• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sigortasız Çalıştırılan Nereye Başvurmalı?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Sigortasız çalıştırılan nereye başvurmalı?
01 Eylül 2015

Soru; Bir tekstil atölyesinde iki yol boyunca ustabaşı olarak çalıştım. Bu sırada sigortamı yaptılar ama asgari ücretten yapmış patron. Ben 1700 Lira alıyordum. Şimdi beni işten çıkarttı, son maaşımı vermedi, kıdem tazminatı da vermedi. Nereye şikâyet etmem lazım? ”

Sizin gibi çalışanların çalışma yaşamındaki sorunları bir değil bin: Sigortasız çalıştırılan da var, ücreti tam ve zamanında ödenmeyen de; kıdem tazminatını alamayan da var iş sağlığı ve güvenliği ihmal edilen de…

Bu tür sıkıntılar yaşayan çalışanlar nereye başvuracaklarını, nereden yardım alabileceklerini pek bilmiyorlar…

Zira, Çalışma hayatı bir bütün olmasına karşın ne yazık ki ülkemizde çalışma yaşamının denetim ve idaresi bölünmüş durumda…

Verilmeyen haklarınızı almak için ne yapmalısınız, mağdur olan çalışanların her bir mağduriyet türüne göre nereye başvurması gerekiyor, hakkını nasıl arayabilir? Ayrıntılı olarak açıklayalım..

ALO 170 En Hızlı Yöntem

İhbar veya şikâyette bulunmanın en hızlı yolu ücretsiz arayabileceğiniz ALO 170 hattı.

ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Hakkına ihbar ve şikâyetleriniz yapabilir, telefonda alacağınız takip numarası ile şikâyetiniz hakkında ayni şekilde ALO 170 hattı üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Eğer şikâyetinizin sonucunda yapılan denetimle ilgili bilgi almak isterseniz de, denetim sonucunda SGK veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı size yazılı olarak bilgi verecektir.

ALO 170 yanında Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) hattının ALO 150 numarasını arayarak da şikâyetlerinizi bildirmeniz mümkün.

Hem ALO 170 hem de ALO 150 hattını aradığınızda isim ve kimlik bilgilerinizin gizli kalmasını talep etme hakkınız da bulunuyor…

Dilekçelerde Neler Belirtilmeli?

Çalışma yaşamında yaşadığınız sorunları şikâyet etmenin ikinci yolu ise SGK veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dilekçe vermek…

Peki, yazacağınız dilekçelerde nelere dikkat etmelisiniz?

Sigortasız çalışma ile ilgili dilekçe ile yaptığınız şikâyetlerde işten çıkmadıysanız bunu belirtmeniz önemli. Zira halen çalışıyorsanız SGK Denetmenleri buna göre işyerinize gelip denetim yapacak. Keza Denetmenlerin işyerinde sizi bulabilmesi için gece mesaisi gibi farklı zamanlarda çalışıyorsanız bunu da dilekçede belirtmeniz yararlı olacak.

Eğer işten çıktıysanız veya çıkarıldıysanız sigortasız çalıştırıldığınız dönem ile ilgili resmi evrağınız varsa bunu muhakkak belirtmeniz yararınızı olacak. Ücretinizi banka üzerinden aldıysanız bunu da belirtmelisiniz.

Dilekçelerinizi Nereye Vermelisiniz?

Çalışma yaşamında yaşadığınız sorunları anlatan dilekçelerinizin okunaklı, kimlik ve adres bilgilerinin tam olarak doldurulmuş ve imzalı olmasına dikkat etmek gerekiyor.

İsminizi belirtmekten çekinmeyiniz, zira SGK Denetmeni/Müfettişi denetim yaparken isminizi gizli tutacaktır.

Şikâyet dilekçelerinin işyerinin bağlı bulunduğu SGK Merkez müdürlüklerinde bulunan işyeri tescil servislerine, işyeri aylık prim ve hizmet servislerine (işveren servislerine) ya da halkla ilişkiler servisine verilmesi gerekiyor…

Tabii başvurmak istediğiniz sorununuz Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne (yani İŞKUR İl Müdürlüğünün) görev alanına giriyor ise bu kez de bu kuruma başvurmanız gerekiyor…

Nereye Başvurmak Gerekiyor?

Peki, iş yaşamındaki şikâyetlerinizin hangisine SGK hangisine İŞ-KUR bakıyor?

Vatandaşların işyeriyle ilgili veya işverenleri hakkında yapacakları şikâyetleri, konusuna göre Sosyal Güvenlik Kurumunu veya İŞKUR Bölge Müdürlüklerini ilgilendirmekte.

Öncelikle SGK’ya başvurulması gereken halleri sırasıyla sayalım:

Sigortasız çalıştırılıyor iseniz SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine ve SGK İl Müdürlüklerine başvurmalısınız.

Daha fazla ücret almanıza karşın SGK’ya asgari ücretten bildiriliyorum diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Çalışmadığım bir işyerinden sigortalı bildiriliyor iseniz SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız. Keza, yine çalışmadığım halde SGK’ya çalışma bildirimi yapılıyor diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Son olarak da, SGK hizmet dökümünüze baktığınızda giriş-çıkış görüyorsanız ve habersiz giriş-çıkışım yapılıyor diyorsanız SGK Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalısınız.

Kıdem Tazminatı İçin İŞKUR’a Başvurmak Gerek

Peki, hangi hallerde İŞKUR İl Müdürlüğüne başvurmanız ve dilekçe vermeniz gerekiyor:

Haksız yere iş akdim feshedildi, haksız olarak işten çıkartıldım diyorsanız; Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Kıdem ve/veya ihbar tazminatım verilmedi diyorsanız, Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Fazla mesai ücretim ödenmiyor, ücretim geç veriliyor veya verilmiyor diyorsanız; Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Yıllık izin, resmi tatil izni gibi konularda sorun yaşıyorum diyorsanız, Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Çalışırken iş sağlığı ve güvenliğinize dikkat edilmiyor ise, yine işyerinizin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvuracaksınız başvurmanız gerekiyor.

Belirtilen bu hallerde İŞKUR Müfettişleri veya İş Müfettişleri inceleme yapıyor, mağduriyetinizi giderilmesine çalışıyor.
 
Üst