• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Tuvalette Sigara Içilmesi Hakkındaki Karar

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Yargıtay, mahkeme kararını bozdu: Tuvalette sigara içmek işten atılma nedeni



Yasak olmasına rağmen işyerinin tuvaletinde sigara içtiği gerekçesiyle işten çıkarılan işçi için tazminat ve işe iadeye hükmeden yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, ‘işçinin kendi isteği ve savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi…’ nedeniyle işten atma kararını yerinde buldu.

sigara.jpg

Fotoğraf: Reuters

AA’nın haberine göre dava süreci şöyle seyretti:

Manisa’da bir montaj işçisi, 7,5 yıldır çalıştığı işyerinin tuvaletinde sigara içtiği için ‘işini savsadığı, işin güvenliğini tehlikeye düşürdüğü’ gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldı. İşçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Manisa 1. İş Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, davalı şirket avukatları, işçinin 7,5 yıldır çalıştığı işyerinde sigara içilmesine ilişkin getirilen kural ve düzenlemeleri iyi bildiğini, iş yerinde kantin dışında tüm alanlarda sigara içmenin yasak olduğu hususunun işe giriş eğitimleri ve periyodik tekrarlanan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimlerde tüm çalışanlara bildirildiğini ve uyarı levhalarıyla hatırlatıldığını belirtti.

İyi söndürülmemiş her izmaritin iş yerinde yangına yol açma riskinin olduğunu, davacının tuvalette sigara içtiğini, şirketin iş sağlığı ve güvenliği uzmanının bizzat gördüğünü ve tutanak düzenlediğini anlatan avukatlar, işçinin savunmasının alındığını, ardından da ‘işyeri kurallarını ve yasalarla getirilen düzenlemeleri açıkça ihlal ettiği ve iş yerinde güvenliği tehlikeye düşürdüğü’ gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı sebeple derhal ve tazminatsız feshedildiğini anlattı. Avukatlar, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Manisa 1. İş mahkemesi ise yapılan yargılama sonunda, feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, işçinin çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok dört aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verdi.

Yargıtay bozdu
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, işverenin işyerinde sigara yasağına ilişkin uyarıları tuvalet dahil işyerinin dört bir yanına uyarıcı yazı ve levhalarla astığı, kapalı mekanlarda sigara içmenin aynı zamanda bir yasa ihlali olduğunun herkes tarafından bilindiği vurgulandı.

Kararda ayrıca işveren ile işçinin üyesi olduğu işçi sendikası arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde, ‘Sigara içilmez’ işareti bulunan yerlerde sigara içmenin, kibrit ve çakmak kullanmanın, bunlara sigara, ateş, yanıcı ve parlayıcı maddeyle girmenin işten çıkarma sebebi olarak belirtildi.

Kararda, şu ifadeler kullanıldı: “Bu sebeple mahkeme gerekçesinde belirtildiği üzere tek başına sigara içilen yerin tuvalet olması, tuvaletlerin fayanslarla kaplı oluşu gibi gerekçelere dayanılarak davacının işe iadesi yönünde hüküm kurulması hatalıdır. Üstelik, iş sağlığı ve güvenliği uzmanının beyanlarından da anlaşılacağı üzere tuvaletin üretim alanlarına yakın mesafede bulunması ve etrafta bulunan maddelerin yanıcı nitelikte olması hususları göz önünde bulundurulduğunda, sigara içilmesinin tüm iş yeri ve iş güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı kabul edilmelidir. Bu sebeplerle, somut olay bakımından işverenin, işçinin sözleşmesini İş Kanununun 28. maddesinin ikinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ‘işçinin kendi isteği ve savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi…’ nedenine dayanılarak haklı sebeple feshettiğinin kabulü gerekir.”
 
Üst