• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği bitirme projem

Y

yakupfiridin

Herkese selamlar bitirime projem için linkini bıraktığım word belgesindeki 4 soruyu cevaplandırmanızı rica edeceğim eğer boş zamanınız varsa lütfen yardımcı olun :) (sadece iş güvenliği uzmanları)


Soru 1: Kendinizi tanıtabilir misiniz? (Meslek süreniz (ne kadar zamandır çalışıyorsunuz, çalışma hayatınızın ne kadarı İGU Uzmanı olarak çalıştınız) özel/kamu tecrübeniz, uzmanlık belge sınıfınız vs.)
Soru 2: Ülkemizde ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz? (Sizce bu kültür ülkemizde oturdu mu? Ne gibi eksiklerimiz var? Daha iyi nasıl olabiliriz?)​
Soru 3: Sizce iyi ve başarılı bir İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur? (İSG alanına ülkemizde katkı sağlayabilmek adına küçük ve büyük çaplı neler yapılabilir?)
Soru 4: İş Güvenliği Uzmanı olarak işinizi yaparken işçilerle ve yönetimle yaşadığınız sorular oluyor mu? En çok ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bunlara çözüm bulabiliyor musunuz? Bulabiliyorsanız nasıl çözümler oluyor?​
 

Ekli dosyalar

  • igu mülakat1.docx
    11,6 KB · Görüntüleme: 5
Moderatörün son düzenlenenleri:
Konuya eklediğiniz linki kaldırdım, dosyanızı ve sorularınızı mesaja ekledim. Bu şekilde daha kolay olacaktır herkes için.
 
Soru 1: Kendinizi tanıtabilir misiniz?
Fatih Özcan. Yaklaşık 14 yıldır çalışıyorum ve 12 yılı iş güvenliği uzmanlığı yapıyorum. C sınıfı uzmanım, tüm tecrübem özel sektörde oldu.

Soru 2: Ülkemizde ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yüksek kar marjıyla alınan işlerde genellikle para sıkıntısı olmadığı için daha ılımlı olunabiliyor iş güvenliği önlemlerine fakat genel olarak ülkemizde daha doğrusu gelişmekte olan ülkelerde hayatın içine iş güvenliği kavramı (yaşam güvenliği) yerleşmiş değil.

Soru 3: Sizce iyi ve başarılı bir İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
Öncelikle kişisel gelişim daha sonra çalıştığınızın ekibin gelişimine katkı. Ve en önemlisi dikey ve yatay hiyerarşik yönde etkili bir iletişim sağlayarak.

Soru 4: İş Güvenliği Uzmanı olarak işinizi yaparken işçilerle ve yönetimle yaşadığınız sorular oluyor mu?
Tabi ki. Yönetim genel olarak işlerin yavaşlamasından şikayetçi (Türk firmalarında sadece) İşçilerde alışkanlıklarının değişmesinden şikayetçi.
 
Soru 1: Kendinizi tanıtabilir misiniz?
5 yıldır çalışıyorum. Çalışmalarım özel sektörde oldu. Çalıştığım firmalarda iş sağlığı ve güvenliği haricinde görevlerde aldım. B sınıfı uzmanım.

Soru 2: Ülkemizde ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye' de iş güvenliği kültürü yerleşmemiştir. Mevcut mevzuatta büyük eksiklikler olup denetim ve yaptırım yoktur. Üretim, iş sağlığı ve güvenliğinden ön planda tutulduğu sürece hiç bir ilerleme kaydedilemez. Denetleyici ve kontrol ayağı olan uzmanların işverenden bağımsız olması, OSGB' nin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Soru 3: Sizce iyi ve başarılı bir İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
Ülkemizde sanılıyor ki evrak, doküman tamamsa kuruluş iyi bir iş güvenliği sistemine, iyi bir uzmana sahip. Ancak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları olmadan, eğitimler yapılmadan kısacası iş güvenliği kültürü oluşturulmamış hiç bir kuruluş olmamalıdır. Sıfır Kaza Hedefine ulaşmak için iyi bilgilendirilmiş ve motive edilmiş, bu hedefe kilitlenmiş, tüm iş ve görevlerin güvenli bir şekilde yerine getirilmesi için ayrılacak zamandan vazgeçilemez olduğu felsefesini benimsemiş, tüm tehlikelere karşı hassas, bilinçli, sorumlu ve önleyici bilinç sahibi, işgücü ve yönetimin varlığı olmalıdır.

Soru 4: İş Güvenliği Uzmanı olarak işinizi yaparken işçilerle ve yönetimle yaşadığınız sorular oluyor mu? En çok ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bunlara çözüm bulabiliyor musunuz? Bulabiliyorsanız nasıl çözümler oluyor?

En büyük sorunumuz bu zaten. Çalışanlar iş güvenliğine karşı her zaman ön yargılılar. Çoğu iş güvenliğinin gereksiz olduğunu uzmanın olmaması gerektiğini savunur. İSG kural ve talimatlarına uymaz ama herhangi bir iş kazasına maruz kaldıklarında kendi savsaklaması ya da hatalarından kaynaklı olsa bile uzmanı suçlarlar. Ülkemizden çoğu kişi bilinçsiz, herhangi bir kültüre sahip değil. Bu durumlara tek çözüm yaptırım. Yaptırım, denetim ve ücret kesintisi devreye girdiği an herkes iş güvenliğine önem veriyor. Kural ve talimatlar uyulduğu, tedbir ve önlemlerin derhal alındığı işletmelerde de sıfır kaza politikası gerçekleştirilebiliyor.
 
Soru 1: Kendinizi tanıtabilir misiniz?
Kübra Ertaş, 5 senedir C sınıfı uzmanım yaklaşık 5 senedir de İGU olarak çalışmaktayım, tüm tecrübem özel sektörde oldu.

Soru 2: Ülkemizde ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ülkemize proje bazlı gelen yabancı firma bünyesi hariç gün yüzü gören bir meslektaşımızı görmedim. Onlarda dahi Türkiye'de buradaki düzensizlik ve değersizlik yönünde ülkemize göre davranan firmalar maalesef ki var. Yani ülkemizde işimiz mücadeleyle gerçekleşiyor. İşverenlerde ve çalışanlarda güvenlik algısı var henüz kültür oluşmamış bir yönetici/müdür değişikliğine bakıyor ya da tasarruf edilen noktada kalabiliyorsunuz çünkü sıcak para girişi sağlanmıyor departmanımızda.
Dünya'da kendi vatandaşına değer veren/değer vermek zorunda olan ülkelerde çok güzel çalışmalar oluyor zaman baskısı olmadan. Aynı firmanın Türkiye'sinde istasyon birkaç ay içinde yapılırken, kendi merkez ülkelerinde 1 senede yapıyorlar :) Sorun firma merkezinde mi? Türkiye'de firmanın "Türkleşmesi" mi? Maalesef cevabım ikincisi.

Soru 3: Sizce iyi ve başarılı bir İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
Bilgili bir mücadeleci (sürekli bilgisine bilgi ekleyen ve bunlar sayesinde pes etmeyen, kandırılamayan) olmak lazım öncelikle. Kendimize ve mesleğimize saygı duyarsak iyi ve başarılı İGU oluruz.

Soru 4: İş Güvenliği Uzmanı olarak işinizi yaparken işçilerle ve yönetimle yaşadığınız sorular oluyor mu?
İlk etapta oluyor nedeni kendini geliştirmemiş meslektaşlarımız. Maalesef ben bile bazı meslektaşlarıma saygı duyamazken (salla başı al maaşı tembelliğinden) genel görünümde İGU'lara karşı tepki ve saygısızlık oluyor.
Sonrasında düzenimizi bozdu aşaması ve kafa karışıklıkları, sonrasında İSG'ye karşı pozitif bir algı başlıyor.
 
Üst