• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Beğenmiyorsan Çalışma… Işte Kapı!

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Beğenmiyorsan çalışma… İşte kapı!..
25 Ağustos 2015 / 08:08
mehmet-bulut.jpg

Mehmet Bulut

İşveren ile işçi arasında çıkan uyuşmazlıklar sonrasında bazen ağızdan sonradan pişman olunacak sözler çıkıyor. Tabii bunun faturası da büyük olabiliyor.Okurlarımızdan Berrin Hanım gönderdiği e-postada, geçen ay işyerinde işverenine verilen işle ilgili itirazda bulunduğunu, bunun üzerine işvereninin “Beğenmiyorsan çalışma, işte kapı!” dediğini, kendisinin de işyerini terk ettiğini söylüyor ve kıdem tazminatı alıp alamayacağını soruyor.

Berrin Hanım, öncelikle belirtmem gerekir ki kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için işyerinde en az bir yıldır çalışıyor olmanız gerekli. Yani eğer bir yıldan az çalışmanız varsa, işten ayrılma nedeniniz ne olursa olsun kıdem tazminatı alamazsınız.
Eğer bir yıldan fazla çalışmanız varsa ve işveren tarafından işten çıkarılmışsanız kıdem tazminatına hak kazanırsınız. İşverenin “beğenmiyorsan çalışma, işte kapı” şeklindeki ifadesi kanımca iş sözleşmesinin işverence sona erdirilmesidir ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirir. Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2014 yılında verdiği buna benzer bir kararı var.
Ancak burada önemli olan bir nokta da sizin bu şekilde işten ayrıldığınızı ispatlayabilmeniz. Çünkü işverenden kıdem tazminatı talebinde bulunmanız halinde işveren böyle bir söz söylemediğini iddia edebilir. Bu durumda da işe devamsızlık nedeniyle işveren haklı nedenle iş sözleşmesini fesheder ve kıdem tazminatı ödemediği gibi sizden ihbar tazminatı da talep edebilir. Bu durumda da olay mecburen mahkemeye taşınır ve mahkeme sizden işverenin böyle bir söz söylediğini ispat etmenizi ister.
Ayrıca hemen belirtelim ki her ne kadar Yargıtay’ın bu şekilde bir kararı olsa da bu durum sizin davayı kesin kazanacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü iş mahkemeleri ve Yargıtay benzer konularda farklı kararlar da verebiliyor. Nitekim Yargıtay’ın 2011 ve 2013 yıllarında bu konuda farklı kararları da mevcut.
Bununla birlikte işverenin “beğenmiyorsan çalışma” dediği hususun ne olduğu da çok önemli. Eğer işveren sizden yapılmaması gereken bir şeyi yapmanızı veya bir hakkınızı almamanızı istiyorsa yine derhal işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Bu sebeple, hakkınızı aramanızı ve kendinizi iyi savunmanızı tavsiye ederim.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst