• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iş Kanunu Kapsamında Işçinin Ücreti Düşürülebilir Mi?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İş Kanunu kapsamında işçinin ücreti düşürülebilir mi?
03 Eylül 2015
Soru: 2 yıldır çalıştığım işyerinden 2. 000 tl net ücret almaktayım. İşverenim ödeme sıkıntısında olduğunu ve bu sebeple maaşımı 1250 tl ye düşürmek istemektedir. Bu süreç hakkında bilgi alabilir miyim? Haklarım nelerdir.


Bu şekilde İşveren işçinin ücretinden bir azaltma yapacaksa bu durumu sebepleriyle birlikte işçiye tebliğ etmelidir. Bu tebliğ tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında yapılan tebliğinde işçi tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

İşçinin bu durumu kabul etmesi halinde ise işverenin ücret değişikliği yaptığı tarihten itibaren de işçi ile tekrar bir hizmet akdi sözleşmesini yapması ya da yenilemesi gerektiğini hatırlatmak isterim.

İşçi ücret değişikliğini kabul etmezse;

Yapılan bu ücret değişikliğini işçi kabul etmemesi durumun da İş Kanununun 24. Maddesindeki işçinin haklı sebeple iş akdini sona erdirebileceği 24.II-e(İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse) fıkrasına göre işçi iş akdini tazminatını talep ederek sona erdirebilecektir.

İşveren bu sebebi öne sürerek işçiyi tazminatsız çıkarırsa;

İşçiye tebliğ edilen ücret azaltılmasını işçi kabul etmediği için işveren eğer ki işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarmış ise İşçinin de işe iade şartları oluşmuş ise ;

  • Yani o işyerinde 30’dan fazla çalışan varsa,
  • İşçinin işyerinde en az 6 aylık çalışması varsa
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorsa
  • İşten çıkarıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde işe iade davası açma hakkına sahiptir.
İşçi bu durumunda kendisine tebliğ edilen ücret değişikliğini kabul etmiyorsa tazminatını talep ederek iş akdini sonlandırabilecektir. Bu ücret değişikliği vuku bulursa İşverene yapacağınız bu bildirimi noter kanalı ile yapmanızı öneririm.
 
Üst