• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

- Merdiven Ve Şaft Boşluklari -

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Merdiven kova boşlukları proje gereği farklı şekillerde boyutlandırılır. Resimlerde ülkemiz şantiyelerinden farklı türde korkuluk şekilleri gösterilmiştir.
Merdiven kova boşlukları dar ve kısa ise; döşeme ve sahanlık betonarme döşemelerinin alın diye tabir edilen kısımlardan (döşeme yan yüzeyleri) düşeyde birkaç katı kapsayacak şekilde metal profil ya da inşaat demiri ile sabitlenmesi dikmelerimizi oluşturacak ve böylece montajı kolay kılacaktır. Aynı zamanda bu şekilde alından sabitlenen korkuluklar ilerleyen aşamalarda merdiven üzerinde zemin kaplaması işine de engel teşkil etmeyecektir.
Merdiven kova boşlukları geniş boşluğa sahipse; aynı sahanlığa ve aynı döşemeye denkli gelen en az iki adet korkuluk dikmesi oluşturulmalıdır.
Merdiven kova boşluklarının korkuluklar ile kapatılması; inşaat sürecinde çıkılan bütün katlara geçiş bölgesi oluşturduğundan ayrı bir önem arz etmektedir.
Proje doğrultusunda merdiven bölgesinin yapısı ve kalıcı korkuluk malzeme bilgilerine bakılarak, kalıcı korkuluğun zamanından önce kaba inşaat devam ederken montajı sağlanabilir. Bu durum hem iş sağlığı ve güvenliği için bir önlem hem de ileriye yönelik bir imalat kaleminin bitirilmesi anlamına geleceğinden avantaj sağlayacaktır.
İnşaat içerisi blokta iki ayrı merdiven projelendirildi ise her ikisine de korkuluk sistemi oluşturulmalıdır. Merdivenlerden birine erişimin engellenmesi kısa süreli ve orada da yapılacak inşaat imalatları sebebiyle etkisiz olacaktır. Sonuç olarak bu geçiş bölgelerinin güvenliği çalışanların inisiyatifine bırakılmamalıdır.

Asansör Boşlukları İle Tesisat, Şaft vb. Boşluklar

Genel olarak asansör boşlukları kendilerini çevreleyen betonarme duvarlara sahip olup tek taraflı açıklık barındırmaktadır. Ülkemizde genel olarak projelendirmeler asansör boşluklarının merdiven iniş-çıkışlarına bakacak şekilde dizayn edildiğinden geçiş bölgesi ve merdivende takılıp düşmelerin yoğun olabileceğinden hareketle kapatılması gereken en önemli boşluk türleridir.
Çalışanlarımız gerek kat temizliklerinde açığa çıkan çöp ve molozları uzaklaştırmaya gerekse de malzeme aktarımını bu bölgeden yapmaya çalıştıklarından bu faaliyetlere engel olmak için resimde gösterildiği gibi dikey ve sağlam olarak bu boşlukların kapatılması gerekmektedir.

14691197_549688535201342_9032866377589379344_o.jpg
 
Üst