• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

LOPA Nedir? ( Layers of Protection Analysis- Koruma Katmanları Analizi)

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Adana
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Kimtex Tekstil San. A.Ş
LOPA ( Layers of Protection Analysis- Koruma Katmanları Analizi) , basitleştirilmiş bir risk değerlendirmesi yöntemidir.
Tehlike senaryolarının riskini hesaplamak ve varolan önlemlerin yeterli olup olmadığına ve ilave önlemlerin alınması gerekip gerekmediğine karar vermek için risk tolerans kriterleriyle karşılaştırmak için bir yöntem sunar. Çeşitli LOPA yöntemleri mevcuttur.

LOPA hangi koruma önlemlerini veya hangi tasarımın seçileceğini önermez ancak alternatifler arasında karar vermede yardımcı olur.

LOPA, Proses Tehlike Analizi’nin (PHA) bir uzantısı olarak görülebilir. Genellikle, bir PHA gerçekleştirildikten sonra uygulanır. LOPA, PHA’da geliştirilen bilgilere dayanır.

Bu teknik, seçilen kaza senaryolarının büyüklük sıralarıyla risklerini değerlendirir. Bir Proses Tehlike Analizi (PHA) sırasında, bir ekip olayın potansiyel frekansını ve sonucunu belirleyerek çeşitli proses sapmalarından proses riskini değerlendirmekle yükümlüdür.

Tesisler çeşitli koruma katmanları tarafından korunmaktadır:

  • Basınç Giderme Cihazları
  • Flare Sistemleri
  • Yangın Bastırma Sistemleri
  • SIS veya ESD ( Acil Durdurma Sistemi)
  • Otomatik emniyet kilit sistemi
  • Temel kontroller, kritik alarmlar
  • Acil müdahale
  • Güvenli tasarım özellikleri
  • Operatör müdahalesi
  • Fabrika acil müdahale
LOPA, bir proje veya sürecin ömrü boyunca herhangi bir noktada kullanılabilir ancak proses akış diyagramlarının tamamlandığı ,P&ID’lerin geliştirildiği detaylı tasarım aşamasında uygulandığında maliyet açısından en uygunudur. Mevcut işlemler için LOPA, tipik olarak bir PHA’nın parçası olarak veya PHA tamamlandıktan sonra uygulanır. PHA LOPA ekibine, sonuç açıklaması ve dikkate alınması gereken potansiyel önlemleri içeren bir tehlike senaryosu listesi sunar.

LOPA, seçilen kaza senaryolarının büyüklüğüne göre riski değerlendirir. LOPA’da beş temel adım var:

  1. Senaryoları tanımlama
  2. Bir kaza senaryosu seçimi
  3. Senaryonun başlama olayının belirlenemsi ve bu başlangıç olay sıklığının belirlenmesi (yıllık olaylar)
  4. Bağımsız Koruma Katmanlarınının (IPL) tanımlanması ve her bir IPL’nin talep üzerine başarısızlık ihtimalinin tahmin edilmesi
  5. Senaryonun riskinin tahmin edilmesi
LOPA ‘nın en önemli görevi, potansiyel tehlikeli olayın sıklığını ve sonuçlarını anlamaktır. Ardından proses riski, riskin kabul edilebilir olup olmadığını veya daha fazla risk azaltmak için Bağımsız Koruma Katmanı (IPL) gerekip gerekmediğini belirlemek için bir risk matrisi veya belirli tolere edilebilir bir risk sıklığı ile karşılaştırılır.
kaynak.https://otomasyonadair.com/2017/05/02/lopa-nedir/
 
Üst