• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Sonsuz kimyasallar (pfas)

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) per- ve polifloroalkil maddeleri (PFAS) ve bunların çevre üzerindeki etkilerini ele almak için çeşitli adımlar atmaktadır. İşletmelerin ve çevre profesyonellerinin PFAS ve bunların neden olduğu sağlık ve güvenlik tehlikelerini azaltmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir.
1681728394292.png
PFAS'ın tanımlanması
EPA'ya göre, PFAS yaygın olarak kullanılan, uzun ömürlü kimyasallardır ve bileşenleri zaman içinde çok yavaş parçalanır. Birçok PFAS dünyanın her yerinde hayvanların ve insanların kanında bulunur ve çeşitli gıda ürünlerinde ve doğada düşük seviyelerde bulunur. Bunun nedeni yaygın kullanımları ve çevrede kalıcı olmalarıdır.

PFAS, ülke ve dünya genelindeki yerlerde su, hava, balık ve toprakta bulunabilir ve farklı tüketici, ticari ve endüstriyel ürünlerde bulunan binlerce PFAS kimyasalı vardır. Bu durum, potansiyel insan sağlığı ve çevresel risklerin incelenmesini ve değerlendirilmesini zorlaştırmaktadır.

Ancak bilimsel çalışmalar, çevredeki bazı PFAS'lara maruz kalmanın insanlarda ve hayvanlarda zararlı sağlık etkileriyle bağlantılı olabileceğini göstermiştir. EPA, PFAS hakkında hala sahip oldukları soruları yanıtlamak için ülke çapında araştırmacılar ve iş ortakları istihdam etmiştir. Bu sorular arasında havamızdaki, suyumuzdaki, toprağımızdaki, balıklarımızdaki ve vahşi yaşamımızdaki PFAS'ların nasıl daha iyi ve daha verimli bir şekilde tespit edilip ölçülebileceği, kaç kişinin maruz kaldığı ve bu PFAS'ların insanlar ve çevre için ne kadar zararlı olduğu ve PFAS'ların nasıl yönetilip bertaraf edileceği ve içme suyundan nasıl uzaklaştırılacağı yer almaktadır.

PFAS'a Maruz Kalma
EPA'ya göre PFAS'a maruz kalma, PFAS'ın artık su, toprak, hava, gıda ve ev ve işyerlerindeki malzemelerde bulunabilmesi nedeniyle bir sorundur. Kamuya ait içme suyu sistemleri ve özel içme suyu kuyuları da dahil olmak üzere içme suyunda, çöp sahaları, atık sahaları ve tehlikeli atık sahalarındaki toprak ve suda ve sıvı bazlı yangınları söndürmek için kullanılan yangın söndürme köpüğünde bulunabilirler.

PFAS ayrıca krom kaplama, elektronik ve bazı tekstil ve kağıt üreticileri gibi PFAS kullanan imalat veya kimyasal üretim tesislerinde de mevcuttur. PFAS ile kirlenmiş sulardan yakalanan balıklar ve PFAS'a maruz kalan çiftlik hayvanlarından elde edilen süt ürünleri gibi gıdalar ve yağa dayanıklı kağıt, fast food kapları ve ambalajları ve mikrodalga patlamış mısır poşetleri, pizza kutuları ve şeker ambalajları gibi gıda ambalajlarının tümü PFAS içerebilir. Son olarak, ev ürünleri ve tozu, şampuan, diş ipi ve kozmetik gibi kişisel bakım ürünleri ve atık su arıtma tesislerinden gelen gübre gibi biyokatıların hepsinde PFAS bulunabilir.

EPA, CDC tarafından yapılan anketlere göre, yaygın üretim ve kullanımları ve çevrede hareket etme ve kalıcı olma yetenekleri nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu insanın bazı PFAS'lara maruz kaldığını söylüyor. Bilinen maruziyetlerin çoğu nispeten düşüktür, ancak bazıları yüksektir, özellikle de maruziyet uzun zaman dilimlerinde konsantre bir kaynaktan geliyorsa. Bazı PFAS kimyasalları zaman içinde vücutta birikebilir. Mevcut araştırmalara göre, insanlar PFAS'a şu yollarla maruz kalabilir:
  • İtfaiyecilik veya kimyasal üretim ve işleme gibi işlerde çalışmak
  • PFAS ile kirlenmiş içme suyu
  • Balık gibi PFAS içerebilecek belirli gıdaları tüketmek
  • Kirlenmiş toprak veya tozun yutulması
  • PFAS içeren hava solumak
  • PFAS ile üretilmiş veya PFAS içeren malzemelerle paketlenmiş ürünlerin kullanılması
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'ne (NIOSH) göre, özellikle çalışanlar halkın maruz kalabileceğinden farklı şekillerde maruz kalabilir. Çalışanlar konsantre ürünlere dokunarak veya işyerlerindeki havadaki PFAS'ı soluyarak PFAS ile temas edebilirler. Bazı çalışanlar, sektörlerine, mesleklerine ve iş faaliyetlerine bağlı olarak diğerlerinden daha yüksek maruziyet seviyelerine sahip olacaktır.

EPA, PFAS'ın maruz kalma miktarına bağlı olarak farklı düzeylerde olumsuz sağlık etkilerine neden olabileceğini söylüyor. Çalışmalar, belirli PFAS seviyelerine maruz kalmanın hamile kadınlarda doğurganlığın azalması ve yüksek tansiyonun artması, çocuklarda gelişimsel etkiler veya gecikmeler, bazı kanser risklerinin artması, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin azalması, doğal hormonlarla etkileşim ve kolesterol ve obezite riskinin artması gibi üreme etkilerine yol açabileceğini göstermiştir.

Yetişkinler, PFAS üreten veya işleyen sanayi işçileri veya PFAS üreten tesislerin yakınında yaşayan veya rekreasyon yapan insanlar gibi işlerinden veya yaşadıkları yerlerden daha fazla maruz kalabilirler. Hamile ve emziren kadınlar ortalama bir insandan daha fazla su içme eğilimindedir, bu nedenle içme sularında PFAS mevcutsa diğerlerinden daha yüksek PFAS maruziyetine sahip olabilirler.

Çocuklar hala gelişmektedir, yani PFAS'ın zararlı etkilerine karşı daha hassas olabilirler. Çocuklar ayrıca daha fazla su içtikleri, daha fazla yemek yedikleri ve vücut ağırlıkları başına daha fazla hava soludukları ve küçük çocuklar yerde emekledikleri ve ağızlarına bir şeyler koydukları için yetişkinlerden daha fazla PFAS'a maruz kalabilirler.

Ayrıca, kanında PFAS bulunan annelerin anne sütü ve PFAS içeren suyla yapılan mamalar bebekleri PFAS'a maruz bırakabilir ve hamilelik sırasında çocukların rahimde maruz kalması mümkün olabilir.

Riski azaltmaya yönelik eylemler
EPA'ya göre, bireyler PFAS maruziyetini azaltmak için çalışanlar için de geçerli olabilecek birkaç adım atabilir. İlk adım, bölgedeki içme suyunda PFAS olup olmadığını anlamaktır. Bu, PFAS'ı nasıl ele alıyor olabileceklerini öğrenmek ve suyu test etmelerini veya önceki test sonuçları hakkında bilgi vermelerini istemek için yerel su hizmeti kuruluşuyla iletişime geçerek yapılabilir.

Bazı kamu içme suyu sistemleri bu bilgilere sahip değildir, ancak EPA tarafından geliştirilen test yöntemleriyle devlet onaylı bir laboratuvar kullanarak bağımsız olarak test yapmak mümkündür. Bağımsız test sonuçları, eyaletin içme suyundaki güvenli PFAS seviyelerine ilişkin standartlarıyla karşılaştırılmalıdır. Belirli bir eyaletin standartları yoksa, sonuçlar EPA'nın belirli PFAS'lar için Sağlık Tavsiyesi seviyeleriyle karşılaştırılmalıdır.

İçme suyundaki PFAS seviyeleri ile ilgili endişeler devam ediyorsa, eyalet çevre koruma ajansı veya sağlık departmanı ve yerel su idaresi ile iletişime geçerek ne gibi önlemler önerdiklerini öğrenin. Ayrıca, sudaki PFAS seviyelerini düşürmek için sertifikalı ev içi su arıtmaları veya filtreleri kurmayı düşünün.

Tüketici ürünleri açısından, bazı PFAS'ların ticaretten çıkarılmasına yönelik son çabalar maruz kalma olasılığını azaltmış olsa da, hala PFAS içeren bazı ürünler ve iç mekan havası veya tozu bulunmaktadır.

OSHA, PFAS için belirli standartlar belirlememiş olsa da, işyerindeki riski azaltmak için, işverenler PFAS içerenlere daha güvenli alternatifler olan ürün ve ekipmanları seçebilir ve çalışanların PFAS etrafında çalışırken kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanmasını sağlayabilir. PFAS işyerinde tehlikeye neden olan kimyasallar olduğundan, işverenler bu konuyla ilgilenmek için OSHA'nın tehlike iletişimi (HAZCOM) standardına ve kimyasal tehlike standardına da başvurabilir.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst