• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yangın Eğitimini Iş Güvenliği Uzmanı Verebilir Mi?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
fire-fighters-800x445.jpg


Soru: Merhaba Recep Bey, “İşyerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” gereği işyerlerinde Yangınla mücadele ve Arama-kurtarma-Tahliye konularında destek elemanı görevlendirilmesi gerekmekte.Yangınla mücadele konusunda İtfaiyeden eğitim almaktayız. Eğitimin konuları içinde arama,kurtarma,tahliye konuları çok detaya girmeden basitçe anlatılmaktadır. İtfaiyeden yangın eğitimi almış çalışanları az tehlikeli bir işyerinde Arama-Kurtarma-Tahliye ekibinde görevlendirmek doğru olur mu? Yoksa arama-kurtarma-tahliye ekibi için Akut, afad gibi kurumlardan eğitim alıp görevlendirme yapmak mı doğru olur? Saygılarımla.

Cevap: İyi günler bilindiği gibi İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİ kapsamında(madde 11) işyerlerinde “Yangınla mücadele konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak”görevlendirilmesi gerekmektedir. Acil durum yönetmeliğinde destek personeline verilmesi gereken eğitimle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Yalnız genel itibariyle Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinin hükümlerinin dikkate alınacağı açıktır. BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİĞİNİN 130’uncu maddesinde “Bünyesinde özel itfaiye birimi bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlar ile diğer yapı, bina ve işletmelerde itfaiye birimi personelinin eğitimi, kendi imkânları ile kendi kuruluşlarınca, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatından yararlanılarak yapılır. Bu kuruluşlar, ilgili mevzuatına uygun şekilde yangın eğitimi veren özel okul, kurs ve dershanelerden eğitim hizmeti alabilirler” ibaresi yer almaktadır. Hükmü özetlemek gerekirse işyerlerini yangın eğitimini dışarıdan alabileceği gibi bu eğitimi kendileri de verebileceği dile getirilmiştir. Her ne kadar yürürlükte olmasa da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü madde 133’e baktığımızda “Özel itfaiye teşkilatı bulunmayan işyerlerinde, bekçiler ile çalışanlar arasından yeteri kadar yardımcılar seçilerek bir yangın söndürme ekibi kurulacak ve bu ekip personeline, yangın halinde yapacakları görevler gösterilecek ve yangına karşı savunma eğitimi yapılacak, ayrıca hangi söndürme cihaz ve aletlerinin, hangi çeşit yangına karşı kullanılacağı da öğretilecektir.” hükmünü görmekteyiz. Tüzükte de görüldüğü gibi yangın eğitimi imkanlar dahilinde işyeri tarafından verilebilir. Bu noktada mevzuatta her hangi bir şekilde bir zorunluluk bulunmamaktadır. iş güvenliği uzmanı veya başka bir kişi konu hakkında yetkin olduğu sürece söz konusu eğitimi verebilir. Burada esas olan eğitimin farkındalık yaratması ve amacına hizmet etmesidir. Sorunuza gelince kanaatimce itfaiyeden alınan eğitim yeterlidir. Hatta sizin konu hakkında gerekli eğitimleri almanız durumun da siz bile verebilirsiniz.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst