• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sigara Bırakmanın 8 Püf Noktası, Çocuğunuz Sigara Içiyor

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Sigara Bırakmanın 8 Püf Noktası, Çocuğunuz Sigara İçiyor...
12 Ağustos 2015

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Bu yazı strateji, kontrol listesi ve sık sorulan bazı sorularla ilgili olacaktır.
Çoğu kişi ben evde sigara içmiyorum. Böylelikle çocuğum sigaradan zarar görmüyor diye düşünür. Ancak gerçek öyle değildir. Nikotin uçucudur ve üzerinize sinen nikotin evde çocuğunuzu etkiler. Kanıtlanmıştır. Nikotin aynı zamanda DNA kırıcı yani genetiği etkiler. Sigara nedeniyle ortalama 7-22 yıl kaybediliyor.

Bırakma gününe hazırlık:

Neden sigara içiyorum, hangi durumlarda sigara içiyorum ve neden sigarayı bırakmak istiyorum konulu bir sayfalık kompozisyon yazın. Kendinize sigara bırakmış bir kişi olarak bir sembol seçin. Her sabah bunları bir kez okuyun. Bilginin davranışa dönüşmesi için sekiz hafta gerekir.

Karar verdikten sonra 1 hafta içinde bırakın. Sakın sonraya bırakmayın. Bırakma tarihine kadar azaltmaya çalışmayın.

Evinizi temizleyin. Odalarınız kokuyorsa boyatın.

Parfümünüzü değiştirebilirsiniz.

Diş bakımınızı yaptırın. Sigarasız yaşama temiz dişlerle başlayın.
Günlük tutun.

Aile ve arkadaşlarınıza kararınızı açıklayın ve destek isteyin. Özellikle ilk üç hafta sinirli olabileceğinizi ve bunun nikotin yüzünden olduğunu belirtin. Şunu da aklınızda bulundurun arkadaşlarınız sizi kıskanır ve başlamanız için size devamlı sigara tutar. ”Tek bir sigara” dönüş demektir. Büyük hatadır.

Spor ve hobinizle daha fazla vakit geçirin. Egzersiz 20 dakika yapıldığında endorfin salgılanmaya başlar. Yani hem mutlu olursunuz hem kaslarınızı korursunuz hem de kilo alımınız azalır.

Taktik:

Üç dakika bekle (DUR komutu yerine geçer) ve onun yerine su iç, egzersiz yap, solunum hareketleri ve doğru beslenme yapmak gerekir. Bu şiddetli sigara isteği olduğundaki erteleme taktiğidir.

Dörde kadar (say) nefes al, sekize kadar nefes vererek solunum kontrolü yap

Derin gevşeme yapın. Koldan bacağa kadar her kasınızın kasılıp gevşediğini hissedin.

KONTROL LİSTESİ

1.Bir daha içinde nikotin olan hiç bir şey kullanmayacaksınız.

  1. Vazgeçtiğiniz hiç bir şey yok. Sigara ne gerçek bir zevk ne de gerçek bir destektir.
  2. Sigaradan vazgeçemeyecek tiryaki yoktur. Siz de bırakacaksınız.
  3. Kararınızın doğruluğuna inandıktan sonra kuşku duyup kendinize eziyet etmeyin.
  4. Sigarayı düşünmekten korkmayın, sürekli düşünüyorsanız da merak etmeyin. Yalnız bundan sonra “yaşasın, artık sigara içmiyorum “ diye düşünün.
  5. Sigaranın yerine başka bir şey kullanmayın.
Sigaralarınızı saklamayın. Tiryakilerle birlikte olmaktan kaçınmayın. Sigara içmiyorsunuz diye yaşam tarzınızı değiştirmeyin.

  1. O anın gelmesini beklemeyin. Hiç bir şey olmamış gibi yaşamınıza devam edin. Güzel günlerin tadını çıkarın.
SİGARAYI BIRAKINCA HAYATIM ÇEKİLMEZ OLUR

Sürekli öksürük, devamlı baş ağrısı, alnınızın ortasına doğru yükselen sabit damar atışı, beyin kanaması, sigaranın tadı ve kokusundan nefret etme, sigarayı bırakma girişimlerinde perişan olurken hala sigarasız yaşam çekilmez denilebilir mi?

STRES

Günlük hayatın getirdiği küçük veya büyük stresler sigara olsa da olmasa da vardır. Sigara içenlerde ayrıca sigara özleminin, yoksunluğun getirdiği stres vardır. Bu özlemi kişi giderince üzerindeki toplam stresin bir kısmı gider ve biraz rahatlar. Fakat sigara özlemi biraz sonra yeniden gerginlik yaratacaktır. Sigara bu şekilde yıllar geçtikçe kişinin enerjisini ve cesaretini çalar. O cesaretinizi çaldıkça siz sigaranın tam tersini yaptığını sanırsınız. Tiryakiler akşam bir yere giderken sigaralarının bitmesinden korkup paniğe kapılırlar. Buna hepimiz tanık olmuşuzdur. Sigara sinirlerinizi gevşetmek yerine yıpratır. Sigarayı bırakmanın en büyük kazançlarından biri geleceğe ve kendinize olan güvenin geri gelmesidir.

CAN SIKINTISI

Sigarayla ilgili bir başka yanılgı da can sıkıntısına iyi geldiğidir. Sigara içerken sürekli ”ben sigara içiyorum” demezsiniz. O ancak uzun süre sigarasız kaldıktan sonra hissedilir. Sigara aslında dolaylı yoldan can sıkıntısını arttırır. Çünkü sigara insanı zamanla uyuşuk bir hale getirir. Sigara içenler enerji veren aktivitelere zaman ayırmak yerine can sıkıntısı içinde oturup sigara özlemini giderirler.

KONSANTRASYON

Konsantrasyonu arttırmadığı gibi yok bile eder. Çünkü bir süre sonra sigara özlemi başlar, tiryaki daha çok sigara içer ve sorun artar. Konsantrasyonu azaltan başka bir etmense zamanla vucudumuza daha az oksijen gitmesidir. Birçok zorunlu durumda sigarasız yapabilmişizdir. Bir tiryaki sigaraya hiç bir zaman toz kondurmaz. “sigarayı bırakır bırakmaz yaşamında ters giden her şeyin sigara içmemesinden kaynaklandığına inanır”. Bir sigara içebilseydim sorunum çözülürdü diye düşünür. Sorun nikotin eksikliğinden ve yarattığı güvensizlikten kaynaklanıyor.

KİLO ALIMI

Bir yılda ortalama 5 kilo alınıyor. Bu daha sonra verilebilir. Sigaranın getirdiği kötü koku, sararmış dişler, çamaşırların kokması, cildin buruşması dış görünüm açısından daha iyi değildir.

RAHATLAMA

Düğün, parti, kağıt oyunu, arkadaş buluşmalarında sigara özlemini gidermek için fazla içilir. Kan basıncını, kalp atımını arttırır. Yoksunluk insanı rahatlatmaz. Özel olan sigara değil yaşanan olaylardır. Sigara gereksiniminden kurtulunca bu tür olaylardan daha çok zevk alacağız.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üst