• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ROPS ve FOPS Konusunda ne kadar bilgiliyiz?

T

testplus

ROPS ve FOPS konusunda iş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızı bilgilendirme istiyorum. Türkiye'de pek bilinen bir konu değil. Telafuzunu birçok kez duyuyoruz. Bilindiği üzere sadece düşme, devrilme testleri ile değil aynı zamanda 2006/42/EC Makina Emniyeti Yönetmeliği EK IV riskli ürün grubu 22-23. maddesinde geçen bir konu. Testlerle birlikte muayenesinin yapılması ve Avrupa Birliği onaylanmış kuruluşundan belgelendirme yapılması gerekmektedir. Kabinde kullanılan profil, sac destek saclarının testlerinin ayrıca yapılması gerekiyor.

Kısaca bilgilendirecek olursak;
ROPS (Roll-Over Protection Structures) - DKKY (Devrilmeye Karşı Koruyucu Yapılar)

Ttraktörler, iş makinaları, forkliftlerde kullanılan kabinler için düşmeye ve devrilmeye karşı alınacak tedbirler 2006/42/EC Makina Emniyeti Yönetmeliği temel sağlık güvenlik gerekliliklerinde ve ilgili ürün standartında belirtilmiştir.
ROPS ve FOPS ürün grubu 2006/42/EC Makina Emniyeti Yönetmeliği EK 4 Madde 22/23 bendinde riskli ürün olarak belirtilmiştir.
ISO 3471:2008 ROPS for Ağır İş Makinaları: İnşaat ve kazı makinaları-Devrilmeye karşı koruyucu yapılar-Laboratuvar deneyleri ve performans kuralları (ROPS) inşaat ve kazı makinalarında kullanılan kabinler için kabin üzerine laboratuvar ortamında ilgili standarta göre yük uygulanır.

FOPS (Falling Object Protective Structures) -DKKY-(Düşen Cisimlere Karşı Koruyucu Yapılar)

ISO 3449:2005 FOPS Ağır İş Makinaları:
İş makinalarında kullanılan kabinlerin düşen nesnelere karşı performansının kontrol edildiği bir yöntemdir.(FOPS) ISO 6165 belirtilen iş makinası grupları için gereklidir. Aynı zamanda FOPS ataşmanı olan iş makinaları, forklif, traktör, yükleyici, dozer makine grupları içinde uygulanması gerekmektedir. FOPS testleri ve belgelendirmesi asfalt kompaktörleri, eksavatörler , kar kazıcılar , boru döşeme makinaları ve 15 KW güce kadar olan ekstra yolcu koltuğu bulunan iş makinaları için uygulanabilir değildir.
Level I FOPS Testleri
Ufak objelerden(tuğla, küçük beton parçaları, el aletleri) korunma için darbe testi, daha çok otoyol bakım, inşaat alanlarında kullanılan araçlar için gereklidir.
Level II FOPS Testleri
Büyük objelerden (ağaç, kaya ) korunma için darbe testi büyük kazı alanlarında, madenlerde vs yerlerde çalışan iş makinaları için gereklidir.

Detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Düşmeye Karşı Koruyucu Yapılar ifadesi yerine düşen cisimlere karşı koruyucu yapılar ifadesi daha doğru olur .Piyasada araç üstü vinçlerde araç üstü vinçlerin bir kısmında kabin yok (dolayısı ile ROPS-FOPS da yok)sıkıntılardan biri de bu
 
Ersin Bey
Düzeltme için teşekkür ederim. Birçok uzak doğu menşeli iş makinasında kabinler ROPS FOPS standartlarına uygun değil. Aracın ağırlığına göre ilgili standartlarda belirtilen formülayonla hesaplanan kuvvetler ile ROPS dikey, diagonal ve yatay testleri, FOPS'ta ise aracın çalışacağı çalışma alanının risk durumuna göre seviye1 ve seviye 2 test yükleri ile kabine yapılan darbe testlerin raporlarının görülmesi gerekiyor.
 
Üst