• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Işsizlik Sigortası Fonu Nedir?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İşsizlik parasını sağlayan İşsizlik Sigortası Fonu aynı zamanda işyeri kapanan, işvereni iflas eden ya da işyeri özellşetiği için işini kaybeden işçilerin de bir süre maaşlarını ödüyor… İşveren ve işsizlere destek sağlayan fonun detayları…
İşveren iflas ettiğinde ya da işyeri özelleştiğinden dolayı işçi çıkarımı yapıldığı durumlarda ‘ücret garanti fonu’ devreye giriyor. İşveren ve işçiler tarafından pek bilinmeyen; bir diğer adıyla ‘İşsizlik Sigortası Fonu’nun en çok bilinen yanı işsizlik parasını sağlıyor olması ancak bunun yanında bilinmeyen pek çok yönü var…

İŞÇİLER SON 3 AYLIK ÜCRETLERİNİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN ALABİLİR
İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflası veya iflas ertelemesi kararı alması nedeniyle ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde, işçilerin ücretlerinin ödenebilmesi için kurulmuş bir fon. Fon, işçilerin ücretlerini işverenin işyerini kapatması veya ödeme güçlüğüne düşmesi halinde koruma altına alan bir mekanizma. Fon sayesinde işçiler, son üç aylık ücretlerini İşsizlik Sigortası Fonu’ndan alabilirler.

ÜCRET GARANTİ FONU
Ücret Garanti Fonu, işsizlik sigortasına işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak ödenen primlerin toplamının yüzde 1’i ve bu primlerin değerlendirilmesinden oluşan toplam rakamdan oluşur.

ÇALIŞANIN MAAŞI NE KADARSA O KADAR ÖDENİR
İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflası veya iflas ertelemesi kararı alması nedeniyle ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde devreye giren Ücret Garanti Fonu’ndan işçiye, prime esas kazanç üst sınırını aşmamak kaydıyla SGK’ya bildirilen rakam üzerinden ücretleri ödenir. Yani, işçinin maaşı neyse, Ücret Garanti Fonu’ndan ödenecek rakam da odur.

HER İŞYERİ KAPANAN ÜCRET GARANTİ FONUNDAN FAYDALANABİLİR Mİ?
Ücret Garanti Fonu’ndan işyeri kapanan herkes yararlanamaz. Bazı şartlar söz konusudur. İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekir.

EN FAZLA 3 AY ÖDEME YAPILIYOR!
İşçilere en fazla üç aylık ücretleri için ödeme yapılır. İşveren altı aydır maaş ödeyemiyor olsa bile fondan işçilere en fazla üç ay için ödeme yapılabilir. Bunun üzerindeki süreler için işçilere ücret ödenmez.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst