• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Işveren Uyarıları Ciddiye Almıyor

ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, işverenlerin işçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli önlemleri almadıklarını söylüyor.
Isveren-uyarilari-ciddiye-almiyor-665904.jpg


ANKARA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, metal sektöründe 2016 yılında yaptığı denetimlerden yola çıkarak, sektördeki işverenlerin işçi sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda yeterli önlemleri almadıklarını söylüyor. Müfettişlere göre işverenler, İSG uzmanlarının tehlikelere karşı önlem alınması talebini ciddiye almıyor. Durum müfettişler tarafından, "Belirtilen bir uygunsuzluğun teftişe gelmeden önce düzeltilmesi gerekmekte, bu eksikliğin bir kez daha müfettiş tarafından teyit edilmesine gerek olmamaktadır" diye dile getirildi. Metal sektöründeki işverenler durumu öyle abartmış ki, işyeri ekipmanları ile ilgili periyodik kontrolleri yaptırmıyor, yaptırsa da belirlenen eksiklikleri gidermiyor. Müfettişler konunun vahametini "Herhangi bir önlem alınmamış olması çok fazla yoruma yer bırakmamaktadır" diye açıklıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 2016 yılında metal sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSG) yönünden yaptığı teftişler rapor haline getirildi. 11 ilde 888 işyerinde gerçekleştirilen teftişlerde işyerlerine 18 bin 70 tane İSG noksanlığı tespit etti. Bunlardan 17 bin 67'si ikinci teftişte düzeltilirken, 1003 tanesi düzeltilmedi ve düzeltilmeyen noksanlıklar için 2 milyon 769 bin 702 lira para cezası kesildi.

Müfettişler hazırladıkları rapora yaptıkları teftişlerle ilgili görüşlerini de yazdı. Müfettişlere göre metal sektöründe faaliyet gösteren işverenler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin işlerine gerekli özen ve dikkati göstermiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili kanunların zorunlu kıldığı periyodik kontroller senede 1 defa yapılması gerekiyor, ancak işverenler bunları yapmıyor. Hatta yapılan bazı periyodik kontrollerde önlem alınması istenmesine rağmen işverenler bu önlemleri almıyor. Müfettişler bu durumu, "herhangi bir önlem alınmamış olması çok fazla yoruma yer bırakmamaktadır" diye açıklıyor.

Müfettişlerin dikkat çektiği en önemli konu ise işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının önerilerini dikkate almaması. Müfettişler bunu şu ifadelerle dile getiriyor: "İş güvenliği uzmanlarının yerinde olan tespit ve önerilerinin ise işverenler tarafından ciddiye alınmadığı ne yazık ki görülmüştür. Onaylı defter de aylarca belirtilen bir uygunsuzluğun teftiş gelmeden önce düzeltilmesi gerekmekte, bu eksikliğin bir kez daha müfettiş tarafından teyit edilmesine gerek olmamaktadır."

Müfettişlere göre metal sektöründe çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, işyerlerindeki tehlikelerle ilgili fazla bilgi sahibi değil, işyeri hekimleri ise hala poliklinik hizmeti veriyor ve İSG ile ilgili çalışma yapma becerisine sahip değil. Müfettişler, iş ekipmanlarının, elektrik ve topraklama tesisatının periyodik kontrolünü yapan profesyoneller, bu raporları düzenlerken attıkları imzaların ve aldıkları sorumlulukların farkında olmadıklarını söyleyerek, "Hazırlanan raporlar uygun formatta değildir. Bazı raporların dayanak maddesi olarak 2003 yılında yürürlükten kalkan 1475 sayılı İş Kanunun yazıldığı görülmüştür. Sektörde hizmet veren bu kişiler köklü kanun değişiklikleri dahi takip etmemektedirler. Günümüz teknoloji ve yeniliklerini teknik birer eleman olarak ne kadar takip ettikleri irdelenmelidir" diyor.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS), 2015 yılı İş Kazası ve Meslek Hastalıkları istatistiklerinde, sektörde çalışan 121 bin çalışandan 4 bin 852'sinin iş kazası geçirdiği belirtiliyor. 2015 yılında en fazla iş kazası; 462 adetle en fazla Haziran ayında meydana geldi. Gün bazında en fazla kaza 871 adetle Salı günleri gerçekleşirken saat bazında 704 adetle 2. iş saatinde yaşandı. 2015’te yaşanan iş kazalarının yüzde 44’ü, 5 ve üzeri kayıp işgünüyle sonuçlandı. Kazaların yüzde 23’ünde ise iş göremezlik yaşanmayıp, aynı gün çalışılmaya devam edildi. Kazalar sonrasında maalesef üç can kaybı yaşandı. 15 çalışan ise meslek hastalığına maruz kaldı.

Tamer Arda ERŞİN
Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst