• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yıllık Ücretli Izin Alacağı Zaman Aşımı Süresi...

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
yillik-ucretli-izin-alacagi-zamanasimi.jpg



Yıllık Ücretli İzin Alacağı için uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıl mı yoksa 10 yıl mı olarak uygulanacaktır ?

İş Kanunu’nun 53.maddesine göre; İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir ve maddenin devamına göre Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Kanununun 57.maddesine göre; İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.

Yine İş Kanunun’un 59.maddesine göre; İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

Yıllık ücretli izin alacağına uygulanacak zamanaşımı süresinin hesabı için Borçlar Kanunu’nu incelemek gerekir. 818 sy yürürlükten kalkan Borçlar Kanunu’nun 125.maddesine göre; Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her alacak on senelik zamanaşımı süresine tabi olup 126/3.maddesinde de işçilerin ücretleri hakkındaki davaların beş yıllık zamanaşımı süresinin uygulanacağı öngörülmüştür.

6098 sy Yeni Borçlar Kanunu’nun 146.maddesine göre de aksine hüküm bulunmadıkça her alacağın 10 yıllık zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiş olmakla birlikte; 147.maddesinde Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimlerin beş yıllık zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiştir

Her iki kanun arasındaki önemli fark önceki kanunda dönemselliğe bağlı olmaksızın işçi ücretlerinin 5 yıllık zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiş iken yeni kanunda dönemsel niteliği olan ücretlerin 5 yıllık zamanaşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu durumda dönemsel niteliği haiz olmayan bir ücret alacağı olan yıllık ücretli izin alacağı için uygulanacak zamanaşımı 10 yıl olarak uygulanacak mıdır ?

is-mahkemelerinde-karsi-temyiz.jpg


Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 31.05.2016 tarih ve 2016/9306 E ve 2016/12844 K sy kararında Yıllık Ücretli İzin alacağına uygulanacak olan zamanaşımı süresinin ne olacağı tartışılmıştır.

9.Hukuk Dairesinin yerleşik uygulamasına göre Eski Borçlar Kanunu’ nun yürürlükte olduğu dönemde doğan kıdem ve ihbar tazminatları 10 yıllık, yıllık ücretli izin alacağı ise 5 yıllık zaman aşımına tabi olup, 6098 Sayılı TBK. nun yürürlük tarihi olan 01.07.2012 tarihinden sonra doğan kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret benzeri dönemsel edim niteliğinde olmayan yıllık ücretli izin alacağı 10 yıllık zaman aşımına tabidir.

İnceleme konusu uyuşmazlıkta davaya konu yıllık ücretli izin alacağı Eski Borçlar Kanunu’ nun yürürlükte olduğu dönemde doğduğundan 5 yıllık zaman aşımına tabi olup, iş akdinin fesih tarihi 12.4.2011 olup, 5 yıllık süre 12.04.2016 tarihinde dolacağından ve 05.02.2015 tarihinde yapılan icra takibi zamanaşımını kestiğinden yıllık ücretli izin alacağı talebinin zamanaşımına uğramadığı anlaşılmakla, Mahkemenin talep edilen alacakların yıllık ücretli izni kapsar şekilde 10 yıllık zaman aşımına tabi olduğu gerekçesi sonuca etkili görülmemiştir.

SONUÇ

1- 01 Temmuz 2012 tarihinden sonra doğan yıllık ücretli izin alacaklarına uygulanacak zamanaşımı süresi on yıldır.

2- 01 Temmuz 2012 tarihinden önce doğan izin alacakları için uygulanacak zamanaşımı süresi ise beş yıldır.


26 Aralık 2016
Av. Eren Evren


Okyay | Evren
Avukatlık & Arabuluculuk
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst