• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Insan Kaynaklarının Isg' De Ki Rolü

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması; işveren tarafından gerçekleştirilen önleyici/koruyucu yaklaşımlar ve bunları destekleyici bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak adına yapılan faaliyetlerin tümünü kapsar. Bu şekilde çalışanlarda davranış kültürünün değiştirilmesi sağlanır. Peki bu çalışmalar kim tarafından ve ne şekilde yapılır? Yalnızca işverenden mi beklemeliyiz? İşveren dediğimiz kimdir?

İSG dediğimiz olgu sistem entegrasyonu içerir ve gerek bireylerde gerek işverenlerde hala netliğe kavuşmamış pek çok soru işareti barındırır. İşverenin yasal tanımı; Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlardır. Dolayısı ile İSG çalışmalarını sağlayacak tek bir kişi değil bütünü ile işyeridir diyerek genişletebiliriz.

Bu zamana kadar İSG süreci, o kuruluşun yapısına göre kalite yönetim, idari işler ya da tesis yönetimi gibi birimler tarafından yönetilmiş olsa da gün geçtikçe bu konudaki yükümlülük ve sorumlulukların önemi gün yüzüne çıkmakta ve İnsan kaynaklarının İSG sürecini sahiplenmesi gerekliliği ve süreçteki rolü artmaktadır.

Her ne kadar İnsan kaynakları; tam anlamıyla bir işletmenin ürün ve hizmet yaratmak amaçlı kullandığı temel kaynak olarak oluşmuş bir birim olsa da genel olarak çalışmaların bütününe baktığımızda, her türlü yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi ile kurum ve kuruluşlarda ki sürecin yürütümü artık insan kaynakları birimi vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

Üretim Tesislerinde ağırlıklı olarak İSG süreçlerinin yönetilmesi, üretim müdürü ya da fabrika müdürü yetki ve sorumluluğunda olmasına rağmen; Yedisi yabancı menşeili firma olan, altısı büyük kapasiteli üretim tesisi, diğerleri perakende yapı marketi, mobilya sektörü, depo, çağrı merkezi, sigorta, banka, kargo, vb. büro ve ofis işlerinin yürütüldüğü toplam 18 firmanın 12 sinde, işveren adına iş sağlığı ve güvenliği süreçlerini işveren vekili olarak İK bölüm yetkilisi yönetmektedir.

İK biriminin sorumluluğu, çalışanın işe alımından başlar. İşe girişte ki sağlık muayeneleri, işe uygunluğun değerlendirilmesi, çalışanın işe kabulünden sonra iş başı eğitimleri ile İSG uzmanı ve İşyeri hekimi görevlendirme, Çalışanın çalıştığı süre zarfındaki alacağı eğitimlerin planlanması, ekiplerin oluşturulması ve eğitimleri, İSG kurulunun çalışmalarının yürütümü, Bütçe planlamalarında kaynak ayırma, çalışan motivasyonu ve katılımı, İSG çalışmalarının sürdürülebilirliği için işin takibi süreçlerinin hepsi İK birimi tarafından yapılmaktadır.

Hal böyle iken asıl işveren olarak addedilen kuruluş veya şahsın tüm yükümlülüğünü İK üstlenmekte ve İSG sürecinde çok büyük, geliştirici rol oynamaktadır.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst