• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kariyeri Değil “karakteri” Geliştirmek

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
aa.jpg

Uzun süredir takip ediyoruz ki gençler için kariyer yapmanın ne kadar önemli olduğu anlatılıyor. Kariyer odaklı konferanslar düzenleniyor, üniversitelerde kariyer günleri yapılıyor ve kariyer odaklı kitaplar yazılıyor. Özellikle iş hayatına yeni başlayan genç yetişkinler, kariyer planlamaları ve iş hayatıyla ilgili kaygılarıyla kariyer basamaklarını çıkmaya çalıştılar. Kariyer basamakları çıkılırken geçilen sert ve virajlı yollar, ast-üst ilişkileri, bazı gençleri profesyonel hayata hazırlarken; hayallerinden, ilhamlarından ve aslında karakterlerinden ödün vermeleri gerekliliğini de beraberinde getirdi.
Kurumsal dünyanın sert zemininde kariyer basamakları çıkılırken, iyi insan olma önceliği ve bakış açısının, başarılı ve üst düzey olma yolunda geride kalması aslında en büyük kayıptı. Bu noktada kariyere yapılan yatırımın ve ayrılan zamanın sosyal kültüre ve karaktere de yapılması zorunluluğu en büyük ihtiyaç olarak ortaya çıkmaya başladı. İş hayatının zorlu patikalarında iyi bir karakteri de yara beresiz taşımak ve geri plana atmamak, kariyer yolculuğunda bireysel hırslardan daha büyük bir çekici güç olabiliyor.

Karakter Planlaması Mümkün mü?

Kariyer planlaması öncesinde karakter planlaması mümkündür ve gereklidir. Bunun için aile baskısını, toplumsal baskıları ve başarı beklentileriyle süslenmiş yılları derin bir nefes alıp bir kenara bırakmalı ve kendimize bazı sorular sormalıyız.
Hayatını ve hayallerini paylaşabildiğin gerçek dostların var mı?
Kendini üstün görmek yerine eşitlik ilkesine ne kadar sadıksın?
İyi bir insan olmak ne demek?
İçinde yaşadığın topluma faydalı olmak için ne yapıyorsun?
Para ve makam dışındaki kazanımlarını ne olarak görüyorsun?
Bu soruları bakış açısına göre çoğaltmak mümkün. Fakat bu ve benzer soruların cevaplarını aramadan ya da bulmadan çıkılmış bir kariyer yolculuğu, karakterin sarsılmasına ve bir karakter seti inşa edilmesine neden olabiliyor. Belki de bu soruları artık sadece kendi kendimize sormamızın dışında; büyük kurumsal şirketlerin de çalışanlarına samimiyetle soracağı departmanlar oluşturulmalı.

Karakterin Besini Sosyal Kültürü Oluşturmak

Karakterin ve sosyal kültürün beslendiği, geliştirildiği bir ortamda kariyer yolculuğu kendi basamaklarını mutlaka oluşturacaktır. Mezun olduğun okul, çalıştığın şirketin büyüklüğü, taşıdığın unvan, kazandığın maaş olarak belirlenen kariyer basamaklarından önce daha değerli olan bir karakter setine sahip olmak ise meselenin temelini oluşturuyor. Bu karakter setinde taşıdığın değerler, kazandığın dostlar ve onların senin hakkındaki düşünceleri de oldukça önemli. Paylaşımda bulunduğun insanlarla zenginleşmeye ve karakter yolculuğunu hep yukarıya taşımaya devam etmek mümkün.
Ve tabii ki bu karakter yolculuğu aslında kariyer yolculuğunun başlangıcı ve güçlü bir temel anlamını taşıyor. Bu temel üzerine inşa edilen bir kariyerinse sarsılması pek kolay değil. Karakter kariyerin zeminidir; sağlam karakter, yüksek bir kariyeri şüphesiz getirecektir…

Eğitim sistemimizde ve toplumsal aile yapımızda artık başarının kariyer ile değil, karakter ile de ölçümlendiği ve takdir edildiği bir gelecek dileğiyle…

Kaynak : Ercüment Büyükşener | HBR Türkiye
kendinigelistir.com
 
Üst