• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kaçınılması Gereken Beş Olası Kaynak Güvenliği Tehlikesi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Güvenlik herhangi bir kaynak projesi için kritik önem taşıyan bir unsurdur. Uygun önlemler alındığında ark kaynağı güvenli bir iştir, ancak güvenlik önlemleri göz ardı edilirse, kaynak operatörleri elektrik çarpması, dumanlar ve gazlar, yangın, patlama ve daha fazlasını içeren potansiyel olarak tehlikeli olabilecek bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalırlar.

Kaynak operatörleri bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalırlar. Kaynak operatörlerinin güvende olmalarını sağlamaya yardımcı olmak için, Kamu Endüstriyel Hijyen Uzmanları Amerikan Konferansı ve OSHA (İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi) gibi kuruluşlar kaynak tehlikelerinin kontrol altında tutulmasına ve minimum seviyeye indirilmesine veya işverenlerin ve çalışanların bu tehlikelerden kaçınmasına yardımcı olmak için güvenlik yönergeleri sunmaktadırlar. İşverenler tüm çalışanların çalışma alanındaki şu önemli yönergelere uyma imkanı olmasını sağlamalıdır:

- Ekipmanın üretici talimatlarını okumak ve anlamak

- Güvenlik veri sayfalarını dikkatlice gözden geçirmek

- Şirketin dahili güvenlik uygulamalarına uymak

- En genel kaynak tehlikelerinin bilincinde olunması ve bunlardan nasıl kaçınılacağının bilinmesi herkes için güvenli ve üretken bir çalışma ortamı sağlar.

Elektrik Çarpması

Elektrik çarpması bir kaynakçının karşılaştığı en ciddi ve anlık risklerden biridir. Elektrik çarpması ya çarpmanın kendisi nedeniyle ya da çarpılmaya verilen reaksiyon nedeniyle düşme sonucu ciddi yaralanmaya veya ölüme sebep olabilir.

Elektrik çarpması kaynakçılar aralarında gerilim olan iki metal nesneye dokunduğunda ve bu şekilde kendilerini elektrik devresine dahil ettiklerinde meydana gelir. Örneğin, bir işçi bir eliyle bir çıplak teli ve diğeri ile ikinci bir çıplak teli tutarsa, elektrik akımı o telden ve kaynak operatörü üzerinden geçerek elektrik çarpmasına neden olacaktır. Gerilim arttıkça, akım artar ve böylece elektrik çarpmasının yaralanmaya veya ölüme neden olma riski de artacaktır.

Elektrik çarpmasının en genel türü 20 ila 100 volt arasında değişen bir ark kaynak devresinden ikincil gerilim çarpmasıdır. Koşullara bağlı olarak, 50 voltluk veya daha az bir elektrik çarpmasının bile bir operatörün yaralanmasına veya ölümüne neden olabileceğini unutmayın. Kutupsallığındaki sürekli değişimden dolayı, alternatif akım (AC) gerilimi doğru akım (DC) kaynak makinelerine göre daha fazla kalbi durdurma eğilimi gösterir. Aynı zamanda teli tutan kişinin bırakmasını da daha fazla engeller.

Doğrudan derinizle veya kaynak giysilerinizle elektroda veya elektrod tutucusunun metal parçalarına asla dokunulmaması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Ayrıca, kendinizi işten ve zeminden yalıtın. İkincil gerilim çarpmasını önlemek için kaynak operatörlerinin iyi durumda olan kuru eldivenler takması, asla doğrudan deri veya ıslak giysilerle elektroda veya elektrod tutucusunun metal parçalarına dokunmamaları ve kendi bedenleri ve kaynak yapılan metal veya zemin (metal zemin veya ıslak yüzey) arasında kuru yalıtım sağlayarak kendilerini işe ve zemine karşı yalıtmaları gerekir.

Kaynak operatörleri ayrıca kaynağa başlamadan önce elektrod tutucusunda hasar kontrolü gerçekleştirmeli ve kaynak kablosu ve elektrod tutucusu yalıtımını iyi durumda tutmalıdır, çünkü elektrod tutucusunun üzerindeki plastik veya fiber yalıtım içerideki elektrik bakımından “aktif” olan metal parçalarla teması önlemektedir. Daima kullanımdan önce mutlaka hasarlı yalıtımı onarın veya değiştirin. Ve çubuk elektrodların kaynak yapılmıyorken bile daima elektriksel olarak aktif olduğunu ve gerilimin en yüksek seviyede olduğunu unutmayın.

Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.

Kullanımda değilken, ancak hala açık durumda iken, birçok kaynak ekipmanı kaynak devresinde 20 ila 100 volt arasında değişen bir gerilime sahiptir ve kaynak ekipmanının içindeki gerilimler 120 volttan 575 volta kadar değişiklik gösterebilir ve bunların tümü elektrik çarpması riski taşır. Kaynak ekipmanına sadece yetkili onarım teknisyenleri bakım veya onarım yapmalıdır.

Dumanlar ve Gazlar

Kaynak dumanlarına ve gazlarına aşırı derecede maruz kalmanın sağlık için tehlikeli olabileceği bir sürpriz değildir. Kaynak dumanı sarf malzemeleri, baz metal ve baz metal kaplamalarından potansiyel olarak zararlı olan karmaşık metal oksit bileşenleri içermektedir, bu nedenle başınızı dumanlardan uzak tutmanız ve kullanılan çubuğun ve baz metalin türüne bağlı olarak dumandaki maddelere maruz kalma seviyenizi kontrol altında tutmak üzere yeterli havalandırma ve/veya egzoz kullanmanız önemlidir. Kullanılan kaynak sarf malzemesi ürünü ile ilişkili belirli potansiyel sağlık etkileri işvereniniz veya sarf malzemesi üreticisi tarafından sağlanan güvenlik veri sayfasının Sağlık Tehlikesi Verileri bölümünde bulunabilir.

Kaynak alanları dumanları ve gazları soluma bölgesinden ve genel alandan uzaklaştırmak için uygun havalandırma ve yerel egzoz sistemi gerektirir. Çoğu durumda, çalışma alanındaki dumanları ve gazları temizlemek üzere işverenler fan ve egzoz sistemi veya sabit veya çıkarılabilir egzoz davlumbazları gibi bir havalandırma sistemi sağlayacaklardır.

Tüm kaynak operatörlerinin kaynak dumanındaki maddeler için ACGIH (Kamu Endüstriyel Hijyen Uzmanları Amerikan Konferansı) eşik limit değerleri (TLV-Eşik Limit Değeri) ve OSHA (İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi) izin verilebilir maruz kalma limitleri olduğundan haberdar olmaları gerekir. Bu limitler iş yaşamları boyunca kaynak operatörlerinin her gün maruz kalabileceği soludukları havalarındaki maddenin miktarını belirlerler. Maruz kalma değerlerinin geçerli maruz kalma limitleri altında kalması durumu dışında kaynak operatörlerinin onaylu bir solunum aygıtı kullanması gerekir. Endüstriyel hijyen uzmanı çalışanın maruz kalma değerinin geçerli maruz kalma limitlerinin altında olup olmadığını belirlemek üzere çalışanın solunum bölgesinden bir hava numunesi alır.

Solunum alanınızdaki hava temiz değilse veya rahat solunum yapamıyorsanız, havalandırma ekipmanınızın çalıştığından emin olun ve kaynak dumanındaki maddelere maruz kalma durumunuzun kontrol edilmesi için sorunlarınızı üstünüze rapor edin. Bu durum özellikle paslanmaz çelik veya sert kaplamalı ürünlerle kaynak işlemi gerçekleştirirken önemlidir. Baz metaller üzerindeki boya, çinko kaplama veya metal kaplamalar gibi kaplamalara maruz kalınmasını önlemek için, kaynak işlemine başlamadan önce baz metali temizleyin. Aşırı maruz kalma belirtileri devam ederse, bir doktora görünün.

Yangın ve Patlamalar

Kaynak arkı aşırı derecede sıcaklıklar üretir ve güvenlik uygulamaları gerçekleştirilmezse ciddi derecede yangın ve patlama tehlikesi yaratabilir. Kaynak arkı 10.000 Fahrenhayt dereceye kadar ulaşabilirken, asıl tehlike arkın kendisinden kaynaklanmaz, bunun yerine arkın yanındaki yoğun ısıdan ve ark tarafından oluşturulan ısı, kıvılcımlar ve sıçramalardan kaynaklanır. Bu sıçrama kaynak alanının 10.6 metre uzağına kadar ulaşabilir.

Yangınları önlemek için, kaynak işlemine başlamadan önce, çalışma alanında herhangi bir yanıcı madde olup olmadığını kontrol edin ve varsa bunları alandan uzaklaştırın. Yanıcı maddeler üç kategoriden oluşurlar: benzin, yağ ve boya gibi sıvı; ahşap, mukavva ve kağıt gibi katı; asetilen, propan ve hidrojen dahil gaz.

Yangın alarmlarının ve yangın söndürücülerin nerede bulunduğunu bilin ve dolu olduğundan emin olmak için yangın söndürücünün göstergesini kontrol edin. Bir yangın söndürücü mevcut değilse, yangın hortumlarına, kum kovalarına veya yangına su tutulmasını sağlayan diğer ekipmana erişiminiz olduğundan emin olun. Ve en yakın yangın çıkışının konumunu bilin.

Yanıcı maddelere 10.6 metre uzaklıkta kaynak yapıyorsanız, kıvılcımları takip etmesi için yanınızda bir yangın gözlemcisi bulundurun ve için için yanan bir yangın olmadığından emin olmak için kaynak işlemini bitirdikten sonra en az 30 dakika çalışma alanında kalın. Eğer kaldıramıyorsanız, çalışma alanındaki tüm yanıcı maddelerin üzerine bir parça sac metal veya yangına dayanıklı örtü gibi ateşe dayanıklı bir malzeme koyun.

Yüksekte çalışırken, altınızda yanıcı bir madde olmadığından emin olun ve üzerlerine kıvılcım veya cüruf düşmesini önlemek için altınızdaki diğer çalışanlara dikkat edin. İnce toz partiküllerinin yüksek konsantrasyonları bile patlamalara veya ani yangınlara neden olabilir. Bir yangın başlarsa, panik yapmayın ve hemen itfaiyeyi arayın.

Yetersiz Kişisel Koruyucu Donanımdan Kaynaklanan Yaralanmalar

Kişisel koruyucu donanım kaynak operatörlerini yanıklar—en genel kaynak yaralanması—gibi yaralanmalara ve ark ışınlarına maruz kalmaya karşı korumaya yardımcı olur. Doğru kişisel koruyucu donanım kaynak tehlikelerine karşı uygun koruma sağlarken aynı zamanda hareket özgürlüğü de sağlar.

Dayanıklılıkları ve ateşe karşı dayanımları nedeniyle kaynak ortamlarında deri ve aleve dayanıklı olacak şekilde işlem görmüş pamuk giysilerin kullanımı önerilmektedir. Bunun nedeni polyester veya rayon gibi sentetik materyalin aşırı ısıya maruz kaldığında eriyecek olmasıdır. Dikey ve baş üstü kaynak işlemi gerektiren uygulamalar gibi pozisyon dışı kaynak işlemi yaparken özellikle kaynak derileri önerilmektedir.

Kollarınızı veya paçalarınızı kıvırmaktan kaçının, çünkü kıvılcımlar veya sıcak metal katlar arasında birikecek ve materyalin yanmasına sebep olabilecektir. Pantolon paçalarını iş botlarınızın üzerinde tutun—içine sokmayın. Koruyucu başlık kullanırken bile, kıvılcımların ve diğer birikintilerin gözlere gelmesini önlemek için yan korumalı koruyucu gözlük veya kaynakçı gözlüğü kullanın. Ayak bileğini 15 ila 20 cm kaplayan deri çizmeler ayak koruması için en iyi seçimdir; ayakkabı bağcıkları üzerindeki ayak tarağı koruyucuları kaynak operatörünün ayaklarını düşen nesnelere ve kıvılcımlara karşı koruyabilir. Sıcak bir kıvılcım parçasının giysinizden veya ayakkabılarınızdan içeriye girmesi hiç iyi olmayacaktır.

Yanıklara, kesiklere ve çizilmelere karşı korunmak için daima ağır, ateşe dayanıklı kaynakçı gözlükleri takılmalıdır. Kuru oldukları sürece, aynı zamanda elektrik çarpmasına karşı da bir miktar koruma sağlayacaklardır. Eldivenler için deri iyi bir seçimdir.

Gözleri ve cildi ark ışınlarına maruz kalmaktan korumak için yan korumaları olan koruyucu başlıkların kullanılması şarttır. İşleminiz için doğru siper mercek camını seçtiğinizden emin olun; doğru siper seviyesini seçmek konusunda koruyucu başlığın talimatları size yardımcı olacaktır. Koyu filtreli bir siper mercek camı ile başlayın ve kaynak havuzunda ve bağlantısında iyi görüşe sahip olana kadar, rahat hissedene kadar ve gözlerinizi yormayacak durumda olana kadar kademeli olarak siperi azaltın. Koruyucu başlıklar aynı zamanda kıvılcımlara, ısıya ve elektrik çarpmasına karşı da koruma sağlarlar. Hatalı göz koruması nedeniyle kaynakçının gözünde oluşan kaynak parlaması aşırı derecede rahatsızlığa, şişliğe veya geçici körlüğe neden olabilir, bu nedenle hiçbir risk almayın—kaynak işlemi sırasında daima koruyucu başlık kullanın.

Yüksek gürültü seviyeli bir alanda çalışırken, kulaklarınızı gürültüye karşı korumak için kulak koruyucuları kullanın. Böylece kulaklarınızı korumuş olur aynı zamanda metal veya diğer birikintilerin kulak deliğinize girmesini de önlersiniz. Kulaklarınızı korumak için kulak tıkaçları veya kulaklık tercih edin.

Diğer Güvenlik Konuları

Kaynakçılar ayrıca çalışma alanındaki diğer güvenlik konularından da haberdar olmalıdır. Örneğin, kapalı bir alanda veya yüksekte çalışanların ekstra önlemler alması gerekli olabilir. Herhangi bir kaynak işleminde, kaynak operatörleri kullanılan ürünlerin güvenlik bilgilerine ve üretici tarafından sağlanan güvenlik veri sayfalarına çok dikkat etmeli ve kendi çalışma alanları için uygun güvenlik uygulamalarının takip edilmesi için işverenleri ve iş arkadaşları ile işbirliği yapmalıdırlar.

İyi bir sağduyuya sahip olmak da kilit önem taşımaktadır. Elektrod kutusunu açarken ellerinizi keskin kenarlardan uzak tutun. Takılma veya düşmeyi önlemek için çalışma alanındaki dağınıklığı giderin ve birikintileri temizleyin ve asla kırılmış veya hasarlı ekipmanlar veya Kişisel Koruyucu Donanım kullanmayın. En güncel güvenlik uygulamalarını takip etmek için kaynak operatörlerinin Amerikan Kaynak Birliği (AWS), OSHA ve Lincoln Electric firmasının çevrimiçi İnteraktif Güvenlik Kılavuzu gibi, kaynak üreticilerinin kaynaklarından faydalanmaları gerekir. Bu güvenlik uygulamalarına uyarak ve sağduyu kullanarak kaynak operatörleri güvende olabilir ve zaman kaybına neden olan kazalar olmadan üretime devam edebilirler.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst