• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ocak/2016’dan Sonra Iş Güvenliği “mevzuat, Değişiklik, Uygulama Ve Ceza”

Engin KONYALIGİL

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Ekim 2014
Sertifika
A Sınıfı
Firma
Sağlık Bakanlığı
OCAK/2016’DAN SONRA İŞ GÜVENLİĞİ “Mevzuat, Değişiklik, Uygulama ve Ceza”
enginkonyaligil@gmail.com

OCAK/2016 tarihi itibariyle iş güvenliği mevzuatlarında ciddi değişiklikler meydana gelecektir. Herkesin bildiği üzere iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma süreleri işyerlerinde artacaktır.Ayrıca İSG profesyonellerinin işyerlerinde geçirecekleri vakitlerde de artışa gidilecektir.

Bu iki önemli değişiklikle beraber daha spesifik alanlar olan maden ve yer altı çalışmalarında da değişiklikler söz konusu olacaktır.

İsterseniz yukarıda kısaca değinmeye çalıştığım konuları birer birer açıklayalım.

İş Güvenliği Uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalışma süreleri

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun” 38. Maddesi, Kanunun geçiş sürecinde olarak tanımladığı işletmeler( 4857 sayılı Kn. Md.81 hariç Kamu ve 50 den az çalışanı olup az tehlikelide yer alan işletmeler)hariç tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimiile çalışma zorunluluğunu getirmiştir. İşveren şayet kendi çalışanları arasında mevcut standart ve mezuniyette elamanının olması halinde isteğe bağlı kişiyle, şayet yok ise; dışarıdan hizmet alımı yaparak bu işlemleri yaptırması istenmektedir.

01.01.2016 tarihi ve sonrası için geçerli olacak değişikliğe göre İSG prosyonelelrinin sahada çalışma süreleri ve sayılarında artışa gidilmiştir.

Sahanın tozunu ve kokusunu alan birisi olarak iki farklı görüşün ağır bastığı söyleyebilirim

Birincisi, İş güvenliği uzmanına olan ihtiyacın sayısal olarak artacağı (OSGB’lerin çalışma usullerine göre değişiklik gösterebilir.)

İkincisi, uzman ve hekim ücretlerinde artışa gidilmesi ihtimaline istinaden işverenlere çıkacak faturanın artırılması.

Ben acizane kendimce bir madde daha eklemek istiyorum. Bir kere bu işten en çok karlı çıkacak olan kesim çalışan kesim. İşini hakkıyla yapan uzman arkadaşım işyerinde daha çok vakit geçirerek çalışanın hangi şartlarda çalıştığını daha rahat sentezleyebilecek. Kaldı ki sahsım fiyatlarda çok ciddi artış veya azalış olacağını da düşünmemekte.

Çünkü piyasa her zaman ticarete şu gözle bakar.

“Çok mal, yüksek indirim.”

aa.png
Yukarıda hazırladığım tablolarda da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi işyerleri ve çalışma hayatı için yeni bir dönemin başlangıcı sayılabilir.

Bu tablolara ek olarak alacağımız diğer sağlık personeli çalışma durumları ise 10-49 çalışanı bulunan işletmelerde aylık 10 dk, 50-249 arasına15 dk, 250 den fazla çalışanı bulunan işletmelere ise 20 dk hizmet yükümlülüğü devam etmektedir. Tam zamanlı hekim görevlendirilen yerlerde de diğer sağlık personeli görevlendirmezorunluluğunun olmadığını hatırlatmakta fayda var.

OCAK/2016’dan sonra 6331 sayılı Kanunun değişikliğe gittiği diğer alan: Maden ve yer altı çalışma sahası.

Maden mevzuatında yapılan değişiklikle beraber yer altı çalışmalarında özelikle grizu ve yangına elverişli kömür yataklarının olduğu alanlarda işveren,tüm çalışanlarına oksijenli ferdi kurtarıcı sağlama yükümlülüğü getirilmiştir. Kullanılacak ferdi kurtarıcılar Dünya standartlarına uygun TSE belgeli olması aranacaktır. Ayrıca işveren maden içerisinde herhangi bir acil durum esnasında çalışanlarının ferdi kurtarıcıyı rahatlıkla değiştirmesi ve doldurması için depo alanları açması gerekecektir. Mevzuatta ferdi kurtarıcının özeliklerinden ve işverenin konudaki diğer sorumluluklarından oldukça uzun ve detaylı bir şekilde bahsettiği için kısaca değinmeye çalıştım.

Madenlerde yapılan diğer değişiklik ise yer altı çalışanlarına yönelik takip sisteminin kurulmasıdır. Maalesef geçmiş dönemlerde oldukça üzücü bir şekilde tecrübe ettiğimiz üzere madenlerde yaşanan bir kazada en büyük problemin yer altında kalan çalışana ulaşma sorunu olduğu görülmüştür. Bu sebeple alınan karar gereği işveren;

Yer altında ki çalışma alanları ve acil çıkış yollarına etkin ve kullanışlı bir takip sistemi oluşturma zorunluluğu getirilmiş, sorumluluğu yerine getirmeyene de para cezası öngörmüştür.

Görüldüğü üzere Ocak/2016 dan sonra iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yapılan değişikliklerde Soma ve Ermenek maden facialarının izlenimlerini görmek mümkün. Ayrıca dolaylı olarak yaşanan diğer kazaların İSG profesyonellerinin iş sahasında daha fazla vakit geçirmesi ile çözülebileceği görüşü Kanun hazırlayıcılarımız tarafından öngörülmüş…

İnşallah; çalışan, işveren ve bu işten ekmek yiyen binlerce meslektaşım için yapılan değişiklikler ülkemizin ve piyasanın selametine olur.

Vesselam.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Engin KONYALIGİL' Alıntı:
Engin KONYALIGİLEngin bey bir konuda bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Diğer sağlık personeli bulundurma zorunluluğu sadece çok tehlikeli işyerleri için geçerlidir.Kısmi zamanlı işyeri hekimleri için tam zamanlı diğer sağlık personeli tam zamanlı işyeri hekimleri için ise diğer sağlık personeli bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır...
 
Üst