• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meslek Hastalıkları...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Meslek hastalıkları nedir? Meslek hastalığı özellikleri, Meslek hastalığı tanısı konulması ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Türkiye’de meslek hastalıkları iş yapılması esnasında, işyeri ortamı dolayısı ile belirli maruziyetler sonunda ortaya çıkan hastalıklardır. İş ile ilgili hastalıklarda, hastalığın oluşmasında ve gelişmesinde çalışma ortamı ve biçiminin önemli ölçüde etkisi söz konusudur. Çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit işlemleri yönetmeliğine göre, “Meslek Hastalıkları, sigortalının çalıştığı ya da yaptığı iş nedeniyle işin niteliğinden dolayı tekrarlanan surette ya da işin yürütüm şartları sebebiyle uğradığı geçici ya da sürekli hastalık bedensel ya da ruhsal özürlülük halleridir.”

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Meslek Hastalığında Yükümlülük Süresi

Sigortalının hastalığa neden olan işinden ayrıldığı tarih ile hastalığın meydana çıktığı tarih arasında geçecek en uzun süredir.

Meslek Hastalığı Maruziyet Süresi

Zararlı etkinin başlamasıyla, hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçmesi gereken en kısa süredir.

Meslek Hastaları İçin Yetkilendirilmiş Sağlık Hizmetleri
  • Meslek Hastalıkları hastaneleri
  • Kamu üniversite hastaneleri
  • Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastaneleridir.
Meslek Hastalıklarını tanımak, koruma, erken tanı ve tedavi, rehabilitasyon yönünden önemlidir.

Sağlık birimlerince meslek hastalığı tanısı konulması;

Meslek hastalığı için, hastalığın, klinik ve laboratuvar incelemeleri ve iş öyküsü ile ilişkilendirilmesi sonucunda yetkili olan sağlık kuruluşu tarafından “tıbbi tanı” konur. Hastalık nedeninin iş yerinde var olduğu gösterilmelidir. Tıbbi tanının, SGK tarafından onaylanması sonucunda “yasal tanı” söz konusu olur. Bu durumda hasta dosyasındaki bilgiler SGK kurumuna gönderilir ve SGK kurumu meslek hastalığı tanı Kurulu tarafından incelenip karara bağlanır.

Meslek Hastalıkları Genel Özellikleri
  • Kendine özel klinik bir tablo oluşturur
  • İyi belirlenmiş hastalık etkeni bulunmaktadır.
  • Hastalık etkeninin ya da metablitinin biyolojik ortamda bulunmuş olması söz konusudur.
  • Hastalık deneysel olarak oluşturulabilir.
  • Hastalığın o meslekte çalışanlarda görülme sıklığı oldukça yüksektir.
Meslek hastalıkları yıllar geçtikçe artış göstermektedir. Her bir işçinin karşılaşabileceği, 4 ila 12 yeni meslek hastalığı olduğu belirtilmektedir Bu oran, ülkeler arasında değişim gösterebilir.



YAYINLAYAN
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
· 4 MAYIS 2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst