• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Çalışma saati 30 saat mi olacak?

İş Kanunu düzenlemesinde son dakika gelişmesi heyecanlandırdı. Çalışma saatlerinde yapılacak düzenlemeye dair son gelişmeler aktarıldı. Çalışma saati 30 saat mi olacak? İşte 2024 çalışma saatleri düzenlemesi…​

1708803617214.png
2024 yılında İş Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanmıştı. Çalışanlar özellikle mesai saatlerinde yapılacak değişiklik için büyük bir heyecan içindeler. İş Kanunu için değişiklik çalışmaları sürerken tatiller, esnek çalışma saatleri ve birkaç değişiklik daha yapılması bekleniyor. İş Kanunu’ndaki değişikliklerin ise kamu ve özel sektör için ayrıca planlandığı biliniyor. Peki, İş Kanunu düzenlemesi Meclis’e geldi mi? İş Kanunu düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? 2024 çalışma saatleri düzenlemesi yapıldı mı? 2024 çalışma saati özel sektör ve kamuda ne kadar? İşte çalışma saatleri detayları…

ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN AÇIKLAMA YAPTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma saatlerine dair “İş Kanunu için gerçekleştirdiğimiz toplantı verimli geçti. İş Kanunu’nda bulunan bazı yasalar işlemiyor. Bazı yasalar eskiden geçerliydi. Bu maddelerde düzenlemeler gerçekleştirilerek azaltmaya gidilecek. Ancak bunlar temel haklar ve çalışanların temel hakları korunacak. Ayrıca yeni hizmet modelleri var ve yeni işler de ortaya çıktı. Bunlara dair düzenlemeler, uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri gibi temel kanunlar görüşülüyor. Henüz takvim netleşmedi, ön görüşmelerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

2024 ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADAR OLACAK?
Çalışanların en fazla merak ettiği durumsa 2024 mesai saatlerinin ne kadar olacağı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mesai saatlerini azaltacak, geçici süreli ve uzaktan çalışan vatandaşlar için düzenlemelerde bulunacak. İş ve özel hayat dengesinin kurulması için İş Kanunu düzenlemesi gerçekleştirilecek. Dünyanın birçok ülkesinde günlük çalışma saati 8 olarak uygulanıyor. Ülkemizdeki çalışma saati ise haftalık 45 saat iken kamuda çalışanlar için 40 saat uygulanıyor.

İş Kanunu çerçevesinde belirtilen çalışma saatlerinin dışındaki süre ise fazla çalışma olarak sayılıyor. Pandeminin ardından uzaktan çalışma ve esnek çalışma da ön plana çıkmaya başladı. Bunlarla birlikte çalışma saatinin azalması da İş Kanunu’nda görüşülenler arasında. Çalışanların beklentisiyse olabildiğince çalışma saatinin düşürülmesi yönünde.

İŞ KANUNU DÜZENLEMESİ MECLİS’E GELDİ Mİ?
“İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği” çerçevesinde çalışma saatlerindeki düzenleme merakla bekleniyor. Mesai saatindeki düzenleme için teknolojik değişim ve birim verimliliğindeki yükselmeye bakılarak gerçekleştiriliyor. Çalışmalar Meclis gündeminde yer alırken Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı da bu noktada mesai saatinin her geçen sene azalmaya başladığını belirtiyor. Çalışma saatinde azaltmaya gidilerek ülkemizdeki vatandaşların sağlığını korumak, aileleriyle zaman geçirmelerine imkan tanımak, ayrıca verimliliği arttırabilmek amaçlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı son açıklama çerçevesinde çalışmaların tamamen bitirilmesinin ardından Meclis onayına sunulması bekleniyor. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yer alarak uygulanmaya başlayacak.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst