• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Avrupa'da Iş Güvenliği Kültürü

Ali KİLCİ

Yönetim Grubu
Katılım
12 Ağustos 2014
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Desan Deniz İnş. San. A.Ş.
Değerli Arkadaşlar;
Dünya standartlarında yasal düzenlemelerimiz var deniyor fakat Avrupa'da iş kazalarında 1. sıradayız. Peki Dünya standartlarında yasal düzenlemelerimiz olmasına rağmen neden hala bizde iş kazaları çok olmakta?
-Onlar ne yapıyor da bizden daha az kaza yaşıyorlar?
-Neden herkes işini yaparken iş güvenliğini önemsiyorlar?
İşte bunun cevabını verebilecek bazı uygulamalar;

BAKIN AVRUPA ÜLKELERİNDE BU İŞLER NASIL YÜRÜYOR;

1- Anaokulundan başlayan meslek edinme sürecinde İş Güvenliği, Trafik ve Çevre Bilinci öğrenim müfredatı ile verilmektedir. Ayrıca sosyal sigortayı devlet kendisi karşılamaktadır. Anaokulundan başlayan bir güvenlik kültürü eğitimi verilmektedir. Bu eğitim sürecinden geçenler ileride ya işveren veya çalışan olacaktır.

2- Sosyal Sigorta Paketi; her Avrupa vatandaşını kapsam içine alan, içerisinde alt başlık halinde 'Sağlık Sigortası Kaza Sigortası, Emeklilik Sigortası, İşsizlik Sigortası' gibi sigortalar bulunduran mecburi sigortadır.

3- Mesleki Riskler Sosyal Sigortası (AUVA) tüm özel sektöre hizmet veren, sigorta firmalarından en büyüğüdür.

4- Bünyesindeki İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi (İSG Profesyoneli) ile özel sigorta şirketi, hizmet verdiği firmaları denetlemektedir. İSG profesyoneli, İSG sistemini denetlemektedir ve ücretlerini sigorta firmalarından almaktadır.

5- İşyeri bünyesinde devlete bağlı işçi temsilcileri bulunmaktadır. İşçi temsilcilerinin eğitimleri özel olarak verilmektedir. Sendikalı olan bu temsilcilerde işyeri durdurma yetkileri bulunmaktadır. İşverenler işçi temsilcilerini işten çıkartamıyorlar.

6- İşverenler daha az sigorta primi ödemek için İSG tedbirleri isteyebiliyor.

7- Çalışanların İSG tedbirlerine uymadığı için 2 sefer işten çıkarılırsa aynı tehlikeli sınıfta çalışamamaktadırlar.
 
Ali Bey;
Ülkemizde işsizlik parasından faydalanmak için sigortasız çalışan işçiler var. Burada bizim işçimiz nasıl olsa kömür bedava, gıda yardımı, giyecek yardımı var, kira yardımı var ve üstelik yeşil kart yardımı almaktalar. Açıkçası ülkemizde sigorta zorunlu olmadıkça kayıt dışı ekonomi ve iş kazaları çok fazla olur. İşte asıl iş işverenlere düşmekte iş istiyorsan sigorta da zorunlu olarak yapıcam demelidir.
 
Üst