetli biçimde çalışmasını sağlamak.
  • Daha kısa radyo anteni takmak ya da yüksekliği fazla olan iş makinalarındakilerin yerini tehlike yaratmayacak şekilde değiştirmek.
  • Sulama borularını iki kişiyle yatay olarak taşımak; boru ve diğer malzeme ile ekipmanları elektrik hattının veya elektrik direği desteklerinin altına bırakmamak.
  • Yüksek risk taşıyan faaliyetler için (bumların açılması, teleskopik malzeme indirme-yükleme aparatının kullanılması, damperli römork kullanımı gibi) emniyetli alanlar tahsis etmek.
Emniyetli çalışma
Güvenli çalışma sisteminin anahtar unsurları:

Eğitim : Havai elektrik hatları yakınında bir makina veya ekipmanla çalışan herkesin havai elektrik hattının tehlikelerinin neler olduğunu, ne gibi önlemler alınacağını ve elektrik tellerine temas halinde neler yapılması gerektiğini biliyor olması gerekir.

Ziyaretçiler : Müteahhitler içinden havai elektrik hattı geçen çiftliklerde çalışma yaptıklarında risk altındadır. Müteahhitlerin hattın nerelerde bulunduğunu bildiğinden emin olun, ve alınması gereken tedbirleri anlatın. Bütün ziyaretçileri tehlikelere karşı uyarmak amacıyla elektrik hattı güzergahına güvenlik tabelaları ile işaretlenebilir.


KAZA MEYDANA GELDİĞİNDE ACİL OLARAK YAPILMASI GEREKENLER

  • Bir iş makinası tarafından yere indirilmiş veya zemine düşmüş olsa bile havai elektrik hattına hiç bir zaman dokunmayın. Yere düşen tellerde elektrik olmadığını zannetmeyin.
  • Bir iş makinası havai elektrik telleriyle temas halindeyken, hem bu makina hem de toprağa aynı anda dokunulacak olursa elektrik çarpabilir. İş makinasının içinde kalın ve tellerle temas halindeki parçayı indirin ya da yapabiliyorsanız iş makinasını elektrik hattından uzağa doğru sürün.
  • Yardım çağırmak için veya yangın sebebiyle iş makinasını terketmeniz gerekiyorsa, herhangi bir tele ya da makinaya dokunmadan yapabildiğiniz kadar uzağa zıplayın – makinadan uzakta ve dik durun.
  • Elektrik şirketine enerjiyi kestirin. Elektrik yokmuş gibi görünse de elektrik tellerine dokunmayın – otomatik şalter devreye girerek hatta yeniden enerji verebilir.
Güvenlik temsilcileri

Havai elektrik hatlarıyla ilgili riskler değerlerdirilirken, çalışanlarınızla işlerini nasıl yaptıkları üzerinde konuşmanız son derece faydalı olabilir. Bu konuda size yardımcı olmak üzere, sendika veya diğer iş güvenliği temsilcilerinden yararlanın.

Daha fazla tavsiye

Konuyla ilgili daha fazla tavsiye ve bilgi almak için yerel elektrik tedarik şirketinizle temasa geçin. Ayrıca NAC, Stoneleigh Park, Kenilworth, Warwickshire CV8 2LS Tel: 024 7669 6512 e-mail:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
adresinde bulunan Çiftlik Enerji Merkezinden (Farm Energy Centre) tavsiye alabilirsiniz.
 
Üst