• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Telefon Ve Bilgisayar Kullanımında Buna Dikkat!

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Telefon ve Bilgisayar kullanımında buna dikkat!
28-09-2015
6157691be62d710bdcf7dcfc9d865135-630x320.jpg


Çok bilmeli, az konuşmalı, her soruya cevap verilmemelidir. – Martine Luther

Mobil cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların etkisi, uzun süre başa yakın tutulduğunda daha etkili oluyor, görüşmelerin kulaklıkla yapılması sağlığa zararı azaltıyor.

Cep telefonuyla kulaklıkla konuşun uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, mobil cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların etkisinin, görüşme esnasında ve uzun süre başa yakın tutulması durumunda ortaya çıktığına işaret ederek, “Özellikle uzun görüşmelerde kablolu veya bluetooth kulaklık kullanılmasının bu etkiyi azaltıyor” dedi.

Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 72 milyondan fazla mobil telefon abonesinin bulunduğunu anımsatarak, mobil telefonlar başta olmak üzere elektronik haberleşme cihazlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaması için gereken tedbirleri almak için çalıştıklarını söyledi.

Piyasada standartlarına uygun olmayan mobil telefonlar başta olmak üzere elektronik haberleşme cihazlarının bulundurulmaması veya vatandaşlar tarafından kullanılmaması için gereken bütün tedbirleri aldıklarını dile getiren Sayan, Türkiye’de piyasada satılan cep telefonları, kablosuz telefonlar, telsizler, kablosuz haberleşme cihazları, sabit telefonlar ve modemler gibi elektronik haberleşme cihazlarının uluslararası standartlara uygunluğunun BTK tarafından denetlendiğini anlattı.

Sayan, BTK Piyasa Gözetim Laboratuvarı’nda söz konusu cihazların, uzman laboratuvar çalışanları tarafından test edildiğini, uluslararası standartlara uygun bulunmayan cihazlar hakkında kanunda sayılı çeşitli müeyyidelerin uygulanabildiğini ifade etti.

Sağlığınız için kulaklık kullanın

Mobil cihazlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların etkisinin, özellikle görüşme esnasında ve uzun süre başa yakın tutulması durumunda ortaya çıktığına dikkati çeken Sayan, özellikle uzun görüşmelerde kablolu veya bluetooth kulaklık kullanılmasının bu etkiyi azalttığını kaydetti.

Sayan, mobil cihazların, görüşme için arama tuşuna basıldığında baz istasyonuyla iletişim kurmak için daha yüksek güç harcadığından ve görüşme başladıktan sonra daha düşük ve stabil bir çıkış gücüyle çalıştığından, arama tuşuna basılır basılmaz kulağa götürülmesi yerine aranan tarafın telefonu açmasıyla cihazın kulağa götürülmesinin elektromanyetik dalgaların etkisini nispeten azalttığını vurgulayarak, “Örneğin, mobil cihazlarımızla arama yapılırken, ilk esnada baz istasyonuyla kurulan iletişim süresince cihazlarımızdan EMR ekipmanıyla yapılan ölçümlerde 15 volt/metre güç çıkışı görülmektedir. Bu oran çağrı kurulumuyla birlikte azalmaktadır” diye konuştu.

Aramalarda telefona bağlantı kurulma anının en yüksek değere ulaştığı an olduğunu vurgulayan Sayan, karşıdan “alo” sesi alındıktan sonra telefonun kulağa götürülmesi durumunda yaklaşık 15’te bir oranında daha az elektromanyetik alana maruz kalındığına dikkati çekti.

Laptopu dizinizde tutarak çalışmayın

Bataryası ısınan laptop gibi cihazların uzun süre dizde tutulmaması uyarısında bulunan Sayan, olası batarya problemlerinde insan sağlığına zarar gelmemesi için bu önlemin alınmasını istedi.

Alınan ürünün CE işaretinin mutlaka kontrol edilmesi, fatura ve garanti belgelerinin atılmaması gerektiğini dile getiren Sayan, “Üreticilerin, piyasaya sadece teknik düzenlemelere uygun ve güvenli ürünleri arz etmek zorundadır. Teknik düzenlemelere uygun ürünlerin güvenli olduğu kabul edilir. Elektronik haberleşme cihazlarında CE işareti sizin güvenliğinizi taahhüt etmektedir. Cihaz kutusu içinde imalatçının cihazın teknik düzenlemelere uygun olarak üretildiğini belirten imzalı beyanının (uygunluk beyanı) bulunması gerekmektedir. Cihazın faturasının ve garanti belgesinin muhafaza edilmesi yararınıza olacak” diye konuştu.

Cep Telefonu ile şarjdayken konuşmayın

Mobil cihazların şarjı esnasında oluşabilecek yıldırım düşmesi gibi doğa olaylarının şebeke üzerinden şarj aletlerine ve oradan da cihaz vasıtasıyla kullanıcılara geçebileceğini anlatan Sayan, bu durumun hayati sonuçlar doğurabileceğinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Sayan, söz konusu durumların önüne geçmek için cihazların şarjdayken kullanılmamasını istedi.

Sayan, benzer şekilde dizüstü bilgisayarların da şarj esnasında bireylerin dizinde olmamasının sağlık açısından faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


AA
 
Üst