• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Rapor Alan Işçinin Ücreti Ödenir Mi?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Çalışma hayatının cevap bulamadığı konulardan birisi de, raporlu işçinin ücretinin ödenip ödenmeyeceğidir. İş hayatımızın temel yasası olarak uygulamada bulunan 4857 Sayılı İş Kanunu da açık bir şekilde bu sorunun cevabını vermemektedir. Maddelerin lafzından yorumla sonuca da tam olarak varılamamaktadır. Konuyu değerlendirerek yorumlarınıza bırakıp Yasa koyucudan bu konuda bir düzeltme beklemeye devam edeceğiz.

AYLIK MAKTU ÜCRETLE ÇALIŞMA DURUMU VE SÖZLEŞME ŞARTI
İşverenlerin, -iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla- eğer işçi aylık ücretli (Maktu Ücret) ise işçinin hastalığı durumunda Kurumdan alacağı Geçici İş Göremezlik Ödeneğini işçiden talep edip mahsup ederek işçinin aylık ücretini tam olarak ödemesi gerekmektedir (4857 sayılı İş Kanunu Madde 48). Ancak uygulamada birlik olmaması üzerine hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilebilmesi noktasında işverenin takdirine bırakılmıştır.

Dolayısıyla, işverenlerin raporlu işçiye bu sürede ücret ödeme yükümlülüğü olmadığı gibi, ücret ödenmemişse sigorta primi de yatırması söz konusu olmayacaktır. (İstirahatli Kodu ile bildirim yapılarak raporlu günlerin primleri ödenmez.)

Ayrıca not edilmesi gerekilen, ücretin ayda bir kez ödenmesinin ayrı, maktu (kanundaki ifadeyle aylık ücretli) ücretin ayrı olduğudur. Ücretin ayda bir kez ödenmesi onu maktu hale getirmez. Maktu ücretten bahsedebilmek için, istisnai bir uygulama olduğundan, yukarıda belirtildiği gibi, toplu iş sözleşmeleri, iş sözleşmesi veya çalışma şartlarıyla belirlenmiş olması gereklidir.

Ayrıca bazı işverenler iyi niyet göstergesi olarak çalışanlarının raporlu olduğu günlerde ücretlerinden kesinti yapmamaktadır. Bazı işverenler ise çalışanların raporlu olduğu günlerde ücret kesintisine gitmekte ve SGK bildirimlerinde rapor alan çalışanını “01” kodu ile bildirmektedir. Dediğimiz gibi bahsettiğimiz konu net bir mevzuat hükmü içermemekte ve uygulayıcıların inisiyatifine bırakılmaktadır.

Uygulamadaki farklılıklar nedeni ile İşçi işveren arasında uyuşmazlık çıkmaması adına, işverenlerin, bağlı bulundukları İŞKUR il müdürlüklerinden anılan durum hakkında bilgi alarak aksiyonda bulunmalarını tavsiye ediyoruz.


21 Nisan 2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst