• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Baretin son kullanma tarihi nedir ve son kullanma tarihi nasıl okunur?

1691191655476.png

Baretlerin son kullanma tarihlerini anlamak ve bunları nasıl yorumlayacağınızı bilmek, işyeri güvenliğini sağlamak için hayati önem taşır. Bu sağlam koruyucu ekipmanlar, endüstriyel, inşaat ve diğer yüksek riskli ortamlarda çalışanları olası kafa yaralanmalarından korumak için kritik öneme sahiptir. Ancak tüm kişisel koruyucu ekipmanlar gibi baretlerin de sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanmadığını unutmamak önemlidir.

Bu yazıda, baretin son kullanma tarihinin karmaşıklığını çözecek ve baretinizdeki son kullanma tarihini nasıl deşifre edeceğiniz konusunda size rehberlik edeceğiz. Bu bilgiler, baretinizin ihtiyacınız olan korumayı sağlamaya devam etmesini sağlamak için çok önemlidir. Öyleyse, doğrudan konuya girelim ve baretinizi tasarlandığı kadar etkili tutmak için gerekli bilgilerle sizi güçlendirelim!

OSHA Baretin Kullanım Süresinin Dolması Hakkında Ne Diyor?​

OSHA veya Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, tüm baretlerin Endüstriyel Baş Koruması ile ilgili ANSI/ISEA Z89.1 standardına uymasını zorunlu kılar. Ancak OSHA baretler için belirli bir son kullanma tarihinden bahsetmemektedir. Yine de, OSHA'nın Genel Görev Maddesi hükümleri kapsamına girmektedirler. Bu kural, işverenlerin baretler gibi işlevsel, verimli kişisel koruyucu ekipman (KKE) sağlamasını ve kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bir KKD parçasının kusurlu veya hasarlı olduğu tespit edilirse, örneğin birkaç yıldır aşınma ve yıpranmaya maruz kalan bir baret, onu değiştirmek işverenin sorumluluğundadır.
1691191696168.png

Baretin Son Kullanma Tarihi Nedir​

Baretin Son Kullanma Tarihi: Standartları ve Yönetmelikleri Anlamak
ABD ve Kanada'da baretler ve güvenlik kaskları için test standartlarını düzenleyen Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü/Uluslararası Güvenlik Ekipmanları Birliği (ANSI/ISEA) Z89.1 ve Kanada Standartlar Birliği (CSA) Z94.1, baretler için herhangi bir son kullanma tarihi belirtmez. Bu standartlar bunun yerine baretlerin her kullanımdan önce ve sonra herhangi bir hasar belirtisine karşı incelenmesinin ve herhangi bir hasar tespit edilmesi halinde derhal değiştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.

Bu standartlar ayrıca üreticinin yönergelerine, uyarılarına, önlemlerine, sınırlamalarına ve temizlik talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalınmasını zorunlu kılar. ANSI Z89.1, her bir baretin, üreticinin adı, üretim tarihi, ANSI/ISEA Z89.1 tanımı, ilgili kriter işaretleriyle birlikte baretin tipi ve sınıfı, yaklaşık kafa boyutu aralığı ve ters takma (sembol), düşük sıcaklık (LT), yüksek sıcaklık (HT) ve yüksek görünürlük (HV) gibi isteğe bağlı performans özelliklerini gösteren işaretler gibi ayrıntıları içermesi gereken kalıcı bir işaret taşımasını gerektirir.

Hem ANSI Z89.1 hem de CSA Z94.1'e göre, baretlerin her kullanımdan önce ve sonra olası hasarlara karşı incelenmesi çok önemlidir. Önemli bir hasar belirtisi varsa baret derhal değiştirilmelidir.

Baretler ve güvenlik kaskları için Avrupa Standardı olan EN 397 de baretler için bir son kullanma tarihi belirtmez. Ancak bu standart, sertifikasyon için yapay bir yaşlandırma testini zorunlu kılarak Amerikan ve Kanada standartlarından farklılık göstermektedir. Bu test, bareti radyasyona maruz bırakmak için bir xenon ark lambasının kullanılmasını içerir ve zaman içinde güneş ışığının etkisini simüle eder. Bu, baretin uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında da yeterli koruma sağlamaya devam etmesini sağlar.
1691191765405.png

Baretlerin Kullanım Süresi Ne Zaman Biter?​

Baret kullanımı hakkında anlaşılması gereken önemli bir nokta varsa o da şudur: Baretiniz önemli bir darbe veya delici kuvvete maruz kaldıysa derhal değiştirilmelidir. Bu kuralın hiçbir istisnası yoktur.

Yukarıda belirtilen standartlarda baretin kullanım süresinin dolmasına ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında, baretin değiştirilmesi için en uygun ve en güvenli yaklaşım, üretici tarafından sağlanan özel değiştirme yönergelerini tutarlı bir şekilde takip etmektir. ANSI Z89.1 standardına göre, üreticiler uygun bakım ve baretlerin beklenen hizmet ömrü hakkında rehberlik sağlamalıdır. Standart, yıl cinsinden belirli bir hizmet ömrü belirlemelerini zorunlu kılmasa da çoğu üretici bunu yapmaktadır.

Yaygın olarak kabul edilen bir kılavuz, baretlerin kabuklarının en fazla iki yıl düzenli kullanımdan sonra veya üretim tarihinden itibaren beş yıl sonra (hangisi önce gelirse) değiştirilmesi gerektiğini önermektedir. Bununla birlikte, baretlerin iç süspansiyonlarının ömrü daha kısadır ve en fazla on iki ay sonra değiştirilmeleri gerekir.

Güvenlik Kaskının Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur - Adım Adım​

Güvenlik baretleri, çalışanları çeşitli tehlikeli ortamlarda olası kafa yaralanmalarından korumak için tasarlanmış çok önemli kişisel koruyucu ekipmanlardır. Bu baretlerin üzerinde açık bir son kullanma tarihi bulunmaz. Ancak, maksimum kullanım ömürlerini belirlemek için kullanılabilecek bir üretim tarihi sembolüne sahiptirler.
Son kullanma tarihini bilmek önemli olsa da, baretinizi aşınma, yıpranma veya hasar belirtilerine karşı düzenli olarak kontrol etmenin ve gerektiğinde değiştirmenin daha da önemli olduğunu anlamak çok önemlidir.

Adım 1: Üretim Tarihi Sembolünü Yorumlama​

1691192298435.png
İşe baretinizin iç kısmında saate benzeyen bir sembol olup olmadığını kontrol ederek başlayın. Analog bir saat kadranına benzeyen bu küçük dairesel sembolün kenarında sırayla dizilmiş 1'den 12'ye kadar rakamlar bulunur. Geleneksel bir saat gibi akrep ve yelkovana sahip olmak yerine, bu sembolün çevresinde sayılardan birini işaret eden tek bir ok bulunur. Bunun bir çıkartma değil, kaskın plastik malzemesinden kalıplanmış kabarık bir damga olduğunu unutmayın. Böyle bir üretim tarihi sembolü, baretler de dahil olmak üzere birçok kalıplanmış plastik üründe yaygındır.

Adım 2: Üretim Ayını Anlamak​

1691192331783.png
Sembolün kenarındaki sayılar yılın aylarını temsil eder; Ocak 1, Şubat 2 ve Aralık 12'ye kadar bu şekilde devam eder. Semboldeki okun işaret ettiği yön, üretim ayına karşılık gelir. Örneğin, ok 5'i gösteriyorsa kask Mayıs ayında, 10'u gösteriyorsa Ekim ayında üretilmiştir.

3. Adım: Üretim Yılının Belirlenmesi​

1691192361427.png
Saat yüzü sembolünün ortasında, oka bitişik olarak 00 ile 99 arasında değişen iki basamaklı bir sayı görüntülenir. Bu iki basamaklı sayı, üretim yılının son iki rakamını ifade eder. Örneğin, sayı 18 ise, kask 2018 yılında üretilmiştir. Yani, ok 10'u gösteriyorsa (Ekim ayını gösterir) ve ortada bir 18 varsa, kask Ekim 2018'de üretilmiştir.

Adım 4: Alternatif Sembolleri Yorumlama​

1691192396672.png
Yerel yönetmeliklere veya bireysel üreticilerin tercihlerine bağlı olarak, bazı kasklarda alternatif bir üretim tarihi sembolü bulunabilir. Saat yüzü sembolü en yaygın olanı olsa da, örneğin, merkezinde iki basamaklı bir sayı bulunan dört küçük kareye bölünmüş bir kare ile karşılaşabilirsiniz. Burada sayı üretim yılını, çeyrek karelerin her biri de üç aylık bir dönemi temsil eder.

Sol üst çeyrek Ocak-Mart; sağ üst çeyrek Nisan-Haziran; sağ alt çeyrek Temmuz-Eylül; ve sol alt çeyrek Ekim-Aralık aylarını ifade eder. Üretimin tam çeyreğini belirlemek için, çeyreklerden birinin ortasında kabarık bir nokta olup olmadığına bakın. Sadece sol üst kadranda bir nokta varsa, kask Ocak ve Mart ayları arasında üretilmiştir. Her iki üst kadranda da nokta varsa, kask Nisan ve Haziran ayları arasında üretilmiştir ve bu böyle devam eder.

Bu sembolleri dikkatlice çözerek, baretinizin üretim tarihini ve dolayısıyla olası son kullanma tarihini etkili bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bu, güvenlik önlemlerini artırabilecek ve kişisel koruyucu ekipmanınızın etkili ve güvenilir kalmasını sağlayabilecek değerli bir beceridir.

Baretinizin Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?​

Bir baretin çalışma sahasında hizmet verdiği süre boyunca aşınma ve yıpranmaya maruz kalması beklense de, kullanım ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır. İşte baretinizi mümkün olan en iyi durumda tutmak için bazı uygulamalar:
  • Baretin kabuğunu veya iç süspansiyonunu değiştirmekten, delmekten, modifiye etmekten veya kazımaktan kaçının. Herhangi bir değişiklik baretin yapısını zayıflatabilir ve koruyucu özelliklerini azaltabilir.
  • Barete boya, çözücü, kimyasal madde, yapıştırıcı veya benzin uygulamaktan kaçının. Bu maddeler baretin malzemeleriyle reaksiyona girerek baretin yapısal bütünlüğünü tehlikeye atabilir.
  • Baretin süspansiyonu ile kabuğu arasına nesneler koymayın. Eşyaların bu şekilde saklanması baretin uyumunu ve performansını etkileyerek etkinliğini azaltabilir.
  • Baretleri ve süspansiyonlarını temizlerken her zaman yumuşak sabun ve su kullanın. Baretin kabuğunu bozabileceğinden, genellikle temizleyicilerde bulunan sert çözücülerden ve kimyasallardan kaçının.
  • Baretinizi mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve gölgeli bir yerde saklayın. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak baretin malzemesini zamanla zayıflatabilir. Baretin saklanması için özel bölmeleri olan dişli çantaları bu noktada faydalı olabilir.

Sonuç​

Sonuç olarak, baretin son kullanma tarihini anlamak ve baretinizin üzerindeki son kullanma tarihini nasıl yorumlayacağınızı bilmek, optimum işyeri güvenliğini sağlamak için çok önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi baretler, çalışanları tehlikeli çalışma ortamlarında olası kafa yaralanmalarına karşı koruyan kişisel koruyucu ekipmanların temel taşıdır. Ancak, tüm koruyucu ekipmanlar gibi bunların da etkinliği zamanla ve düzenli kullanımla azalır.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst