• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yıldırım Ile Şimşek Arasındaki Fark?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Zamanla gökyüzündeki bulutlarda elektriksel yüklerin ayrılması ile bu kutuplaşma bulutlar arasında bir potansiyel farkı meydana getirir. Bu potansiyel fark havanın delinme gerilimi olan 5kV/cm’yi aşabilecek duruma geldiğinde delinme gerçekleşir ve hava içerisinde iletken bir koridor oluşur.

%C5%9Fim%C5%9Fek1-300x197.jpg

Bulutlar ve Yer Arasındaki Kutuplaşmalar

Bulutlar arası elektriksel boşalmalar “şimşek” , bulutlar ile yer arasında olan elektriksel boşalmalar ise “yıldırım” olarak adlandırılır. Çoğu insan şimşek ile yıldırım arasındaki farkı tam olarak bilmediği için karıştırırlar. İnsanlar için tehlikeli olanı yıldırımlardır. Çünkü boşalma yeryüzüne doğru gerçekleşir. Yıldırımın sıcaklığı 30 000 santigrat dereceye çıkabilir.

Gök gürültüsü ile yıldırım veya şimşek aynı anda oluşur. Ancak biz önce elektriksel boşalmanın meydana getirdiği ışığı önce görürüz, ses daha sonra duyulur. Bunun da sebebi ses hızının 340 m/s ; ışık hızının ise 300milyon m/s olmasından dolayıdır.

Yıldırım tarafından çarpılan her 10 kişiden 9’u yaşamaktadır. Yapılan araştırmalara göre yıldırım tarafından çarpılan insanlarda zeka kayıpları saptanmıştır. Dünya’da her yıl ortalama 24.000 kişi yıldırım çarpmasından dolayı ölmektedir.

8 OCAK 2015
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst