• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kış Aylarında Bizi Bekleyen Hastalıklar Hangi Hastalığa Karşı Ne Yapmalıyız?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
KIŞ AYLARINDA BİZİ BEKLEYEN HASTALIKLAR HANGİ HASTALIĞA KARŞI NE YAPMALIYIZ?
30.11.2011
Kış hastalıkları denince akla ilk olarak bu mevsimde iklimsel, sosyal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan veya sıklığı artan hastalıklar geliyor. Bunların çoğunluğunun enfeksiyon hastalıkları yani mikrobik hastalıklar olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, kış aylarında sık görülen hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.


Soğuk algınlığı...
Çok küçük mikroplarla oluşan ve en sık görülen kış hastalığıdır. Yaklaşık 200 çeşit virüs, bu hastalığa neden olur. Nezle diye adlandırılan hastalık da bu gruptadır. Mikrop, vücudunuza girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması, hafif ateş en sık görülen belirtileridir. Hastalık solunum yoluyla bulaşır fakat gözden kaçan önemli bir bulaşma yolu da kirli ellerdir. Ağız ve burun salgılarının bulaştığı ellerle başka kişilere veya eşyalara temas sonucu mikrop kolayca bulaşır. Diğer insanlar kirlenmiş ellerini, ağız veya buruna götürerek hastalığı alırlar. Hastalıktan korunmak için el temizliğine dikkat etmeli, hastalıklı kişilerin olduğu kapalı ortamlardan ve yakın temastan kaçınmalı ve soğuğa karşı kişisel önlemler almalısınız. Tedavide antibiyotiğin yeri yoktur çünkü antibiyotikler virüsleri öldürmez. Ağrı kesiciler, vitamin desteği, bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ortalama bir hafta içerisinde iyileşebilirsiniz.

Grip (Ifluenza)...
Influenza virüslerle oluşur. Soğuk algınlığı ile karıştırılır. Aslında çoğunlukla daha ağır ve ciddi bir tablodur. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları olur. Çocuklarda ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Genel korunma önlemleri dışında en iyi korunma yolu, her yıl grip aşısı olmaktır. Hastalık tedavisinde özel virüs ilaçları ve belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. Tedavi daha ciddi ele alınmalı ve yakın doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Farenjit ve tonsillit...
Farenjit boğaz, tonsillit ise bademciklerin iltihabıdır. Birçok mikrop etken olabilir. En sık görülen etken; “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” türü bakterilerdir ve tedavi edilmeyen bazı hastalarda “Akut Romatizmal Ateş” denilen hastalığa yol açabilirler. Ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda gıcıklanma hissi ve vücut ağrıları olabilir. Tedavide çoğunlukla antibiyotik, ağrı kesici ve diğer destekleyici tedaviler uygulanır.

Diğer solunum yolu hastalıkları...
Akut Sinüzit, kafatasında bulunan sinüs adı verilen kemik boşluklarının iltihabıdır. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, geniz akıntısı gibi belirtiler verir. Süregelen hale gelme (kronikleşme) olasılığı vardır. Otitis Media, orta kulak iltihabıdır. Çoğunlukla şiddetli boğaz iltihaplarından sonra gelişir. Kulak ağrısı, ateş ve genel durum bozukluğu ile seyredebilir. Akut Larenjit, ses tellerinin olduğu gırtlak kısmının iltihaplanmasıdır. Boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerinin yanında ses kısıklığı ile seyreder. Akut Bronşit ise akciğerlerdeki bronşların iltihabıdır. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle seyreder. Bu grup hastalıklar biraz daha ciddi enfeksiyonlardır. Tedavileri dikkatle ve uzun yapılmalıdır. Ciddi doktor takibine ihtiyaç duyulur. Zatürree (Pnomoni), kış aylarında sık görülen akciğer iltihabı türüdür. Yüksek ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük, göğüs ağrısı ve genel durum bozukluğu yapar. Çocuk ve yaşlılarda ağır seyreder. Kuvvetli antibiyotik ve hastanede yatarak tedavi gerekebilir.

Kış aylarında sıklığı artan diğer hastalıklar...

Astım, Kronik Bronşit gibi süregelen akciğer hastalıkları basit solunum yolu iltihapları ile de artabilir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar da kış aylarında kontrolden çıkmaya eğilimlidirler.

Nasıl korunuruz?
• Kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerinizi yaptırmalısınız.
• Öneriler doğrultusunda aşı yaptırabilirsiniz.
• Yaşanan ortam ısısı iyi ayarlanmalı ve havanın aşırı kuru olması engellenmelidir.
• Egzersiz programlarınızı kış aylarında uygun saatlere çekmeli ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapmalısınız.
• Beslenme programınızı gözden geçirmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapmalısınız.
• Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalmamalı, enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalısınız.
• Hava sıcaklığına uygun kıyafetler giymelisiniz.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst