• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Risk yönetimi yaklaşımıyla güvenliği i̇yileştirme

İş güvenliği personelinin sorumluluğu işçi odaklı olmaktan çıkıp yönetimin risk ve güvenlik danışmanı haline gelmelidir.

Giriş
İşletmenin niteliğine bağlı olarak, mülk, gelir, sorumluluk ve çalışanların yaralanmasını içeren aşağıdaki kayıplı kazaların bir kısmı veya tamamı ile karşı karşıya kalabilirler. Risk yönetimi uzmanları bu riskleri yönetmekten sorumludur. Risk yönetimi alanında çalışanlar, kuruluşlarının karşılaştığı çeşitli risklerle başa çıkmak söz konusu olduğunda kayıpları önleme, kayıpları azaltma ve elde tutma hakkında her şeyi bilirler. Çalışan güvenliği ile ilgili risklerin yönetilmesi söz konusu olduğunda, risk yöneticisi bu alanı ele almak için genellikle güvenlik departmanına veya güvenlik müdürüne başvurur.

Emniyet yönetimi geleneksel olarak yerel kanun düzenleyiciler tarafından ilan edilen geçerli emniyet standartlarına uymaya odaklanır. Buradan kuruluşun emniyet programı, süreçleri, prosedürleri ve uygulamaları ortaya çıkar. Çoğu güvenlik programının odak noktası, kuruluşun çalışanlarını içeren yaralanma ve hastalıkların önlenmesi ve/veya azaltılması etrafında döner. Güvenlik programı, çalışanlara değer verdiğini ve onlara yaralanmasız bir işyeri sağlamak istediğini belirten bir beyanla başlar. Bu programın gövdesi genellikle güvenlik standartlarının tekrarından ibarettir. Daha gelişmiş programlardan bazıları, şirket için araç kullanma, halkla ilişkiler, madde bağımlılığı vb. konularla ilgili özel alt programlar da içerebilir.

Geleneksel Güvenlik Programı Eksiklikleri
Güvenlik performansı yönetimine yönelik geleneksel yaklaşımın eksikliklerinden biri, önemli müdahalelerin çoğunun işgücünün bir önceki yıl yaşadığı kaza ve yaralanmalara ilişkin verilerin değerlendirilmesinden kaynaklanmasıdır. Bu bilgilerin kaynağı şirket içi kaza inceleme raporları ya da sigorta şirketleri tarafından sağlanan verilerdir. Bu analiz daha sonra kazaları ve bunun sonucunda meydana gelen yaralanmaları azaltmak için gelecek yıl boyunca kullanılacak müdahaleleri belirler.
Bu yaklaşımın eksikliklerinden biri, iyileştirme stratejisinin geçmiş verilere dayanması ve geleceğin hiçbir zaman tam olarak aynı olmamasıdır. Bir diğer sorun ise genellikle müdahalelerin daha fazla eğitim, yeniden eğitim, belirli program unsurlarının vurgulanması, daha sıkı denetimler veya teşvik ya da cezalandırma yoluyla işgücünün davranışını değiştirmeye odaklanmasıdır. Kısa vadede bunlar bir miktar iyileşme sağlayabilir, ancak uzun vadede sonuçlar hiçbir zaman beklentileri karşılamaz.

Genel olarak geleneksel emniyet yönetimiyle ilgili bir diğer sorun da ölçümlerle ilgilidir. Güvenlik performansının en yaygın ölçümü, bir yıl boyunca kaç olayın meydana geldiğini içerir ve iki ana ölçüm olayların sıklığı ve ciddiyeti ile ilgilidir. Bu sonuçlar İşgücü İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan ortalamalarla veya sigorta şirketinin sağladığı verilerle karşılaştırılır. En büyük sorun, bunların sonuç ölçütleri olması ve iyileştirme uygulaması için araç veya yöntemleri tanımlayan herhangi bir bilgi sağlamaması ve daha da önemlisi, strateji dağıtımına yardımcı olmamasıdır.

Bazen analiz edilen veriler, katkıda bulunan tüm nedenlerin, özellikle de altta yatan olası nedenlerin gerçek bir resmini vermeyebilir. Kayıp bilgileri genellikle ne olduğunu belirtir. Bu bilginin en yüksek değere sahip olabilmesi için ne, ne zaman, nerede, neden, kim ve nasıl sorularına yanıt vermesi gerekir. Olayların temel nedenine ulaşmak için bu soruların, özellikle de "neden" sorusunun birkaç kez sorulması gerekebilir.

Kazalarla ilgili maliyetlerin kontrol altına alınmasının önemli bir faydası, Tennessee Üniversitesi'nin geniş bir müteahhit kitlesiyle yaptığı ve tahmini inşaat maliyetinin yaklaşık yüzde 6-7'sinin sigorta ve işçi güvenliği ve kazalarla ilgili masraflara gittiğini ortaya koyan bir ankette vurgulanmıştır. Aynı müteahhitler aynı projelerden yüzde 1,5 oranında gerçek kar elde ettiklerini bildirmişlerdir. İşçi güvenliği ile ilgili maliyetlerde küçük bir azalmanın bile bu müteahhitlerin kar marjını önemli ölçüde artırması gerektiği oldukça açık olmalıdır. Çalışmaya katılanlarla yapılan görüşmelerde, bu kavramı kavradıkları, ancak bu değişiklikleri gerçeğe dönüştürmek için nasıl bir yol izleyeceklerine dair yapısal, etkili veya uygulanabilir bir araç öngörmedikleri belirtilmiştir.

Bütünsel Bir Yaklaşım
Bu da önemli bir paradigma değişikliği gerektirmektedir. Kuruluşların güvenliği ayrı ve bağımsız bir işlev olarak değil, operasyonlarla ilgili her çabada kuruluşun faaliyetlerinin entegre bir parçası olarak daha bütünsel bir şekilde ele alması gerekir. Eğer kuruluş çalışanlarını yaralanmalardan uzak tutma ve ilgili maliyetleri kontrol etme konusunda ciddiyse, o zaman sadece çalışanlara değil, daha da önemlisi fiziksel çalışma ortamına, insan dinamiklerine, yönetim sistemlerine, denetleyici liderlik tarzlarına, kuruluş kültürüne ve iklimine bakmaları gerekir. Tüm bunlar bir şekilde çalışanın motivasyonunu, bağlılığını, davranışını, iş memnuniyetini ve bazen bir olaya, yaralanmaya veya kayba yol açabilecek kararlar almasını etkiler.

İş güvenliği personelinin sorumluluğu işçi odaklı olmaktan çıkıp yönetimin risk ve güvenlik danışmanı haline gelmelidir. Değerlendirilmekte olan projelerin doğasında bulunan risklerin niteliğini ve düzeyini ve kuruluşun sistemlerinin ve çalışanlarının bunlarla yeterli şekilde başa çıkma kapasitesini değerlendirerek iş tedarikinden sorumlu kişilere yardımcı olunmalıdır. Satın alınan bir projeyle ilişkili riskleri değerlendirmek için proje personeline yardım sağlamak ve inşaat öncesi faaliyetler sırasında riskin tanımlanması ve potansiyel etkilerini yönetmenin ve azaltmanın en iyi yolları ile ilgili girdi sağlamak gereklidir.

Bu faktörler, araç ve yöntemlerin seçimiyle ilişkili doğal riskler konusunda proje personeline girdi sağlayarak projenin planlanmasında kilit bir rol oynayacaktır. Proje öncesi ve proje inşaat faaliyetleri, faz planlaması, ticaret ve görev planlaması gibi çeşitli planlama işlevlerine yardımcı olmak, belirli doğal risklerle en iyi şekilde başa çıkacak uygun araç ve yöntemlerin seçimine katılmak, belirli risklerle başa çıkma yeteneklerine göre potansiyel personelin atanması konusunda girdi sağlamak faktörlerden bazıları olabilir.

Alt yüklenici seçim süreciyle ilişkili riskler hakkında da girdi sağlanmalıdır. Kritik alt yüklenici saha personeli ve yönetiminin risk yönetimi yeteneklerinin değerlendirilmesine yardımcı olunmalı, risk yönetimi konularının girdi gerektirdiği durumlarda iş sahibi ve/veya alt yüklenici toplantılarına katılınmalı, risk yönetiminin durumunu değerlendirmek için saha denetimleri gerçekleştirilmeli ve sonuçlar ve durum hakkında üst yönetime rapor verilmelidir.

Sonuç
Bu yaklaşım kuruluşun emniyet işlevinin en iyi ve en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, daha geniş sorumlulukları etkin bir şekilde yerine getirmek için daha bilgili ve çok yönlü bir kişi gerektirebilir.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
by Peter Furst
 
Son düzenleme:
Üst